Auto czasem traci moc- parametry do wglądu V6

To sam sobie i innym odpowiem na pytanie : wszystko jest w porządku, przepływka przy właczonym nadmuchu, swiatłach, radiu pokazuje ponad 19 kg . Mam moze minimalnie za niskie obr i musze sprawdzic cisnienie na pompie paliwa . Dziś byłem na hamowni i moim oczom ukazała sie cyfra 225 KM .Test na czwartym biegu ponad 200 km/h przy 6100 obr/min. Przepływka pokazała 640kg. przy max. Jesli ktos ma słabe nerwy to lepiej zeby tam nie jechał :) dzwiek niesamowity jak z odrzutowca. V6 pokazało moc , Alfa zdrowiutka :)

Czyli co? Wszystko ok tylko dupohamownia do kalibracji? :sarcastic:

Udał się, tylko ty nie zakąsałeś fabuły :lol:
Chodziło mi o to że do tej pory korzystałeś z dupohamowni i wydawało Ci się że coś jest nie tak. A jak sprawdziłeś na prawdziwej hamowni to wyszło że nie masz co się martwić. Stąd sformułowanie że musisz z kalibrować dupohamownie :)

Tak czy inaczej pogratulować wyniku :)

witam panowie.powiedzcie mi jaki jest poprawny czas wtrysku dla ts 2.0 przy rozgrzanym silniku? bo ja mam 5ms. trapi mnie to czy jest dobrze bo v max jak jadę sam to 170km/h :( smutek i wstyd :) . świece fajki i kable nowe. niewarzne czy jadę na PB czy podtlenku LPG :)

Ostatnia edycja:
witam panowie.powiedzcie mi jaki jest poprawny czas wtrysku dla ts 2.0 przy rozgrzanym silniku? bo ja mam 5ms. trapi mnie to czy jest dobrze bo v max jak jadę sam to 170km/h :( smutek i wstyd :) . świece fajki i kable nowe. niewarzne czy jadę na PB czy podtlenku LPG :)

Czas wtrysku na biegu jałowym rozgrzany silnik (wszystko wyłączone) wynosi dla tego silnika ok. 3,5 ms (zresztą dla V6 jest podobnie).
Sprawdź działanie sondy lambda, przepływomierza bo 5,0 ms wskazuje że coś jest nie tak.
Radzę przeprowadzić reset adaptacji, pojeździć 2 dni tylko na benzynie i potem wyregulować mapy gazowe.

I tak zrobię. Rzucę okiem jeszcze na sondy...jakie są jej zdrowe parametry?

Sinusoidalny przebieg od 0-1

Po podmianie przepływomierza błędy nadal wyskakują.tj p0110 i p0100 czyli masa i temp. powietrza mierzonego. Wtyczka wygląda dobrze ,styki błyszczące więc co dalej?

wysłano z domowego telefona

Dodano po 16 minutes:

Miałem jechać na regulacje lpg ale niema sensu puki tego nie ogarnę;/

Ostatnia edycja:
Przepływka ogarnięta. Nowa wtyczka i po sprawie. Ale nadal niemoge zrobić następnego kroku- reset parametrów ECU. Czym wy to robicie bo mój mes1.0 w wersji próbnej tego niechce. Potrzebuje tego reseta by lpg ustawić. Podeślijcie pany jakiś link z programkiem fullversion;)

Ja mam alfadiag ale nie robi resetu parametrow, tylko w TS moge tak robic, rzekomo w 3.0 nie da sie , komputer na nowo sie adaptuje po wymianie przeplywki, chyba tylko odlaczenie akumulatora pomoze tak na 40 min :(

Alfa diag nie mam. Gdzie go moge znaleźć?

Czy moze ktos zna lub zmierzy jakie powinny być wartości na wtyczce idącej do przepływki ? tam chyba sa cztery przewody , pomiar na wyłaczonym silniku i na rozgrzanym bardzo by mi pomógł. Prawdopodobnie mam uszkodzony przewód lub wtyczke , mam nadzieje ze to nie komputer :(

Czy moze ktos zna lub zmierzy jakie powinny być wartości na wtyczce idącej do przepływki ? tam chyba sa cztery przewody , pomiar na wyłaczonym silniku i na rozgrzanym bardzo by mi pomógł. Prawdopodobnie mam uszkodzony przewód lub wtyczke , mam nadzieje ze to nie komputer :(
Kolego, przewodów jest 5 (podaję wg. numerów na wtyczce (są widoczne):
1 - sygnał do ECU z termistora temp. powietrza;
2 - +12V po zapłonie;
3 - masa;
4 - +5V napięcie referencyjne z ECU;
5 - sygnał z przepływki do ECU;

Było o tym na forum pisane.szukajka sie kłania

2 - +12V po zapłonie;
3 - masa;

sprawdziłem miernikiem piny w kostce od przewodu i tak :
1. 5 V
2. 12V
3. 0
4. 5V
5. 0

po odpieciu przepływki nie ma różnicy w pracy silnika, przepływka podmieniana na sprawną bez zmian, co dalej ?

2 - +12V po zapłonie;
3 - masa;

sprawdziłem miernikiem piny w kostce od przewodu i tak :
1. 5 V
2. 12V
3. 0
4. 5V
5. 0

po odpieciu przepływki nie ma różnicy w pracy silnika, przepływka podmieniana na sprawną (prawdopodobnie moja tez jest sprawna ) bez zmian, co dalej ?

Ostatnia edycja:
Jeden z pinów ma podawać napięcie wprost proporcjonalne do przepływu. Ale czy 1 czy 5 to nie wiem. Poza tym jaki przepływ Ci wskazuje na kompie?

Amortyzatory
Powrót