• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Blokady wałka rozrządu

• Autor wątku Autor wątku bocik_156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bocik_156

Guest
Witam.

Postanowiłem przeprowadzić mały remontcik silnika 1.8 TS w swojej 156 i niestety nie do końca się do niego przygotowałem. Poszukuje dobrych blokad rozrządu to mojego silnika, może ktoś z okolic Sosnowca, Katowic ma takie ??? Troszkę czytałem na forum o kolorowych blokadach z allegro i właśnie nie wiem czy im ufać.
Wytłumaczę się dlaczego nie do końca się przygotowałem. Rozrząd był wymieniany rok temu przez mechanika, wszystkie elementy nowe, przejechałem 15 tys. od tamtego momentu. Dlatego planowałem zostawić ten sam pasek, poznaczałem sobie wszystko ładnie na kołach i pasku żeby złożyć rozrząd potem tak samo, ale nie przewidziałem (doczytałem na forum), że koło zębate na wałku dolotowym jest pływające. I dlatego potrzebuję blokad. Ma może je ktoś ???

Dziękuję za pomoc.

Być może koło na wałku wylotowym też jest pływające, mi się udało ten wałek zdemontować bez odkręcania koła.
Ale to nie zmienia faktu że potrzebuję blokad rozrządu.
Czy tym z allegro można zaufać ???

- nie można ufać ani sprzedającym ani ich oferowanym blokadom.
- standardowa ich gatka to "Panie sprzedałem około 5.000 blokad i nikt ich nie reklamował".
- renomowany producent blokad w Polsce pisze " w ciągu 5 lat sprzedaliśmy około 500 blokad".
- zobacz podobny temat "http://www.forum.alfaholicy.org/156/26696-blokady_rozrzadu_sprawdzic_ich_jakosc.html"
- cos mi się wydaje że te na alegro są wszystkie z tarnowa.

Tu nie ma co tłumaczyć. Jak założysz blokady i czujnik zegarowy to sam zrozumiesz. Oczywiście możesz spróbować ustawiać rozrząd nie popuszczając koła wałka wydechowego (które jest na klinie, ale ma ruch) lecz jeśli nie będzie Ci wszystko się zgrywać to i tak będziesz musiał poluzować to koło. Uważaj tylko, bo tam jest śruba na nasadkę 18mm, jeśli dobrze pamiętam, no i dobrze mieć klusz specjalny do przytrzymania tego koła podczas dokręcania tej sruby, bo moment jest dość duży, więc byle czym nie utrzymasz. No i uważaj bo za tym kołem jest czujnik Halla, który w oryginale kosztuje ponad 500 zł, więc lepiej go nie uszkodzić.

Ostatnia edycja:
Tu nie ma co tłumaczyć. Jak założysz blokady i czujnik zegarowy to sam zrozumiesz. Oczywiście możesz spróbować ustawiać rozrząd nie popuszczając koła wałka wydechowego (które jest na klinie, ale ma ruch) lecz jeśli nie będzie Ci wszystko się zgrywać to i tak będziesz musiał poluzować to koło. Uważaj tylko, bo tam jest śruba na nasadkę 18mm, jeśli dobrze pamiętam, no i dobrze mieć klusz specjalny do przytrzymania tego koła podczas dokręcania tej sruby, bo moment jest dość duży, więc byle czym nie utrzymasz. No i uważaj bo za tym kołem jest czujnik Halla, który w oryginale kosztuje ponad 500 zł, więc lepiej go nie uszkodzić.

SG0240 nie obraź się ale wydaje mi się że wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie:) nie bardzo rozumiem co mi się może nie zgrać jeśli nie poluzuję koła wałka wydechowego? jak już tak sobie teoretyzujemy (bo dla mnie to juz jest jakieś laboratorium) to koło na wale też powinniśmy luzować bo jest osadzone na dokładnie takiej samej zasadzie jak wydechowe. idąc dalej tym tropem wymiana rozrządu to:

- wał na GMP a blokady na wałki
- luzujemy wszystkie koła
- zakładamy pasek
- naciągamy pasek
- dokręcamy wszystkie koła

czy tak?

luzujesz tylko koło wałka ssącego bo ono jest na tz. fasolkach, dokręcasz to koło dopiero po prawidłowym naciągu paska rozrządu (ustawiasz je przy montażu paska po środku) A wałek wydechowy jest na klinie chyba że wymieniasz uszczelniacz no to je ściągasz.

SG0240 nie obraź się ale wydaje mi się że wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie:) nie bardzo rozumiem co mi się może nie zgrać jeśli nie poluzuję koła wałka wydechowego? jak już tak sobie teoretyzujemy (bo dla mnie to juz jest jakieś laboratorium) to koło na wale też powinniśmy luzować bo jest osadzone na dokładnie takiej samej zasadzie jak wydechowe. idąc dalej tym tropem wymiana rozrządu to:

- wał na GMP a blokady na wałki
- luzujemy wszystkie koła
- zakładamy pasek
- naciągamy pasek
- dokręcamy wszystkie koła

czy tak?

Nie tak, ale się nie obrażam - chciałem doradzić komuś, kto jeszcze nigdy rozrządu nie ustawiał, ale jeśli uważasz, że mieszam niepotrzebnie to rób, jak chcesz - Twoja sprawa, widzę, że wiesz lepiej jak to się robi.

Ostatnia edycja:
Nie tak, ale się nie obrażam - chciałem doradzić komuś, kto jeszcze nigdy rozrządu nie ustawiał, ale jeśli uważasz, że mieszam niepotrzebnie to rób, jak chcesz - Twoja sprawa.

SG0240 prosiłem żebyś się nie obrażał:) ja się uczę więc pytam. ponieważ sam ustawiam rozrząd chcę o tym wiedzieć jak najwięcej - wtedy trudniej o błąd:) istotę fasolek na ssącym rozumiem ale nie bardzo potrafię zrozumieć luzowanie koła wydechowego ponieważ:

- jest on na klinie (dość luźnym ale na klinie)
- jest on dokręcony sporym momentem i cięzko mi sobie wyobrazić odkręcanie i dokręcanie go na silniku
- najpłytszy argument - nie ma tego w żadnym manualu

druga rzecz tak jak powiedziałem koło na wale jest osadzone dokładnie na tej samej zasadzie. skoro luzujemy koło na wydechowym to czemu nie to na wale?

bubu stwierdził że masz idealnie (lub prawie idealnie) ustawiony rozrząd i jest to argument żeby liczyć się z twoim zdaniem. może byś stworzył swojego manuala - zawsze to nowy punkt odniesienia. tak sobie myślę że na jakimś zlocie mógłbyś pokazać jak to robiłeś...jestem gotów postawić Ci pasek:)

pozdrawiam

Ps. co złego to nie ja;)

- Panowie , poczytać dział " zrób to sam" albo poniższa stronka , z głównej pobrać katalog (13.7 MB), potem wybrać narzędzia dla alfy i popatrzeć jak to wyglada w teorii

--
http://www.zup.com.pl/

- dziwna ta dyskusja, ktoś sie uczy i stawia takie kategoryczne twierdzenia.
- i kto tu ma rację w temacie luzów na klinie ? ( ciekawe czy ktos uderzy sie w piersi i powie " Przepraszam". ).

--

Ostatnia edycja:
Przeczytałem wszystkie opinie na temat ustawiania rozrządu i za nie dziękuję, przydadzą się jak sam go będę ustawiał, ale ponawiam swoje pytanie. Czy ktoś z okolic Sosnowca, Katowic ma pożyczyć sprawdzone blokady do 1.8 TS, jeśli nie to czy można ufać tym kolorowym blokadom z allegro za ~ 150 zł Zależy mi na informacji ponieważ silnik już prawie cały zrobiony, teraz tylko głowica do planowania i założyć nowe pierścionki.

Dziękuję i pozdrawiam.

panowie, bo widzę że się przestajemy rozumieć i zaczynają pojawiać się negatywne emocje. ja nie stawiam żadnych kategorycznych twierdzeń, ja pytam. bubu, masz rację na klinie jest minimalny luz (mam wałek z kołem w garażu)...jeżeli z któregokolwiek mojego posta wynikało że go nie ma to przepraszam, myliłem się.

- czy według was ten luz jest istotny i powinien być w trakcie ustawiania rozrządu brany pod uwagę?
- czy z racji takiej samej budowy podobny luz pojawia się na kole wału korbowego?

proszę o odpowiedzi na te dwa pytania

bubu na tej stronce potrzebne narzędzia to:
-blokady wałków
-klucz do naciągania paska
-czujnik zegarowy
-klucz do wariatora

czyli standardowy zestaw..a może czegoś nie widzę?

pozdrawiam

- przedłuzka GMP.
- klucz do blokady koła pasowego wałka wydechowego.
- klucz do naciągu paska balansowego.
- no i fajna rzecz, szybko-złaczka do listwy paliwowej, tylko ta cena 90 zł.

Ostatnia edycja:
blokady

a gdy dałbym ci za darmo to weźmiesz?

panowie, bo widzę że się przestajemy rozumieć i zaczynają pojawiać się negatywne emocje. ja nie stawiam żadnych kategorycznych twierdzeń, ja pytam. bubu, masz rację na klinie jest minimalny luz (mam wałek z kołem w garażu)...jeżeli z któregokolwiek mojego posta wynikało że go nie ma to przepraszam, myliłem się.

- czy według was ten luz jest istotny i powinien być w trakcie ustawiania rozrządu brany pod uwagę?
- czy z racji takiej samej budowy podobny luz pojawia się na kole wału korbowego?
Jeszcze nie robiłem rozrzadu,ale sie przymierzam.
Z tego co wyczytałem w manualu i z tego co zrozumiałem.
1.To napewno luzuje sie oba koła
2.Koła skreca sie w granicach luzu do oporu w prawo(Miedzy innymi po to jest ten luz na klinie kola wydechu.
3.Zakłada sie pasek od lewej strony zaczynajac od wału korbowego
4. napina sie napinacz do oporu i jak przypuszczam wtedy oba koła zebate minimalnie obrócą sie w lewo
5.Dopiero wtedy dokreca sie koła zebate.
Pużniej już chyba wszystko jasne
Prosze mnie poprawic jesli moje rozumowanie jest błedne;)

SG0240 prosiłem żebyś się nie obrażał:) ja się uczę więc pytam. ponieważ sam ustawiam rozrząd chcę o tym wiedzieć jak najwięcej - wtedy trudniej o błąd:) istotę fasolek na ssącym rozumiem ale nie bardzo potrafię zrozumieć luzowanie koła wydechowego ponieważ:

- jest on na klinie (dość luźnym ale na klinie)
- jest on dokręcony sporym momentem i cięzko mi sobie wyobrazić odkręcanie i dokręcanie go na silniku
- najpłytszy argument - nie ma tego w żadnym manualu

druga rzecz tak jak powiedziałem koło na wale jest osadzone dokładnie na tej samej zasadzie. skoro luzujemy koło na wydechowym to czemu nie to na wale?

bubu stwierdził że masz idealnie (lub prawie idealnie) ustawiony rozrząd i jest to argument żeby liczyć się z twoim zdaniem. może byś stworzył swojego manuala - zawsze to nowy punkt odniesienia. tak sobie myślę że na jakimś zlocie mógłbyś pokazać jak to robiłeś...jestem gotów postawić Ci pasek:)

pozdrawiam

Ps. co złego to nie ja;)

No dobrze już, dobrze - przecież pisałem, że sie nie obrażam, a Twoje przeprosiny z priva oczywiście przyjmuję.
Ja nie mam żadnego swojego manuala, tylko po prostu miałem dobrego nauczyciela, który latami pracował w ASO Alfa Romeo we Wrocławiu i nieco mnie nauczył.
Koło wałka wydechowego trzeba poluźnić, a tego od wału korbowego broń Boże nie ruszać. Oczywiście może się tak zdarzyć, że wszystko zejdzie się idealnie bez poluźniania tego koła -wtedy jest mniej roboty. Ale gdy blokady nie będą idealnie dolegać w położeniu GMP, ustawionym czujnikiem zegarowym, to wtedy trzeba poluźnić to koło. Przecież konstruktorzy Alfy to nie są przygłupy i nie robiliby luzu na klinie ot tak dla zabawy - a taki luz mają wszystkie TS-y. Ten luz jest właśnie po to, żeby skorygować poprawność ustawienia rozrządu.
Rzecz tylko w tym, że nie wszyscy umieją ustawić GMP, mając do dyspozycji nawet czujnik zegarowy. I tu przypuszczalnie jest popełnianych wiele błędów. Z tego, co pisze ostatnio kolega bubu321 widać, że nawet mechanicy mają z tym problemy i wolą się posługiwać znakami. No, ale tego na odległość to ja już nie jestem w stanie nauczyć. Mogę tylko dodać, że GMP przy poprawnie ustawionym rozrządzie wcale nie będzie rzeczywistym GMP tłoka, bo każdy silnik ma jakieś luzy. W moim silniku zablokowanym blokadami to GMP wypada ok. 0,3 mm poniżej. Ktoś kiedyś napisał, że u niego było nawet 1,5 mm.

Mogę tylko dodać, że GMP przy poprawnie ustawionym rozrządzie wcale nie będzie rzeczywistym GMP tłoka, bo każdy silnik ma jakieś luzy. W moim silniku zablokowanym blokadami to GMP wypada ok. 0,3 mm poniżej. Ktoś kiedyś napisał, że u niego było nawet 1,5 mm.

ja również zwracam koledze SG0240 szczerze honor w sprawie luzowania koła wałka wydechu bo to jednak ma naprawdę jakiś sens i jest potrzebne.

mam pytanie,czy te 0,3mm poniżej w twoim silniku wypada przed ZW (zwrotem zewnętrznym) czy zaraz po ZW?

pozdrawiam!!!

Z tego, co pamiętam to przed ZW bo mi blokady nie dolegały idealnie i musiałem cofać wał korbowy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara - ale głowy nie dam, bo rozrząd u siebie ustawiałem ostatnio jakieś 1,5 roku temu.

Amortyzatory
Powrót