Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale że wam się chce.
Po co UE wprowadziła normy skoro klienci sami wyparli duże pojemności z rynku?
Czy koncern płaci kary za sprzedaż aut z przekroczonymi normami?
Ile fordów 1,0 sprzedaje się w USA?

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Ile fordów 1,0 sprzedaje się w USA?
w USA nie ma takiego silnika w opcji.
Ford Ecosport w Europie jest dostępny z jakim silnikiem? Oczywiście z potworem 1,0 Ecoboost, ewentualnie 1,0 Ecoboost (pewnie zaraz usłyszymy argument, że to powrót do korzeni Forda, kiedy był dostępny czarny, albo czarny). Tymczasem W USA te głupki jakieś 2,0 wsadzają. Trzeba im czym prędzej wysłać Tomtrz, Adiego i Żuczka, żeby ich nawrócili na jedynie prawilną drogę.

Ale że wam się chce.

Mi już się nie chcę :D

Zastanawiam się, po co w ogóle EU wprowadza jakiekolwiek regulacje, skoro sami klienci wybierają te wszystkie "ekologiczne" nowinki, rezygnują z różnych modeli czy całych wersji nadwozia. Chętnie kupują elektryki, chcą przejść na ten rodzaj motoryzacji, najlepiej w wynajmie.
Po co te wszystkie ulgi, dodatki, kary i normy?
Ludzie sami tego chcą :D

Polecam nowy odcinek na kanale miłośników 4 kółek prezentujący koszt przygotowania jednego stanowiska w warsztacie pod elektryki oraz stan wiedzy i przygotowania do serwisu w PL, jakoś 25 lat po wprowadzeniu pierwszych hybryd na rynki. Bardzo ciekawy temat. Powodzenia życzę wszystkim elektroentuzjastom jak dojdzie do jakiejkolwiek naprawy w tych ich cudownych bolidach przyszłości ;)

specjalnie nie odpowiadasz na pytanie, czy udajesz, że nie rozumiesz?

dlaczego co 4 ford z 1.0ecoboost? nie jest niczym dziwnym, że auto rozmiaru Fiesty ma 1,0. ale to że do Focusa możesz wybrać 1,0 MT, ewentualnie 1,0 MHEV, albo jeszcze 1,0 MHEV (trochę mocniejszy) już jest dziwne. Nie licząc wersji ST.
w Hundai-u to samo co dziwnego w tym, że auta segmentu A, czy B mają 1,0? Dobrze że chociaż przy i30 jest alternatywa 1,6.

Pytanie jakie ekologiczne uzasadnienie ma 1,0TSI w dużym SUV-ie segmentu C (zawadzającego o D) o aerodynamice cegły. Bo ma niskie CO2 na teście WLTP? a na drodze przy 140km/h pali więcej niż V6? Przy pełnym obciążeniu bagażami i pasażerami pewnie w okolicach V8. Wariantu z przyczepą nawet nie chcę rozważać (wg homologacji masa maksymalna 1900kg + 1300kg przyczepy).

Inny kwiatek. Nowa wersja sportowego Nissana Z Performance. Na EU oczywiście nie będzie, bo "w europie drastycznie spada popyt na samochody sportowe"....

Wejdz sobie taka octavie na otomoto albo autoscouta i sprawdz, ile jest wystawionych w kazdej wersji, zamiast opowiadac wyssane z palca farmazony. Ludzie to kupują. 11 sekund do setki i >200kmh vmax to jest za mało do normalnego uzytkowania auta? No chyba nie. Nie wiem, moze ty bys sie czuł mało męsko, majac tylko 3 cylindry, ale wiesz, nie kazdy potrzebuje do tego cylindrów :D

I wiesz, na autostradach rzeczywiscie małe silniczki nie pala wcale mało, tylko pomyslales moze, ze ktos jezdzi glownie po miescie i w takich warunkach one sie sprawdzaja doskonale? Czy moze tez jestes jak nasz Andrzej 1%, co jednak na terenówkę skusić się nie chce? :D

Ostatnia edycja:
Nie tak brzmiało pytanie. W każdym razie dobrze, że nie odpowiedziałeś statystykami sprzedaży motorowerów w Malezji.

Człowieku, nie wiem co chcesz udowodnić?Ludzie widzą sens kupowania aut z małymi silnikami, mimo że Ty nie widzisz.Możesz je krytykować, al;e to kupujący decydują o zasadność takiej oferty.
P.S Naprawdę nie napisałeś "I pytanie jak te się sprzedają"? Może jednak sprawdż ?

Ostatnia edycja:
Wejdz sobie taka octavie na otomoto albo autoscouta i sprawdz, ile jest wystawionych w kazdej wersji, zamiast opowiadac wyssane z palca farmazony. Ludzie to kupują. 11 sekund do setki i >200kmh vmax to jest za mało do normalnego uzytkowania auta? No chyba nie. Nie wiem, moze ty bys sie czuł mało męsko, majac tylko 3 cylindry, ale wiesz, nie kazdy potrzebuje do tego cylindrów :D

I wiesz, na autostradach rzeczywiscie małe silniczki nie pala wcale mało, tylko pomyslales moze, ze ktos jezdzi glownie po miescie i w takich warunkach one sie sprawdzaja doskonale? Czy moze tez jestes jak nasz Andrzej 1%, co jednak na terenówkę skusić się nie chce? :D

Człowieku, nie wiem co chcesz udowodnić?Ludzie widzą sens kupowania aut z małymi silnikami, mimo że Ty nie widzisz.Możesz je krytykować, al;e to kupujący decydują o zasadność takiej oferty.

Z ciekawości sprawdziłem na otomoto. Seat Ateca 1,0 9 ofert na 218 (~5%). Skoda octavia pow. 2013r. 67 na 2455 ofert (~3%). także klienci wybrali.
Skody oktavii RS powyżej 2013r jest 128 ofert na 2455. Wniosek z tego taki, że klientów na mocne auta jest 2 razy więcej niż fanów pseudeeokologii, a rachunek ekonomiczny nakazywałby zwiększenie oferty aut o dużej mocy i usunięcie modeli z pseudosilnikiem. Tymczasem w Europie......

P.S Naprawdę nie napisałeś "I pytanie jak te się sprzedają"? Może jednak sprawdż ?
napisałem. "Po co w takim razie producenci wprowadzają na rynku EU takie wynalazki jak duża buda z silnikiem od kosiarki? I pytanie jak te się sprzedają."

Wystarczy pogrubić, czy jeszcze trzeba większą czcionką? Chyba że dla ciebie jest za trudne ogarnięcie ze zrozumieniem 2 zdań.

Ostatnia edycja:
Z innej beczki, ja wiem to nic nie znaczący niuans w porównaniu z samymi plusami... Poza tym już duży przebieg ;)
https://www.wyborkierowcow.pl/11-letni-elektryk-gorszy-niz-telefon-35-km-na-jednym-ladowaniu/

:)

160km/h (i to jest Vmax ! Brava 1,2 miala o ile pamietam 170, tylko ciut dłużej ) przez 38 kilometrów, łał, to niebezpieczne przeież jest w ogóle dziwne że nikt nie zginął, po co tak gnać. I to z ogrzewaniem, ale ktoś ma głupie pomysły na tak dziwaczne użytkowane samochodu. Zamiast do i z pracy i ... i to wszystko w zasadzie.

Z ciekawości sprawdziłem na otomoto. Seat Ateca 1,0 9 ofert na 218 (~5%). Skoda octavia pow. 2013r. 67 na 2455 ofert (~3%).

serio, zestawiasz diesle z benzynami? :D I wyciagasz za lata, gdzie silnik 1.0 nie występował??

- - - Updated - - -

"Po co w takim razie producenci wprowadzają na rynku EU takie wynalazki jak duża buda z silnikiem od kosiarki? I pytanie jak te się sprzedają."

No najwyrazniej sie opłaca je trzymac w ofercie, wiec ktos chyba kupuje? I nikt nikogo nie zmusza, zeby taka wersje kupił. Jaki masz więc problem?

160km/h (i to jest Vmax ! Brava 1,2 miala o ile pamietam 170, tylko ciut dłużej ) przez 38 kilometrów, łał, to niebezpieczne przeież jest w ogóle dziwne że nikt nie zginął, po co tak gnać. I to z ogrzewaniem, ale ktoś ma głupie pomysły na tak dziwaczne użytkowane samochodu. Zamiast do i z pracy i ... i to wszystko w zasadzie.
A tutaj ta sama sytuacja opisana jako niebywały sukces, bo sam, właściciel obstawiał poza kamerami, że przejedzie całe 13 km... A tutaj taki sukces, zrobił prawie 35km. I to w takim ekstremalnym teście. Przecież samochód już ma 11 lat. No sukces
https://elektrowoz.pl/testy/zimowy-...ny-a-ten-pokonuje-35-km-przy-prawie-160-km-h/

Opis testu mrozi krew w żyłach, niczym bicie rekordu prędkości na wyschniętym jeziorze - " aby zmaksymalizować zużycie energii, włączono nawet światła i wycieraczki". Skóra cierpnie od samego czytania, no normalnie jazda na krawędzi...

Ostatnia edycja:
A tutaj ta sama sytuacja opisana jako niebywały sukces, bo sam, właściciel obstawiał poza kamerami, że przejedzie całe 13 km... A tutaj taki sukces, zrobił prawie 35km. I to w takim ekstremalnym teście. Przecież samochód już ma 11 lat. No sukces
https://elektrowoz.pl/testy/zimowy-...ny-a-ten-pokonuje-35-km-przy-prawie-160-km-h/

Opis testu mrozi krew w żyłach, niczym bicie rekordu prędkości na wyschniętym jeziorze - " aby zmaksymalizować zużycie energii, włączono nawet światła i wycieraczki". Skóra cierpnie od samego czytania, no normalnie jazda na krawędzi...

spoko, nikt wam nie zabroni podniecac sie artykułem o jedynym starym leafie, ktory nawet nowy był gównem do jezdzenia po bułki, tylko co z tego ma niby wynikac? :D

Ostatnia edycja:
tylko co z tego ma niby wynikac?
No nic podnieciłem się mój Ty rycerzu :)
Oczywiście się mylę i jestem w błędzie, bo przecież to super jest, jak co 10 lat bateria jest do dupy? To takie ekologiczne rozwiązanie. Jak bułkowe gówno z przebiegiem 100 tys. km zrobiło 35 km, to jakieś nie gówno, z przebiegiem 200 tys. i wiekiem 10 lat zrobi całe 120 km. Wow

to jakieś nie gówno, z przebiegiem 200 tys. i wiekiem 10 lat zrobi całe 120 km. Wow
Ale to za parę lat, wiesz ile będzie ładowarek, co rzut kamieniem. I jakie szybkie będą, nie zdążysz si zrobić
A ile elektrowni atomowych, wiatraków itp
Piknie bydzie

No najwyrazniej sie opłaca je trzymac w ofercie, wiec ktos chyba kupuje?

No najwyraźniej zaniżają te wersje grupową emisję, więc opłaca się je trzymać, żeby można było sprzedawać wersje RS, na której jest lepszy zarobek i więcej chętnych :)

No nic podnieciłem się mój Ty rycerzu :)
Oczywiście się mylę i jestem w błędzie, bo przecież to super jest, jak co 10 lat bateria jest do dupy? To takie ekologiczne rozwiązanie. Jak bułkowe gówno z przebiegiem 100 tys. km zrobiło 35 km, to jakieś nie gówno, z przebiegiem 200 tys. i wiekiem 10 lat zrobi całe 120 km. Wow

Ja sie juz przyzwyczaiłem, ze niewiele wam potrzeba, zeby samemu przekonac sie do własnyh racji, no ale to juz jest odlot.

Gówniany samochód, z mizernym zasiegiem jak był nawet nowy , ze starą, gównianą baterią (jej producent sam okreslal jej zywotnosc na 10 lat), która nijak się ma do obecnych, w ilosci sztuk JEDEN. I to jest dla nich kolejny, koronny dowód.

A jak gdzies w jakims aucie spalinowym, w jednej sztuce, padnie silnik po 10 latach, to co to oznacza wtedy? :D Ze silniki spalinowe to gówno? :D I na to pytanie bym chciał poznać odpowiedz, moi oświeceni rycerze PRAWDY :D

Ostatnia edycja:
"Od pewnego czasu brytyjskie media rozpisują się na temat gigantycznych kolejek, które czekały na kierowców, chcących skorzystać z dedykowanych ładowarek marki Tesla. Jak się okazało - okres świąteczno-sylwestrowy i związane z nim zmasowane wyjazdy, skutecznie zablokowały dostęp do stacji szybkiego ładowania. Czas oczekiwania w kolejce wynosił nawet kilka godzin.
Jeden z posiadaczy elektrycznego samochodu napisał na Twitterze, że musiał czekać 2 godziny i 30 minut, aby naładować swoją Teslę. Postój w kolejce określił jako "najgorszą podróż w jego życiu". Według lokalnych gazet, podobne przypadki były zgłaszane na terenie całej Wielkiej Brytanii."

Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/rapo...ce=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Sądziłem że takie sytuacje będą się działy za kilka lat. Problem będzie tylko i wyłącznie eskalował.

W innym artykule fanatycy elektromobilności opisują jaki to wyczyn osiągnęli pokonując 3000km Teslą z Polski do Hiszpanii w 3 doby. z uwaga 14-toma ładowaniami (słownie: czternaście ładowań).

A jak gdzies w jakims aucie spalinowym, w jednej sztuce, padnie silnik po 10 latach, to co to oznacza wtedy? Ze silniki spalinowe to gówno? I na to pytanie bym chciał poznać odpowiedz, moi oświeceni rycerze PRAWDY

Czyli, ogólnie nic się nie stało :) No dobrze to poczekaj, czy jakiś producent określa żywotność silnika spalinowego na dziesięć lat? Nie chodzi mi o gwarancję, tylko żywotność. Czyli, jak producent powie, że coś wytrzyma 10 lat i padnie, to znaczy nie padnie, ale robi ekstremalne 35 km zasięgu to ok?
Reasumując, według Ciebie ten przypadek jest jednostkowy i ogólnie nie tyczy się problem ogółu, tak? To czemu piszesz, że w ogóle ten samochód to gówno? A które elektryki to jeszcze gówno, a które już nie gówno i są super?
Czyli mówisz, że ogólnie zmniejszanie zasięgu z wiekiem, nie występuje i cierpi na to tylko ten gówniany Leaf, a no to ok, przepraszam, za to, że podniecam się głupotami.

I to jest dla nich kolejny, koronny dowód.

No właśnie przecież ten test drugi, co wrzuciłem, to nie jest dla autorów dowodem, że są złe, no właśnie wprost przeciwnie, stare auto, bateria do wymiany, a tutaj proszę, przejechał 35 km.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót