• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Takich, które zastąpiły swoje małe, turbodoładowane poprzedniki, bo miały być mniejsze, lżejsze i ogólnie lepsze?
Chętnie posłucham, jakie to były silniki :)

ale ile tak bedziesz unikał odpowiedzi? :D Bo jednen z raportów, z których wynika, ze nowe silniki wcale nei sa bardziej do starych, juz podałem.

Zapytam jeszcze raz, chociaż pytałem o to już kilkukrotnie:
Ty czytasz co wrzucasz, czy tylko wrzucasz, licząc, że ktoś tam nawet nie zajrzy? :)

Link nr 1 - Diesel vs V6. Ani słowa o TBi, ani słowa, że V6 ryjem przodem, ba nawet nie ma krzyku żeby zostać przy Dieslu, bo V6 ryje przodem...
Link nr 2 - TBi vs V6. Ani słowa o ryciu przodem przez V6, dywagowanie o kosztach, nie o prowadzeniu, nadal nie widać krzyku: Bierz TBi...
Link nr 3 - żadnego porównania, post z 2007 roku o tym jak V6 zajebiście brzmi i że ma za mało mocy.

Powtórzę pytanie: gdzie te wątki w których tak wszyscy zgodnie krzyczą, żeby brać TBi, a nie V6, bo ryje przodem?

Teraz rozumiem czemu zaznaczyłeś, dlaczego nie masz zamiaru szukać więcej - ciężko się szuka czegoś, czego nie ma :)

no tak , powodzenia w szukaniu czegokolwiek tak specyficznego za pomocą wyszukiwarki :D

Proszę ponownie, wskaż numer mojego posta z takim założeniem :) Przedstawiłem liczby, nic nie zakładam.
Dlatego nie zamierzam niczego potwierdzać, ale chętnie zobaczę dowód (liczbowy) na to, że ludzie kupują auta dla osiągów, a nie typu silnika :)

czyli przedstawiłeś liczby, ale co one maja udowadniac? :D wrzuciłeś, żeby wrzucić?

Nie można było wyprodukować więcej?
Wytłumacz mi zatem w jaki sposób w 2015 i 2016 mogli wyprodukować i sprzedać blisko 1700 sztuk rocznie, w 2019 już tylko 350 sztuk rocznie, a w 2020 roku tylko 110? :)

Dlaczego nie mogły być produkowane w takiej samej ilości?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

A to nic nowego w produkcji aut ściśle limitowanych.To miała być wizytówka marki, a nie żródło zarobku.Cel osiągneli-było głośno, auto stało się kultowe.

ale ile tak bedziesz unikał odpowiedzi? :D Bo jednen z raportów, z których wynika, ze nowe silniki wcale nei sa bardziej do starych, juz podałem.

Unikał odpowiedzi na co? :) Na to, że nigdzie nie pisałem o policzalnych zaletach duzych silników? :)

Raport fajny, ale nie o to pytałem :)

no tak , powodzenia w szukaniu czegokolwiek tak specyficznego za pomocą wyszukiwarki :D

Lepiej wrzucić cokolwiek bez czytania i liczyć, że ktoś inny nawet nie zajrzy? ;)
Szukaj jak chcesz, skoro się na to powoływałeś, że tak wszyscy głośno krzyczą o tym TBi i ryciu V6 przodem to myślałem, że chociaż jeden taki temat znajdziesz bez większego problemu :)

A Ty linkujesz porównania z równie ciężkim Dieslem :D

A to nic nowego w produkcji aut ściśle limitowanych.To miała być wizytówka marki, a nie żródło zarobku.Cel osiągneli-było głośno, auto stało się kultowe.
Wrzucę jeszcze raz, bo edytowałem post.

Cytat z opisu dot. produkcji 4C:

"Roczna liczba dostępnych samochodów Alfa Romeo 4C jest ograniczona i wynosi 3.500 egzemplarzy - z czego 1.000 jest przeznaczonych na rynki europejskie."

To jak, nie mogli produkować więcej, czy nie produkowali bo się nie sprzedawały? :)

Czyli namiętnie juz kilka stron się tutaj przerzucacie liczbami żeby udowodnić, ze auta z duzymi silnikami niby sie sprzedawały, ale nie umiecie udowodnic, ze wielkosc tego silnika miała jakikolwiek wpływ na decyzję zakupową :D

tak skromnie przypominam:
https://www.statista.com/forecasts/997119/purchase-criteria-for-cars-in-the-us
i wszelkie inne podobne raporty z ankiet pokazuja podobne wyniki.

Ostatnia edycja:
Wrzucę jeszcze raz, bo edytowałem post.

Cytat z opisu dot. produkcji 4C:

"Roczna liczba dostępnych samochodów Alfa Romeo 4C jest ograniczona i wynosi 3.500 egzemplarzy - z czego 1.000 jest przeznaczonych na rynki europejskie."

To jak, nie mogli produkować więcej, czy nie produkowali bo się nie sprzedawały? :)

No to fakt.Jednak zainteresowanie było mniejsze.
Tylko co to zmienia w porównaniu"codzienności" do 147 GTA?
2-osobowe niewygodne i twarde, auto bez bagażnika vs 4 osobowe, normalnie wyciszone i wykończone auto z bagażnikiem i trochę twardszym od seryjnego zawieszeniem.
147 jest narowista jak jej wcisniesz mocno ,gdy umiesz obchodzić się gazem to normalne e auto natomiast 4C potrafi zaskoczyć kierowcę gdy tylko nawierzchnia jest gorszej jakości nawet jak nie ciśniesz mocno.

Ostatnia edycja:
Czyli namiętnie juz kilka stron się tutaj przerzucacie liczbami żeby udowodnić, ze auta z duzymi silnikami niby sie sprzedawały, ale nie umiecie udowodnic, ze wielkosc tego silnika miała jakikolwiek wpływ na decyzję zakupową :D

Tomtrz, zapytam jeszcze raz bo znowu próbujesz przemilczeć. Gdzie te busy z 1.0?

Ty twierdzisz namiętnie, że wszyscy krzyczą, żeby brać TBi, bo V6 ryje przodem, a potem nie potrafisz podlinkować chociaż jednej takiej dyskusji tylko linkujesz jakieś pierdoły, licząc, że nikt tego nie przeczyta :)

A skoro to takie proste, to czemu Brera się sprzedawała lepiej z ciężkim Dieslem, a nie lekkim JTSem? :)

No to fakt.Jednak zainteresowanie było mniejsze.
Tylko co to zmienia w porównaniu"codzienności" do 147 GTA?
2-osobowe niewygodne i twarde, auto bez bagażnika vs 4 osobowe, normalnie wyciszone i wykończone auto z bagażnikiem i trochę twardszym od seryjnego zawieszeniem.
147 jest narowista jak jej wcisniesz mocno ,gdy umiesz obchodzić się gazem to normalne e auto natomiast 4C potrafi zaskoczyć kierowcę gdy tylko nawierzchnia jest gorszej jakości nawet jak nie ciśniesz mocno.
W porównaniu "codzienności" nie zmienia nic.
Nadal nie ma żadnej statystyki przedstawiającej, że właściciele GTA używali i używają tych samochodów do codziennych dojazdów do pracy, na zakupy itd.

Tyle, że poprzednim postem nie odnosiłem się do tego, a do rzekomego braku możliwości wyprodukowania większej ilości egzemplarzy 4C i przez to kiepskiej sprzedaży, jak próbowałeś twierdzić.
Możliwości jak widać były.

Tak, widzę tylko jedno główne - Fuel efficiency. Reszty niestety nie widać, a płacić nie zamierzam za to :)

No, jeszcze jest safety, i oczywiscie price, i takie inne pierdoły, ktore petrolheadów (szczególnie tych od uzywanych aut) kompletnie nie interesują. Ale no ale tych normalnych ludzi, ktorych jest troche wiecej, interesują. I myslicie, ze kto kupuje wiecej samochodów?

Dobrze tez, ze przypomniałeś o dieslach. Popularnośc diesla w ogole zaprzecza tym całym dywagacjom, ze ludzi interesuje, jaki maja silnik, ze interesuje ich jakies "obcowanie z motoryzacją".

Tomtrz, zapytam jeszcze raz bo znowu próbujesz przemilczeć. Gdzie te busy z 1.0?

Brak odpowiedzi na to pytanie jednoznacznie potwierdza, że te wszystkie intelektualne wygibasy Tomtrz i AdiCarrion nie wytrzymują zderzenia z rzeczywistością.

No, jeszcze jest safety, i oczywiscie price, i takie inne pierdoły, ktore petrolheadów (szczególnie tych od uzywanych aut) kompletnie nie interesują. Ale no ale tych normalnych ludzi, ktorych jest troche wiecej, interesują. I myslicie, ze kto kupuje wiecej samochodów?

Dobrze tez, ze przypomniałeś o dieslach. Popularnośc diesla w ogole zaprzecza tym całym dywagacjom, ze ludzi interesuje, jaki maja silnik, ze interesuje ich jakies "obcowanie z motoryzacją".
Podrzuć screena z całym tym wykresem, bo niestety jest niewidoczny.

Nadal nie ma żadnej statystyki przedstawiającej, że właściciele GTA używali i używają tych samochodów do codziennych dojazdów do pracy, na zakupy itd.

ka

No nie ma,Nie ma też statystyki,że ludzie używali do codziennej jazdy Fiata Uno i Peugota 207 więc uznajmy je za sportowe bezkompromisowe auta hobbystyczne.

No nie ma,Nie ma też statystyki,że ludzie używali do codziennej jazdy Fiata Uno i Peugota 207 więc uznajmy je za sportowe bezkompromisowe auta hobbystyczne.
Nie ma sprawy :)
Pokaż tylko produkcyjną wersję tych samochodów z dużo mocniejszym silnikiem niż pozostałe dostępne, utwardzonym zawieszeniem, zmienionym układem kierowniczym, sportowymi fotelami, mocniejszymi hamulcami itd. :)

Nie ma sprawy :)
Pokaż tylko produkcyjną wersję tych samochodów z dużo mocniejszym silnikiem niż pozostałe dostępne, utwardzonym zawieszeniem, zmienionym układem kierowniczym, sportowymi fotelami, mocniejszymi hamulcami itd. :)

Co oprócz spalania (co nie dla wszystkich jest problemem) dyskwalifikowało 147 GTA do codziennej jazdy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót