• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Bi-ksenony

Kubster

Nowy
Auto
Obecnie MY19 Giulia Super 200 KM, wcześniej GT 1.9 JTD
Cześć,

Większość z nas jest w ich posiadaniu. No i wg mnie dają radę, nawet 25W.

Co w przypadku chęci mrugnięcia długimi na światłach dziennych? Jak to może wpłynąć na trwałość żarników?
Wcześniej nie miałem biksenonów i obawiam się, że dalsze witanie Alf na drodze czy uprzejmościowe przepuszczanie innych za pomocą chwilowego pociągniecia wajchą, może być szkodliwe dla naszych palników.

Proszę o Wasze opinie na ten temat.
Pozdro.

hmmm, no niby coś jest w twoich obawach, ale IMHO bardzo naciągane. ileż to razy migasz komuś? chyba trochę niemierzalny efekt. nawet jak zamiast za 8 lat wymienisz za 6 to będzie jakiś problem?

hmmm, no niby coś jest w twoich obawach, ale IMHO bardzo naciągane. ileż to razy migasz komuś? chyba trochę niemierzalny efekt. nawet jak zamiast za 8 lat wymienisz za 6 to będzie jakiś problem?

No przyznam szczerze że wiele 159 i innych modeli mruga na drodze. A propos też masz taki słyszalny stuk otwierających się przesłon?

ja akurat w 159 jeździłem cały czas na xenonach włączonych, więc mruganie xenonowi nic nie robiło - tylko przesłona się przestawiała no i doświecały dodatkowe długie lampy.

w Giulii jeźdżę na automacie, więc często dzienne, jak trzeba mignę - nie przeszłoby mi przez myśl się zastanawiać czy się xenon zużywa od tego. nie zwróciłem uwagi też czy coś wtedy stuka - jeśli nawet tak to raczej może to być przekaźnik, przesłony to pewnie nie słychać, tym bardziej że u mnie zawsze jakaś muzyka z piekła rodem leci a wydech jest z otwartymi klapami :)

Ale czy przy miganiu włączają się ksenony czy tylko długie? Bo zdaje się że jak długie to są one na zwykłej zarowce?

Jak masz bixenon w Giulii to nie masz osobnych "długich", bixenon ma jeden żarnik a realizuje światła mijania i drogowe (blenda je przysłania i odsłania).

Czyli jest to inaczej niż w Giulietcie. Nie będę czytał, bo już wiem.

a jak jest w giulietcie - z ciekawości?

Weź sobie przeczytaj instrukcję obsługi.

[MENTION=80414]XJ6[/MENTION], od już lat, Ty cały czas z tą GIuliettą wyjeżdżasz tu na forum Giulia/Stelvio, porównujesz, odnosisz się - tak jakby to byłą jakaś referencja czegokolwiek - może dla Ciebie. dla mnie przyzwoity kompakt trochę po taniości i w ogóle z tym przedsionkiem premium do jakiego AR stara sie pukać z nowymi modelami nie ma nic wspólnego i średnio cokolwiek wnosi do dyskusji najczęścię. bez obrazy, wiem, Twoja alfa zakochany itp itd, fajnie, ale OT.

Ok. Nie obrażam się, postaram się nie nadużywać gościnności w waszych wątkach.

nie chodzi o nadużywanie, czytaj, wypowiadaj się, nie muszą tu pisać właściciele Giulii/Stelvio, ale wierz mi, GIulia/Stelvio a Giulietta to są auta z innej ligii, ni ma tu co porównywać (tym bardziej w dół). a wiem bo mam Giuliettę (i ją lubię) ale to kompakt z innymi technologiami - takie lepsze i ładniejsze Bravo (też dobry samochód, ale zwykły) i tyle. giulia i Stelvio ma rozwiązania które są o dwie klasy wyżej od Giulietty, dlatego nie odnośmy się do niej bo to żadna referencja.

Nie kwestionuje.

nie chodzi o nadużywanie, czytaj, wypowiadaj się, nie muszą tu pisać właściciele Giulii/Stelvio, ale wierz mi, GIulia/Stelvio a Giulietta to są auta z innej ligii, ni ma tu co porównywać (tym bardziej w dół). a wiem bo mam Giuliettę (i ją lubię) ale to kompakt z innymi technologiami - takie lepsze i ładniejsze Bravo (też dobry samochód, ale zwykły) i tyle. giulia i Stelvio ma rozwiązania które są o dwie klasy wyżej od Giulietty, dlatego nie odnośmy się do niej bo to żadna referencja.

Z ciekawości chciałem zapytać, bo nie wiem czy mogę, jakież to różnice technologiczne z innej ligi ma Giulia w porównaniu do Giulietty? Chodzi mi o bixenony, bo o tym temat. Pytam całkiem poważnie, bez żadnej szydery, bo interesuje mnie to.

jeśli chodzi o światła przednie to niewielkie, ale jednak w GIulietcie długie mają swoją osobną żarówkę w reflektorze, podczas gdy Giulia ma tylko xenona (bi). chodziło mi o to że od dawna obserwuję, że w wielu tematach o Giulii, kolega XJ6 wyskakuje z wpisami o Giulietcie tak jakby to miał być jakis poziom odniesienia dla kogokolwiek, często coś pisząc nawet nie zaznacza że pisze o Giulietcie co może wprowadzać w błąd tych co nie kojażą że on tylko o Giulietcie, lub jak w poście #6 nie sprawdza (np na allegro zobaczyć jak wygląda lampa z Giulii) tylko prawie twierdzi/zakłada że jest w Giulii jest osobna żarówka (no bo przecież jak może być inaczej niż w jego Giulietcie). To samo w wątku o Android Auto, my tu o konkretnych sprawach w radiu Giulii/Stelvio czy danym firmwarze a tu w kółko wpisy o jego Alpinie w Giulietcie (często bez podania ze nie pisze o naszych radiach). Co do reszty auta, to już w ogóle nie ma co dyskutować Giulia nie ma chyba jednej części z Giulietty (no dobra, może jakaś śrubka się znajdzie i zaciski będą podobne jak w wersjach z Brembo) i technologicznie to inna liga (RWD/Q4, inne silniki, cała elektronika inna, wszędobylskie alu itp).

Nie mam nic do XJ6, ale po prostu czasem jego odniesienia do GIulietty czy założenia że jest tak samo, wprowadzają chaos w wątkach, więc powyższymi postami starałem się tylko mu przekazać, żeby tak nie porównywał wiecznie do tej Giulietty bo to inny samochód i albo niewiele wnosi to do dyskusji a często jeszcze wprowadza w błąd.

Ostatnia edycja:
Ja mogę tu XJ6 usprawiedliwić o ile widział tylko takie lampy w Giulii:
2b6ee4d04356b43180eae8b5598b.jpg

- - - Updated - - -

Z ciekawości chciałem zapytać, bo nie wiem czy mogę, jakież to różnice technologiczne z innej ligi ma Giulia w porównaniu do Giulietty? Chodzi mi o bixenony, bo o tym temat. Pytam całkiem poważnie, bez żadnej szydery, bo interesuje mnie to.
Giulia nie ma zwykłego odbłyśnika w przypadku lampy soczewkowej a Giulietta ma. A tak to tu akurat większych zmian technologicznych nie ma.

co ty piszesz? jak myślisz co jest z tyłu za soczewką niezależnie od tego czy źródłem światła jest halogen czy xenon?
Różnica miedzy lampą w Giulii/stelvio xenonową a Giulietcie jest taka że dodatkowo w Giulietcie oprócz xenonu przy otwartej przysłonie (światło drogowe) świeci dodatkowo żarówka halogenowa na osobnym odbłyśniku - czyli masz bixenon wspomagany halogenem. w Giulii/Stelvio masz tylko bixenon.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót