• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Blue&Me upgrade i zmiana języka

Mi niestety nie udało się rozwiązać problemu , na kilku pendrive'ach o różnej prędkości od 2.0 do 3.1 za każdym razem USB Error 10 , nawet ponowiłem instalacje 5.5 i to samo instalacja nie chce się dokończyć :-/ , czuję że to musi być padnięty B&M nie ma innej opcji .

Witam ponownie , muszę się pochwalić iż po wymianie na używany B&M o tym samym numerze seryjnym instalacje przebiegły bez problemowo i nawet spolszczenie poszło , tak że mam Włoski wóz z gadającą babką po Polsku :D .

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich obecnych, czy znajdę Tu kogoś z województwa lubelskiego kto zaktualizował radio z B&M ( zmiana języka na wyświetlaczu na pl )?
Potrzebuje pomocy bo wszystkie moje próby skończyły się błędem error 10...
Próbowałem z 6 pamięciami ale niestety d..pa Radio dalej szczeka po niemiecku:(
Robiłem wszystko zgodnie z instrukcjami z forum. Podejrzewam, że nie trafiam z pendraivem

języka na wyświetlaczu ni zaukutalizujesz w żaden oficjalny sposób, ten update językowy z USB to komendy głosowe, choć pewnie właśnie na tym zależy Ci najbardzoej. u mnie pierwszy pendrive error code 10 (to był pen 512MB Kingston z przed powiedzmy 15 lat) , drugi spoko poszedł (jakiś darmowy 2GB z przed 10 lat). wyświetlacz (język) ktoś jakoś tam przeprogramowywał w Giulietcie (w 159 może być podobnie) edytując/podmieniająć stringi tureckie zapisane w pamięci (licznika? nie pamiętam) - no ale to już trudniejsza zabawa.

No u mnie zmiana języka (komend głosowych) poszło za pierwszym razem, pendrive 2GB jakaś reklamówka.

języka na wyświetlaczu ni zaukutalizujesz w żaden oficjalny sposób, ten update językowy z USB to komendy głosowe, choć pewnie właśnie na tym zależy Ci najbardzoej. u mnie pierwszy pendrive error code 10 (to był pen 512MB Kingston z przed powiedzmy 15 lat) , drugi spoko poszedł (jakiś darmowy 2GB z przed 10 lat). wyświetlacz (język) ktoś jakoś tam przeprogramowywał w Giulietcie (w 159 może być podobnie) edytując/podmieniająć stringi tureckie zapisane w pamięci (licznika? nie pamiętam) - no ale to już trudniejsza zabawa.

Dzięki za odpowiedz, wiec już jeden problem odpada z polskim na wyświetlaczu :) Zostają te przeklęte komendy głosowe. Nazbierałem od znajomych około 8 pamięci ale z żadną nie mogę trafić :( mam jeszcze kinkstona 32gb ale nie wiem czy jest sens podchodzić z nim, chociaż ktoś na forum pisał, że z dużego mu się udało to zrobić...

pamięci poformatowane świeżo bez żadnych dodatkowych plików? ktoś kiedyś pisał żeby robić pełny format a nie szybki, no nie wiem czy to jest potrzebne, ale skoro na tylu penach nnie działa to może warto spróbować? już nie pamiętam instrukcji - fat32 czy fat16 (B&M w środku ma starego Windowsa CE 5.x)
a próbowałeś updatować centalkę najpierw, czy masz już zupdatowaną? czy to coś pomoże, znów Ci nie powiem, ale kto wie - może pakiet językowy jest dla konkretnej wersji? jak nie była aktualizowana to najpierw jest aktualizacja do wer 5.5 a potem do 5.6 - do ściągnięcia z oficjalnej strony blue&me.

ludzie tez nie mogli zupdatować centralki jak była trochę walnięta - niestety one padają czasem (częściowo lub całkowicie)

Pamięci formatowane tylko że na szybko, może tu jest problem... fat32 zgodnie z zaleceniem z instrukcji tego jestem pewnien:) Aktualizuje ze strony - pobieram dane z auta, ściągam wersje 5.5, wkładam pamięć do auta, zaczyna się aktualizować i po chwili wyskakuje ten błąd error 10. Także nawet do 5.6 nie dochodzę. Spróbuje jeszcze wolne formatowanie, może akurat to to. Da się jakoś sprawdzić uszkodzenie centralki ? Mam jeszcze problem z odtwarzaniem mp3 z pena. Na początku długie wczytywanie (pen 32gb kingston) zaczyna lecieć utwór, po chwili przerywa, cisza i znowu zaczyna grać. Zastanawiam się czy może to mieć jakiś związek.

- - - Updated - - -

Kolego RjS, czy wgrywałeś język po aktualizacji na 5.5 /5.6 czy wrzuciłeś język przed tym ?

wrzua się po, przed Ci go i tak skasuje. jak nie idzie 5.5 to może już masz 5.5 albo 5.6. Możesz spróbować 5.6, on wejdzie chyba tylko jak jest conajmniej 5.5 już wgrany (lub 5.6). potem język.
ja sam się pomyliłem w swojej TBi i najpierw pchałem 5.6, nie pryzją, potem 5.5, potem jeszcze raz 5.6, potem jezyk

Witam ponownie, prawdopodobnie dziś wieczorem dziś będę działać. Kolego epsonix widzę że ogarniasz temat lepiej niż ja wiec jeszcze jedno pytanie... czy po zgraniu danych z auta i pobraniu ze strony aktualizacji 5.5/5.5 czyszczę ponownie pamięć ? czy dorzucam ściągniętą aktualizacje do istniejących plików na pamięci ?

o ile pamiętam (robiłem to 4 lata temu a 159 nie mam już od 2lat) to ja robiłem szybki format pomiędzy każdym krokiem

Problem rozwiązany !! :thrasher: Dzięki za wskazówki epsonix. Pomogła początkowa powolna aktualizacja. 2ga z kolei pamięć poszła ( no name 8gb ). Problem z odtwarzaniem mp3 z pamięci usb16gb również minął po aktualizacji. epsonix smakołyk wyśle jak podasz adress...:) Pozdrawiam

super. a co masz na myśli "powolna początkowa aktualizacja" dokładnie? pełny format, kasowanie plików starych przed aktualizacją (bo chyba je zostawiałeś)?
dzięki, nic nie musisz wysyłać - lepiej zróbmy tak: jak będziesz miał kiedyś np Giulię/Stelvio albo inny model do którego będę miał produkt, to wpadniesz na zakupy tu: https://shop.stuff4car.com/pl/ - z czasem będą dochodziły kolejne produkty/usprawnienia dla różnych aut FCA.

Sorki miało być "powolny początkowy format wszystkich pamięci", a potem między zgraniami i wgraniami szybki tak jak zasugerowałeś. Co do Giulię/Stelvio to nie wykluczam bo mi się marzy jak i mojej kobiecie tylko jeszcze nie wiem kiedy :) Pozdrawiam

Witam, u mnie jezyk pisany da się zmienić i jest PL.. no gorzej z mówionym bo jest francuski i nie da sie zmienić :( brkuje mi też cd do nawigacji i nie mam pojecia gdzie go mogę kupić. pomożecie proszę?Jak się za to zabrać?

Ma ktoś może polskie menu do tego Blue&Me czy nikomu się to nie udało zrobić? Jak ktoś ma i może podesłać jakaś aktualizacje to bardzo bym prosił na priv. Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót