Blokady wałka rozrządu

• Autor wątku Autor wątku bocik_156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
- z moich pomiarów wynika że lepiej przed GMP, silnik ma większa moc.
- nie wiem ile mu znika koni ale na wykresach to całkiem wyrażnie widać.
- instrukcja mówi aby kręcić cały czas do przodu, i to jest błąd, mijamy GMP i zawór wydechowy pozostaje otwarty o te dodatkowe 2, 4 stopnie.
- jak damy do tyłu, to zawór wydechowy prawdopodobnie wskoczy w swoje 4 stopnie i jest idealnie.
- zawór ssacy tutaj nie ma nic do działania ponieważ on i tak jest otwierany 3 stopnie przed GMP.
- i to jest chyba powód tych moich spostrzeżeń o braku alf z dobrze ustawionym rozrzadem.
- ale zobaczymy, szykuje się ustawianie rozrzadu w Legnicy, Nowej Soli, Częstochowie, Wrocłwiu.
- czyli pozostaje czekać.

Ostatnia edycja:
- z moich pomiarów wynika że lepiej przez GMP, silnik ma większa moc.
- nie wiem ile mu znika koni ale na wykresach to całkiem wyrażnie widać.
- instrukcja mówi aby kręcić cały czas do przodu, i to jest błąd, mijamy GMP i zawór wydechowy pozostaje otwarty o te dodatkowe 2, 4 stopnie.
- jak damy do tyłu, to zawór wydechowy prawdopodobnie wskoczy w swoje 4 stopnie i jest idealnie.
- zawór ssacy tutaj nie ma nic do działania ponieważ on i tak jest otwierany 3 stopnie przed GMP.
- i to jest chyba powód tych moich spostrzeżeń o braku alf z dobrze ustawionym rozrzadem.
- ale zobaczymy, szykuje się ustawianie rozrzadu w Legnicy, Nowej Soli, Częstochowie, Wrocłwiu.
- czyli pozostaje czekać.

tak bubu,wszystko pasuje a ja myślę że w ten własnie sposób można ustawić odpowiednie wyprzedzenie zapłonu,jednak żeby tak uczynić konieczne jest już wtedy dodatkowe poluzowanie koła zębatego na wydechu.

czy dobrze myślę,czy wyprzedzenie zapłonu ustawia komputer i to jest już inna bajka w którą nie można ingerować??

Ja bym nie kombinował z przestawianiem rozrządu. Zapłon to zapłon i jego mapa jest w ECU, a rozrząd radzę robić na zero.

- Spark Advanced , wyprzedzenie zapłonu ustawia ECU i nie można ingerować w prosty sposób.
- coś mi się to luzowanie wałka wydechowego nie podoba.
- poniewaz rozrząd to są dwa punkty swobody.
1.- punkt to wałek ssacy i wydechowy trzymany blokadami w pobliżu GMP.
( a dokładnie +/- 2 zeby wału korbowego).
2. - punkt swobody to tłoki i wał korbowy, z jednej strony kontrolowane czujnikiem zegarowym a po dojsciu do GMP obowiazkowo przez "kulkę" w okienku inspekcyjnym.
- jak z tego widac robienie rozrzadu przez 1 osobę, chyba mija się z celem.
- nie wiem tylko jak to jest z tym utrzymaniem wału korbowego w punkcie przed GMP.
- jak sam kreciłem kołem to nie było problemu, stawał i stał.
- wszystkie duże świece wykręcone, czyli nie było kompresji a moment do ruszenia tego układu jest tak duży , że system ten sam się hamuje.
- w czwartek jestem na sesji ustawienia rozrzadu to zobacze jak robia mechanicy.
- tylko oni zakładają blokady na wał korbowy i kicha.
- nie ma opcji zakladania paska od lewej z wału korbowego i korekty minimalnej obrotem wału korbowego.

bubu ja nic, a nic nie rozumiem - jakie blokady na wał korbowy, jakie punkty swobody? Ten rozrząd w alfie to jest prosta sprawa. Na jakich mechaników ty trafiłeś?
A jak będziesz miał przykręcone koło wałka wydechowego to nie będziesz miał żadnej swobody, bo w prawo wałem nie ruszysz, a jak dasz w lewo to poluźnisz pasek na odcinku między tym kołem i wałem korbowym. No i jak w takim położeniu dokręcisz koło wałka ssącego i napinacz to wtedy będzie przestawiony rozrząd właśnie o wartość tego luzu i wtedy po 2 krotnym obróceniu wałem blokady nie będą pasować. A do zrobienia rozrządu na pewno wystarczy jeden normalny mechanik.

Ostatnia edycja:
sg0240, od razu widać że kolega sam robi rozrząd.
- dobry mechanik odkręca trzecie półpanewki wałka ssącego, wydechowego.
- potem kręci wałem korbowym, aby karby cylindra 1 na wałkach były w pozycji na zewnątrz a drugie karby cylindra 4 do wewnątrz.
- przykłada blokady na wałki i kręci wałem korbowym aby blokady wpadły w swoje miejsce.
- jak juz ma założone blokady to na koło pasowe wału korbowego zakłada takie coś, jak na zrzucie.
- i wał stoi w miejscu.
- i teraz pytanie, już wiadomo że nie załozy paska od lewej strony, ponieważ przeszkadza blokada wału korbowego.
- co powinien zrobić jeśli mimo kręcenia wałem korbowym blokady nie chcą wpadać na karby i jest szczelina jak pokazywałem na zrzucie. ???

--

--

Może ten mechanik z ASO, który mnie uczył i był przeszkolony przez serwis nie był dobry - nie wiem. Ale tego, o czym piszesz nie ma w procedurze. Dlaczego trzecie półpanewki wałka ssącego i wydechowego - przecież blokada na wałek ssący przychodzi na 2 półpanewkę. Na blokadach powinno być napisane W3, S2. O blokowaniu wału korbowego pierwszy raz słyszę od ciebie.
A jak blokady nie chcą dolegać, to albo są źle wykonane, albo rozrząd źle ustawiony - innej możliwości nie ma. Tylko jeśli na początku idealnie dolegały to raczej będzie to drugie.
Ja chętnie bym zobaczył te cuda, jeśli można - pisz na priv to byśmy się umówili.

Ostatnia edycja:
Przepraszam że się wtrącam - ale ktoś już tu napisał, że przy wykręconych świecach i skrzyni biegów na luzie wał sam obrócić się nie powinien (nawet kluczem kręcić to nie będzie szło lekko).
Jak się umówicie na priv - to błagam o fotki istotnych detali skutków waszego spotkania, (i nie mam na myśli pustych puszek po browcu) - a najlepiej o opis krok po kroku i fotki w "zrób to sam" jak to zrobić...

Ja jakoś nigdy nie miałem problemów z pokręcaniem silnikiem. Za to z piwem i owszem, bo już przynajmniej od 2 lat obiecujemy sobie z kolegą bubu, ze musimy kiedyś zasiąść do jakiejś beczułki tylko, że nam nie wychodzi, bo zawsze któryś z nas prowadzi samochód.

Ja jakoś nigdy nie miałem problemów z pokręcaniem silnikiem. Za to z piwem i owszem, bo już przynajmniej od 2 lat obiecujemy sobie z kolegą bubu, ze musimy kiedyś zasiąść do jakiejś beczułki tylko, że nam nie wychodzi, bo zawsze któryś z nas prowadzi samochód.

klucz 19-tka nasadowa z dwoma długimi przedłużkami założone na łeb śruby małego koła pasowego na wale korbowymi i bez problemu można kręcić wałem jednocześnie kontrolując rozrząd.

- przykłada blokady na wałki i kręci wałem korbowym aby blokady wpadły w swoje miejsce.

blokady z twojego zdjęcia są do silnika JTD 16v i do TS-a nie będą pasować.jest to cały komplet i służy do blokowania wału i wydechowego wałka rozrządu.

http://www.blokadyrozrzadu.pl/blokadymarki/blokady_fiat.htm

z tego co wiem i kolega SG0240 napisał do TS-ów nie przewidziano żadnych blokad tylko czujnik zegarowy.

w dieslu nie można wykręcić świecy aby sprawdzić położenie tłoka i dlatego są te blokady.

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak, jak napisał kolega andro34. W dieslu trzeba odkręcić śrubę od obudowy pompy olejowej, wkręcić specjalny bolec, a następnie zablokować wał przyrządem, jak na zdjęciu załączonym przez kolegę bubu.
Ponadto blokujemy koło wydechowego wałka rozrządu specjalnym przyrządem.
Bubu, uważaj na tych mechaników, bo jak dobrze pójdzie to wjedziesz do nich TS-em, a wyjedziesz dieslem.

Ostatnia edycja:
- śmiech to zdrowie, szkoda tylko że to nie moje auto.
- SG0240, w końcu udało sie zretuszowac zdjęcie aby udowodnic że jednak zdejmujemy 3 półpanewki, nie ważne czy pisze W2, S3, W3, S2.
- S2 nie będzie pasować na krzywke od W3, konstruktorzy dobrze pomysleli.
- nie ma to jak procedury.
- oj chyba koledze podrzuce swoje auto w celach treningowych, tylko niech się uporam z tymi mechanikami.
- podrzucę jeszcze zdjęcie z blokadami od JTD ślicznie pasującymi do TS, tylko muszę je zretuszować aby wyglądało jak prawdziwe.
--

Bubu, zlituj się, ja już nic nie rozumiem.
Może to jest kura, może osioł, nie wiem, powiesili mnie w latrynie.....

1 pytanie
- czy poniższe stwierdzenie jest prawdą ?
- 1.8, 2.0 Ts wałki ssący i wydechowy mają skok 9.5 mm
- 1.6 TS wałek wydechowy 8 mm, ssący 8.5 mm skok.
2 pytanie
- czy ktoś ma pożyczyć blokady ORYGINALNE do AR 156 TS 1.8 , 2.0

- kolejne blokady nie pasują na nowe wałki ze sklepu zamontowane w samochodzie, jak pasuje do wałka ssącego, to ma dziurę 2 mm na wałku wydechowym.
- muszę ratować opinię oscyloskopu poniewaz mechanik twierdzi że oscyloskop jest dobry ale do ogladania sinusoidy.
- jego blokady też nie pasuja do wałków.
- wałek ma skok 9.5 mm, czyli od 2.0
- w sklepie nie prowadzą blokad poniewaz FIAT nałożył ograniczenia na sprzedaż narzędzi
- czyli monopol.
- pozostał jeszcze zakład tunningowy, Pan robi rozrzady na oko, jak twierdzi: karby na 1 mają mieć rozłożone ręce i na 4 złożone nogi, o co tu chodzi ?.
- do ASO nie pójdę bo mi wstyd.

- pozostał jeszcze zakład tunningowy, Pan robi rozrzady na oko, jak twierdzi: karby na 1 mają mieć rozłożone ręce i na 4 złożone nogi, o co tu chodzi ?.
QUOTE]
Chodzi mu chyba o to ze wałki na 1 mają miec krzywki \ /
a na 4 / \ ?

Ostatnia edycja:
- do ASO nie pójdę bo mi wstyd.

Cóż wydaje mi się że:
Karby to krzywki na wałkach rozrządu. Są one rozchylone. Jak spojrzysz na wałek z boku to dwie rozchylone krzywki uniesione do góry - to "rozłożone ręce", natomiast dwie krzywki opuszczone w dół to złożone nogi.
Pytanie czy ten układ dotyczy tylko jednego wałka czy obu, jeśli obu - to czy na 1 cylindrze dotyczy to wałka ssącego czy wydechowego a na 4 cylindrze wałka wydechowego czy ssącego?
W praktyce ustaw rozrząd w położeniu że znak na kole zamachowym będziesz miał znacznik na zero, wtedy zobaczysz który wałek na 1 cylindrze "ma rozłożone ręce" (pewnie ssący) a który wałek na 4 cylindrze ma "złożone nogi" (pewnie wydechowy).
Ale taka metoda na oko jest bardzo na oko. już chyba byłoby dokładniej nawet przy użyciu nieprecyzyjnych blokad mimo iz występują szczeliny lub metodą jaką ci opisałem na priv parę dni temu.
Myślę że ten co ci mówił o tych nogach miał na myśli raczej układ - położenie wałków zapewniające brak kolizji z tłokami niz konkretne położenie umozliwiające precyzyjna zmianę rozrządu.
Jakbyś mu powiedział o luzowaniu kół rozrządu to by pewnie miał oczy jak 5 złotych...

@r-sokol
- o nie Pan siedzi w zawodzie troche lat, jak wszyscy nasi mechanicy.
- opowiadał że krzywka ssącego musi być na początku ataku popychacza zaworowego, a wydechowa daleko w tyle.
- nawet na moje podanie fazy przekrycia nie mrugnął okiem, tylko stwierdził "ależ to norma w 156 TS".
- dalej szukam do zakupienia, pozyczenia oryginalne blokady od AR 156 1.8 lub 2.0.
@remcyk
- skąd masz takie ładne rysunki, z jakiego programu, ksiażki.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót