[MiTo] Błąd P-1064

Zgodnie z przypuszczeniami poranek od serii błędu P 1064 , komputer podpięty i kasowanie co chwilę do czasu rozgrzania .
Zrobiłem skan DTC w Mes i wyskoczyło mi coś takiego :
Skanowanie ...

Silnik (ECU)
Magneti Marelli IAW 8GMF CF5/EOBD Injection (1.4 16V)
ISO Code: 7A 07 85 08 E3

Nadwozie (BCM)
Body Computer Delphi (955)
ISO Code: 40 83 C8 08 68
Znalezione błędy:
B1067
B1023 - Oświetlenie tablicy rejestracyjnej
B1047 - Linia szeregowa LIN

ABS
Bosch ABS 8 ESP (2)
ISO Code: EC 07 89 07 58

Wspomaganie (EPS)
Delphi Electric Steering (2)
ISO Code: 31 83 19 89 AB

WYKONANE

Te błędy mogą mieć związek z tym co się dzieje ?
B1067
B1047 - Linia szeregowa LIN

Może to jakiś problem z ECU? Poszperać na forach czy ktoś nie polecał jakiegoś magika od weryfikacji, przeprogramowania ECU?

ECU ISO Code: 7A 07 85 08 E3
29.08.2019 15: 36: 35
CONNECTED TO:
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Magneti Marelli IAW 8GMF CF5/EOBD Injection (1.4 16V)
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: 7A 07 85 08 E3
Numer rysunku FIAT: 51926677
Numer sprzętu: MM8GMFHW503
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 3N00AA46
Wersja oprogr.: 0000
Numer homologacji: 8GMFA3
Czas działania (EEPROM): 156325
Czas działania ECU: 156325

który masz rocznik tego Mito? Byłes kiedykolwiek w ASO na aktualizacji SW w ECU ?
Co prawda mam Giuliette ale tez na MM8GMFHW503 z tym że SW mam 3S21DC54 czyli jakby późniejszy i był to ostatni SW jeśli chodzi o MM 8GMF CF5 w przedlifcie

Poprzedni właściciel aktualizował ECU przy 23tys przebiegu. Najbliższy serwis 70 km i chyba będę musiał się przejechac. Na chwilę obecną nic innego mi nie przychodzi do głowy jak właśnie jakiś problem z ECU. Jeżeli ktoś może polecić jakiegoś wysylkowego fachowca to też chętnie skorzystam .

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Poniżej kawałek loga tekstowego z MES-a
Przy wyskakującym błędzie P-1064 czas wtrysku = 0,00 ms.
Teraz pytanie - czy brak wtrysku jest powodem czy też konsekwencją błędu.
Na dole wykres - obroty+temp+czas wtrysku

ODCZYT PARAMETRÓW:
Obroty silnika: 974 obr/min
Temp. oleju w silniku: 63 °C
Temperatura oleju UniAir: 32,13 °C
Czas wtrysku: 0,000 ms

ODCZYT PARAMETRÓW:
Obroty silnika: 996 obr/min
Temp. oleju w silniku: 63 °C
Temperatura oleju UniAir: 32,13 °C
Czas wtrysku: 4,978 ms

ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1. P1064 - Sygnał elektrozaw. nastawnika UniAir Cyl.4
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Czas działania: 156482 min
Obroty silnika: 1004 obr/min
Temp. oleju w silniku: 1125 °C
Ciśnienie w dolocie: 415 mbar
Kąt zamknięcia elektrozaworów (polec. 1): 620,00 °
Napięcie akumulatora: 14,22 V
Tryb sterowania elektrozaworów UniAir: Późne otwarcie
Czujnik pedału sprzęgła: Zwolniony
Czujnik sprzęgła 2: Zwolniony
Pedał hamulca: Wciśnięty
Czujnik pedału hamulca (2): Zwolniony

P-1064.jpg

Przy problemie z zapłonem nawet takim chwilowym czasem ECU potrafi zupełnie odłączyć dany cylinder i dopiero zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika pomaga

Przy problemie z zapłonem nawet takim chwilowym czasem ECU potrafi zupełnie odłączyć dany cylinder i dopiero zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika pomaga

Reagując na błąd P1064 - Sygnał elektrozaw. nastawnika UniAir przechodzi w tryb awaryjny dla danego cylindra odcinając podawanie paliwa , czy też na skutek braku (wtrysku) zapłonu ECU interpretuje to jako błąd P1064 "zwalając" winę na elektrozawór.

Jest jakaś wersja MES-a która sprawdza czas wtrysku dla każdego cylindra osobno ?

nie pamietam jak w mes ale alfaobd monitoruje osobno jak dobrze kojarze

Ostatnia edycja:
Walka ciągle trwa.
Samochód sprawdzony na milion sposobów ale nadal problem jest obecny.
Byłem w ASO , "zainwestowałem" 700 zł w diagnostykę i dostałem odpowiedź ..."może to wina ECU"
Samochód czeka teraz na chwilowego dawcę ECU+body , samo "może" to za mało.

Z braku czasu nie zajmowałem się Mito ale ciągle spać przez nie nie mogę.
Mam (pewnie śmieszne dla niektórych) pytanie związane z wymianą ECU.
Czy wkładając "nowy" sterownik zrobiony na Virgin auto go sobie przyswoi czy też konieczna będzie wizyta w ASO ?

Może lepiej zrobić klona ? Tylko co w sytuacji gdy problem z ECU nie jest mechaniczny tylko programowy ... sklonuje się całe zło które siedzi w "starym" ?

Ja by kupił taki sam sterownik tylko bez immobilizer`a.
Wtedy wkładasz zamiast starego i testujesz.

Ja by kupił taki sam sterownik tylko bez immobilizer`a.
Wtedy wkładasz zamiast starego i testujesz.

Tak też chciałem ale podobno nie da się "wyciąć" immobilizera w tych sterownikach i albo klon albo virgin.

No to pozostaje jak się oczywiście uda z kimś ugadać ,pożyczyć zestaw startowy.
Body ,silnika i kluczyk.

Bo mając czystego kompa to masz tak jakby wersje fabryczną i teraz musisz go zaprogramować pod auto.

Chyba że mogą tak ustawić że wkładając go do auta przy pierwszym odpaleniu zapisuje kod kluczyka jako swój.

Witam ....
Wymieniłem ECU (klon) i teraz sytuacja wygląda następująco.
Auto jeżdzi , chodzi na 4 cylindrach ale na pokładzie błąd P0697 co oczywiście skutkuje checkiem , brakiem dna itp.
Jakieś pomysły ?

Jeszcze jedno , nie działa klima.
Bezpieczniki , kable ok , czynnik jest (wcześniej działała wzorowo).
Możliwe , że ECU jest od dawcy bez klimatyzacji i stąd ten problem ??

Ostatnia edycja:
Przepraszam , że piszę post pod postem ale nie chcę żeby ten wpis był łączony z powyższym.
Błąd P0697 usunięty , powód ? mechanikowi musiała drżeć ręka przy wkładaniu wtyczki i były wygięte 4 piny.
Ale nie to jest najważniejsze.
Najważniejsze jest to że auto żyje i teraz po wielu miesiącach walki mogę powiedzieć jedno : podstawą jest właściwa diagnostyka.
Tej u mnie niestety zabrakło , zresztą nie tylko u mnie , auto odwiedziło wielu mechaników , ASO itd i wszyscy obwiniali multiair.
U mnie przy okazji wymiany multiair zostało wymienione "pół" silnika a wystarczyło zamienić sterownik ....
Zdaje sobie sprawę , że multiair bywa zawodny ale jeżeli po wyjęciu nie widać uszkodzeń mechanicznych oraz cewki elektrozaworów mają poprawne parametry nie dajcie się namówić na wymianę (przynajmniej nie za szybko).
Początkiem moich problemów była wymiana oleju i chęć komunikacji o tym fakcie ECU , okazało się że sterownik bardzo szybko zapominał o tym co miał wgrywane , flagi , kalibracje itp. leciały w kosmos po kilku minutach od wykonania i prześladujący mnie błąd P 1064 powracał.
Jak ECU się wygrzało żyło , na zimno sypało bredniami.
Mam tylko nadzieję , że teraz na dłużej "zapomnę" o tym Mito.

Amortyzatory
Powrót