"Bella 166 by Rentgen"

• Autor wątku Autor wątku Rentgen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rentgen

Guest
Witam wszystkich pasjonatów…
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem ślicznej, Belli, jaką jest Alfa Romeo 166 ;)
Plan był prosty – spory zastrzyk gotówki spokojnie mogący starczyć na auto przed liftem i sprzęgający się z tym akurat dwu tygodniowy urlop… i zaczęły się poszukiwania…
Przyznam, że nie było to takie proste jak się na pierwszy rzut oka wydaje… Po trzy miesięcznym przesiadywaniu na alledrogo i podobnych w tematyce portalach byłem już częściowo załamany:(… Kilka długich wyjazdów i oględziny trwające od 3 minut do 3 godzin… Niestety same rozczarowania:(.. Kiedyś sam sprowadzałem auta od „sąsiadów, więc wiedziałem, na co zwrócić uwagę… a jeszcze kupno 166 z 2,5 litrowym silnikiem w białych skórach i niespotykanym kolorze – jak mi się ubzdurało w głowie – wydawało się, co najmniej niemożliwe… Przecież takie rzeczy to tylko w Erze:P
Po tym wszystkim, co przeszedłem i przejechałem zacząłem już zastanawiać się nad zmianą modelu lub marki – może 156??, albo A6 lub A4 po lifcie??... i nagle stało się… Piątkowy wieczór – jak zwykle siedzę na necie i głęboko szukam i ….jest!!! .. aukcja właśnie się rozpoczęła – wyjątkowa i niespotykana Bella 166 z najlepszym moim zdaniem silniczkiem 2.5 V6, z białymi skórami, w niespotykanym kolorze i z maksymalnym wyposażeniem (pisząc maksymalnym na myśli mam naprawdę wszystko, co tylko mogło być!!) – moja reakcja jadę!!! ….no, ale przecież jutro sobota…, co z pracą?? …a h…j tam:P!!! Dzwonie do gościa – odbiera facet po 40 i zapewnia mnie przez tel., że autko jak najbardziej jest takie jak w opisie, ma do niego wszystkie książki, włącznie z serwisową aktualizowaną do samiutkiego końca, komplet kluczyków (4 sztuki!!), karty kodowe, wszystko jest sprawne i auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej stłuczce… Rezerwuje na 9 rano, pakuje się w swojego Nissana (Primera SR20DE wersja RS GT – też unikat:P) i wyruszam o 3 w nocy z mieszanymi odczuciami po wcześniejszych oględzinach innych Belli… Czyżbym rzeczywiście znalazł tą igłę w stogu siana?? Trasa długa, bo ponad 500km… Dojeżdżam na miejsce ok. 9 i …oczom moim ukazuje się niewątpliwie auto, którego szukałem!!! Właściciel jak najbardziej na poziomie, (żołnierz) mówiący, wprost co kiedy i gdzie się z autem działo. Okazało się, że Alfę sprzedaje z bólem serca, bo stoi pod blokiem a on ma służbowy samochód do użytku, a żona jakieś małe miejskie autko na jej potrzeby.. Kilkadziesiąt minut oględzin od strony blacharskiej i mechanicznej (z wykształcenia jestem właśnie Blacharzem – Lakiernikiem, Mechanikiem;)) i zdążyłem się jeszcze dowiedzieć, że Bella miała niedawno robiony rozrząd z pompą wody, przeszła serwis klimatyzacji, zrobione kompletne zawieszenie tył i posiada 3 miesięczną sekwencyjną instalację podtlenku LPG firmy BRC na gwarancji!! …a także o tym, że w tylne zagłówki wbudowane ma monitory z pilotami, dżojstikami, które obsługują wszystko zaczynając od TV, DVD, AVI i MP3 kończąc na grach i oglądaniu zdjęć (SZOK!!!!!:D)…. Tak się tym wszystkim podjadałem, że już nawet do ASO nie chciałem jechać żeby sprawdzić zgodność moich spostrzeżeń :D Na szczęście ojciec zachowywał zimniejszą krew i sprowadzał mnie na ziemie… Podjechaliśmy do Serwisu i… tam tylko potwierdzili to, co wcześniej napisałem… Dodali tylko, że „tak utrzymana 166 nie trafia się nam często”;)
Krótka negocjacja ceny, (choć niezbyt owocna:D), która i tak była znakomita i … Bella ma nowego właściciela!!!
Pierwsze zaskoczenie spotkało mnie już w drodze powrotnej, a mianowicie spalanie… Okazało się, że serducho Alfy zadowala się 10 litrami LPG (trasa) i 12-13 (miasto)… a dodam, że zawalidrogą z temperamentu nie jestem :cool::D
Do tej pory – a minęło już dwa miesiące Bella spisuje się znakomicie i bez najmniejszych zastrzeżeń… Zmiany, jakie zaszły są jedynie optyczne, a mianowicie zakupiłem 18 calowe felgi + opony Michalin Pilot Sport, odświeżyłem zaciski wraz z logo, doszły ramki klubowe, dołożyłem ksenon 8000k i oznakowałem włoszkę za pomocą naklejek od kolegi Michała z Fabryki Barw - http://www.fabrykabarw.com.pl za co jestem mu serdecznie dźwięczny ;)

Całą resztę możecie zobaczyć na załączonych fotkach…

Pozdrawiam i czekam na komentarze i opinie ;)

-Rentgen-

Ostatnia edycja:
Trafił Ci się rodzynek:)

Ładna, a do pełnej opcji brakuje pamięci fotela kierowcy, tak na szybko zauważyłem.

Piękna, troszke tylko przesadziłeś (według mnie) z tymi naklejkami :)
Pokrywe podłokietnika jeszcze zmień pod kolor i bedzie git :)

Ładna, a do pełnej opcji brakuje pamięci fotela kierowcy, tak na szybko zauważyłem.

...co prawda to prawda;) ...jeszcze Webasto i byłby MAX:D

Piękna, troszke tylko przesadziłeś (według mnie) z tymi naklejkami :)
Pokrywe podłokietnika jeszcze zmień pod kolor i bedzie git :)

To już od gustu zależy:P... a o gustach podobno się nie dyskutuje;)
Miała się wyróżniać - to się wyróżnia :dance3::P ...a co!!! :D:D

---------- Post dodany o godzinie 23:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:18 ----------

dokładnie! a na żywo wygląda jeszcze lepiej:D

widziałam Cię w piątek w CK, Bella rzuca się w oczy od razu:D

pozdrawiam i wrzuć kilka foteczek u nas na podwórku CK:)

...już pędze do Naszej piaskownicy:D:P

Ostatnia edycja:
Ooo ja cierpiedolę!
tylko 3 miesiące szukałeś? To jak na taki egzemplarz, to błyskawicznie :)
Poza tym to jakoś te kostki pod lusterkiem nie bardzo pasują i olbrzymi uchwyt na telefon, ale to tylko kosmetyka;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Ooo ja cierpiedolę!
tylko 3 miesiące szukałeś? To jak na taki egzemplarz, to błyskawicznie :)
Poza tym to jakoś te kostki pod lusterkiem nie bardzo pasują i olbrzymi uchwyt na telefon, ale to tylko kosmetyka;)
Pozdrawiam.
- Rafał

...kostki i uchwyt do tela to "dzieło" poprzedniego właściciela:D
... zostało to definitywnie usunięte z Belli w dniu zakupu :P:D

Veramente bella! Ja bym nie oklejał, ale skoro właścicielowi się podoba...

Piękne auto, bardzo rzadko spotykany kolor. Faktycznie podłokietnik trochę razi (czyżby obszyty raz jeszcze?)
Co do naklejek - rzecz gustu. Ja jednak takiej limuzyny nie "upiększałbym" dodatkowo :fie:
Ogólnie bardzo atrakcyjna. Powodzenia!

Troszkę nowych fotek ;) zrobionych w ostatnią niedzielę ….jeszcze przed zmianą blaszek na TK :D

Amortyzatory
Powrót