• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
tezy same w sobie są błędne, i wnioski są błędne.

A nie, no wszelkie tezy inne niż jedynie słuszne są błędne. W przypadku, kiedy nie na pewno są słuszne, patrz zdanie wcześniej :)

ludzie dzisiaj kupują elektryki z własnej woli
Super, oczywiście dopłaty do elektryków, czy kary za każdy gram CO2, które finalnie wycinają każdy silnik spalinowy, nie mają z tym nic wspólnego. To, że przez to jeżeli jakiś silnik powyżej 2 litrów pozostał w ofercie, to kosztuje niebotyczną kasę przez kary emisji. To nie ma absolutnie żadnego wpływu.
Naprawdę tego nie widzisz? Przykład taki, oczywiście napiszesz bez sensu. Narzucamy na producentów ziemniaków limity i kary, które znacznie podnoszą cenę kilograma, dodatkowo zakazujemy spożywanie ziemniaków w centrach dużych miast. Do produkcji kaszy dopłacamy, dzięki temu kasza jest tańsza niż rzeczywista cena rynkowa. Kaszę można jeść wszędzie i jeszcze ciągle ją reklamujemy.
Ludzie, coraz częściej wybierają kaszę, oczywiście zupełnie świadomie :) Weź...

- - - Updated - - -

jeśli nawet kupię używany samochód spalinowy to mogę go postawić w szopie czy pod blokiem i go oglądać, bo na pewno nie nim jeździć.
Przynajmniej takie są zapowiedzi.

No nie, dotyczy to zakazu sprzedaży nowych samochodów z silnikami spalinowymi

Narzucamy na producentów ziemniaków limity i kary, które znacznie podnoszą cenę kilograma, dodatkowo zakazujemy spożywanie ziemniaków w centrach dużych miast. Do produkcji kaszy dopłacamy, dzięki temu kasza jest tańsza niż rzeczywista cena rynkowa. Kaszę można jeść wszędzie i jeszcze ciągle ją reklamujemy.

To nie przykład, tylko przerażająca przyszłość. Już jedna ambitna zagląda nam w talerz. Mięso złe, mleko złe.....

Ale od 2035 ma być zakaz sprzedaży samochodów spalinowych oraz zakaz rejestracji samochodów spalinowych. Czyli nie dość, że nie kupię nowego samochodu spalinowego, to jeśli nawet kupię używany samochód spalinowy to mogę go postawić w szopie czy pod blokiem i go oglądać, bo na pewno nie nim jeździć.
Przynajmniej takie są zapowiedzi.

No to zle przeczytałeś. Juz pomijając technikalia (nie bedzie zakazu sprzedazy samochod spalinowych, tylko bedzie norma emisji zero :D ), to dotyczyc bedzie wyłącznie nowych samochodów. za 13 lat + niech będzie 15 lat.

A nie, no wszelkie tezy inne niż jedynie słuszne są błędne. W przypadku, kiedy nie na pewno są słuszne, patrz zdanie wcześniej :)

no nie. Teza brzmi - rewolucja wymyślona przez urzędników. Jak to rewolucja, jak ma trwac 30 lat? I co maja urzednicy do tego, ze ludzie po prostu chca kupowac elektryki. Wiadomo, ze nie wszyscy, ale taki jest trend. I przypominam, ze tych urzednikow, to ktos wybrał (nie bezpośrednio, ale wybrali ich wybrani, a wszystko zatwierdza demokratycznie wybrany parlament europejski), i oni realizuja cele swoich wyborców.

Mozna sie z tym nie zgadzać, obrażać się, tupać nózkami, ale to są fakty.

- - - Updated - - -

Super, oczywiście dopłaty do elektryków, czy kary za każdy gram CO2, które finalnie wycinają każdy silnik spalinowy, nie mają z tym nic wspólnego. To, że przez to jeżeli jakiś silnik powyżej 2 litrów pozostał w ofercie, to kosztuje niebotyczną kasę przez kary emisji. To nie ma absolutnie żadnego wpływu.
Naprawdę tego nie widzisz? Przykład taki, oczywiście napiszesz bez sensu. Narzucamy na producentów ziemniaków limity i kary, które znacznie podnoszą cenę kilograma, dodatkowo zakazujemy spożywanie ziemniaków w centrach dużych miast. Do produkcji kaszy dopłacamy, dzięki temu kasza jest tańsza niż rzeczywista cena rynkowa. Kaszę można jeść wszędzie i jeszcze ciągle ją reklamujemy.
Ludzie, coraz częściej wybierają kaszę, oczywiście zupełnie świadomie :) Weź...

cały czas, nie ty jeden, zapominacie o syfie z rury wydechowej. Ja nie wiem, może wam ten dym nie szkodzi, i zamiast raka, to wy od wdychania tego dymu dostajecie euforii, i życie sie wam przedłuża.

Dopłaty do fotowoltaliki, termomodernizacji, wymiany pieców, tez dyskryminacja węgla?

I co maja urzednicy do tego, ze ludzie po prostu chca kupowac elektryki. Wiadomo, ze nie wszyscy, ale taki jest trend. I przypominam, ze tych urzednikow, to ktos wybrał (nie bezpośrednio, ale wybrali ich wybrani, a wszystko zatwierdza demokratycznie wybrany parlament europejski), i oni realizuja cele swoich wyborców.

Dobra, sorki. Nie było tematu

No nie, dotyczy to zakazu sprzedaży nowych samochodów z silnikami spalinowymi

No to zle przeczytałeś. Juz pomijając technikalia (nie bedzie zakazu sprzedazy samochod spalinowych, tylko bedzie norma emisji zero :D ), to dotyczyc bedzie wyłącznie nowych samochodów. za 13 lat + niech będzie 15 lat.

Ok. W takim razie wygląda to trochę lepiej. Choć wciąż nieciekawie :D

I co maja urzednicy do tego, ze ludzie po prostu chca kupowac elektryki.

W sensie, nie zrozumiałeś przykładu z ziemniakami?
Jakiś prostszy byś chciał, czy świadomie udajesz że nie rozumiesz?

Mozna sie z tym nie zgadzać, obrażać się, tupać nózkami, ale to są fakty.

Dokładnie tak. Można też udawać, że się nie rozumie i świadomie pomijać pewne fakty w dyskusji, nie odpowiadać na niektóre pytania lub naginać rzeczywistość pisząc, że:
taki jest trend

Pokazać ci trend poparcia dla Łukaszenki w wyborach prezydenckich?

W sensie, nie zrozumiałeś przykładu z ziemniakami?
Jakiś prostszy byś chciał, czy świadomie udajesz że nie rozumiesz?

ja doskonale rozumiem przyklad z ziemniakami, tylko on pomija najistotniejsze kwestie.

Jak dodamy do niego, ze te ziemniaki powodują raka, ale niektorzy ludzie są jacy są, i kupuja tansze, nie przejmując się rakiem za 20 lat, ale pozniej wszyscy beda sie musieli zrzucic na leczenie tych osobników.
Albo jak kogos zdrowie nie interesuje, to inaczej. Ziemniaki wyjaławiają glebę, i niektorych ludzi to nie interesuje, bo przeciez tansze, to lepsze, ale za 20 lat, bedziemy mieli głód.

ale nie, tylko cena cena cena, a dym wcale nie szkodzi.

Albo jak kogos zdrowie nie interesuje, to inaczej. Ziemniaki wyjaławiają glebę, i niektorych ludzi to nie interesuje, bo przeciez tansze, to lepsze, ale za 20 lat, bedziemy mieli głód.

Pisanie o ziemniakach, które wyjaławiają glebę w perspektywie wylewanych nieopodal ścieków prosto na to samo pole jest wg mnie (i nie tylko wg mnie) absurdem. Wręcz, bym powiedział, hipokryzją - nie z twojej strony, tylko ze strony tych, którzy ustanawiają te wszystkie prawa, zakazy, "ułatwienia" itp.

Wiem, zaraz napiszesz, że i jedno i drugie. Nie zgodzę się z tym - skala problemu sprawia, że wyjaławianie gleby jest problemem nieistotnym (choć wyolbrzymionym) w porównaniu do reszty problemów.
Euro6 jest wystarczające, wystarczy tylko je egzekwować i robić prawdziwe przeglądy dla starszych aut, a całą energię skupić na tych prawdziwych ściekach, które nas trują.

Pisanie o ziemniakach, które wyjaławiają glebę w perspektywie wylewanych nieopodal ścieków prosto na to samo pole jest wg mnie (i nie tylko wg mnie) absurdem. Wręcz, bym powiedział, hipokryzją - nie z twojej strony, tylko ze strony tych, którzy ustanawiają te wszystkie prawa, zakazy, "ułatwienia" itp.

Wiem, zaraz napiszesz, że i jedno i drugie. Nie zgodzę się z tym - skala problemu sprawia, że wyjaławianie gleby jest problemem nieistotnym (choć wyolbrzymionym) w porównaniu do reszty problemów.
Euro6 jest wystarczające, wystarczy tylko je egzekwować i robić prawdziwe przeglądy dla starszych aut, a całą energię skupić na tych prawdziwych ściekach, które nas trują.

To jest dopiero głęboka myśl. Bo to nie my najbardziej trujemy! Więc na złość tym złym onym, umrzyjmy z głodu. No sorry, ale to jest miejsce na iksde. Nie mogę się powstrzymać.

I tak, standardowo, co złego, to nie my, to oni! Wszyscy, tylko nie ja!

Ja jeszcze rozumiem ludzi, którzy mieszkają koło elektrowni węglowej, czy coś, ale mi, i większości ludzi, żaden zakład przemysłowy w nos dymem nie dmucha. Samochody już tak.

Ja jeszcze rozumiem ludzi, którzy mieszkają koło elektrowni węglowej, czy coś, ale mi, i większości ludzi, żaden zakład przemysłowy w nos dymem nie dmucha. Samochody już tak.
Krótko mówiąc, masz w 4 literach ekologię, interesuje cię tylko i wyłącznie koniec twojego nosa, nawet kosztem innych. Rozumiem i doceniam szczerość.

Krótko mówiąc, masz w 4 literach ekologię, interesuje cię tylko i wyłącznie koniec twojego nosa, nawet kosztem innych. Rozumiem i doceniam szczerość.

Ja juz to próbowałem raz wytłumaczyć, ale chyba nie dotarło.

Ta cała ekologia (poza jakimis psycho-terrorystami), to nie jest dbanie o zwierzątka w lesie, ekosystem, czy całą planetę. W dupie mamy zwierzatka w lesie i planetę. To jest dla nas, ludzi. Nikt tego nie ukrywa, to wy sobie do tego dorabiacie jakąś ideologię ratowania planety.

Ta cała ekologia (poza jakimis psycho-terrorystami), to nie jest dbanie o zwierzątka w lesie, ekosystem, czy całą planetę. W dupie mamy zwierzatka w lesie i planetę. To jest dla nas, ludzi. Nikt tego nie ukrywa, to wy sobie do tego dorabiacie jakąś ideologię ratowania planety.
Czyli ci, którzy musza wykopać lit, kobalt itd to nie ludzie? spuść trochę z tonu, bo zaczyna to zajeżdżać rasizmem.
W każdym razie dotarło do kolegi, że auta elektryczne nie są ekologiczne. 1000 postów nie poszło na marne.

Czyli ci, którzy musza wykopać lit, kobalt itd to nie ludzie? spuść trochę z tonu, bo zaczyna to zajeżdżać rasizmem.
W każdym razie dotarło do kolegi, że auta elektryczne nie są ekologiczne. 1000 postów nie poszło na marne.

Litu się nie wykopuje. A kobalt (ktory nie jest niezbedny w akumulatorach i sie od niego odchodzi) sie wydobywa jak kazdy inny metal. Co jest z tym nie tak? I co niby zajezdza rasizmem?
Skad wniosek, ze nie są ekologiczne? W jakim sensie?

Skad wniosek, ze nie są ekologiczne? W jakim sensie?
Z twojego postu. "W dupie mamy zwierzatka w lesie i planetę. To jest dla nas, ludzi. Nikt tego nie ukrywa, to wy sobie do tego dorabiacie jakąś ideologię ratowania planety."

Litu się nie wykopuje.
oświeć mnie, skąd w takim razie bierze się lit (może ogólniej metale ziem rzadkich potrzebne do produkcji baterii). z powietrza? skup się na technologiach używanych w krajach afrykańskich i azji.
I co niby zajezdza rasizmem?
to, że samochód elektryczny jest produktem dla krajów 1 świata produkowanym z surowców krajów 3 świata.

Z twojego postu. "W dupie mamy zwierzatka w lesie i planetę. To jest dla nas, ludzi. Nikt tego nie ukrywa, to wy sobie do tego dorabiacie jakąś ideologię ratowania planety."

no to bardzo ciekawe, ze znalazłeś tu zwiazek przyczynowo skutkowy. Gratuluję wyobrazni.

oświeć mnie, skąd w takim razie bierze się lit (może ogólniej metale ziem rzadkich potrzebne do produkcji baterii). z powietrza? skup się na technologiach używanych w krajach afrykańskich i azji.
to, że samochód elektryczny jest produktem dla krajów 1 świata produkowanym z surowców krajów 3 świata.

Lit nie jest metalem ziem rzadkich.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metale_ziem_rzadkich
Lit się wypompowuje :) Ja wiem, ze chciałeś przedstawic orbaz tych biednych, brudnych mieszkancow afryki w prowizorycznych szybach, ale nie tym razem.
Najwieksza produkcja litu jest w australii (wrzucałem juz w tym watku dane, ale kto by tam sie przejmował danymi, nie?), kraju ewidentnie trzeciego świata.

Tak że no zaczynasz gonić misia tadzia w ilosci wyprodukowanych głupot na jednego posta :P

Lit się wypompowuje Ja wiem, ze chciałeś przedstawic orbaz tych biednych, brudnych mieszkancow afryki w prowizorycznych szybach, ale nie tym razem.
wypompowywanie i odfiltrowanie to jedna z technologii, nawet twoja wspaniała wikipedia podaje: "Większość światowej produkcji litu przypada na cztery zakłady mineralne w Australii, dwa zakłady solankowe w Argentynie i Chile i jedną kopalnię mineralną w Chinach."
https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/03/09/chinczycy-kupuja-kopalnie-litu-w-afryce-trzy-w-ciagu-czterech-miesiecy/

- - - Updated - - -

no to bardzo ciekawe, ze znalazłeś tu zwiazek przyczynowo skutkowy. Gratuluję wyobrazni.
wytłumacz w takim razie co miałes na myśli pisząc: "Ta cała ekologia (poza jakimis psycho-terrorystami), to nie jest dbanie o zwierzątka w lesie, ekosystem, czy całą planetę. W dupie mamy zwierzatka w lesie i planetę. To jest dla nas, ludzi. Nikt tego nie ukrywa, to wy sobie do tego dorabiacie jakąś ideologię ratowania planety."
Tylko nie używaj argumentów w stylu "nie bedzie zakazu sprzedazy samochod spalinowych, tylko bedzie norma emisji zero", bo to świadczy o twoim braku szacunku do innych.

Panowie, podziwiam Was:) Dyskusja z Tomtrz to niebywałe przeżycie intelektualne. Gość ma wybitny talent pomijania wątków niewygodnych, wyszydzania tych, na które nie ma odpowiedzi, wciskania kitu i upraszczania rzeczywistości.
Jest taki typ ludzi, że muszą, zawsze muszą, mieć ostatnie zdanie "a ja i tak mam rację".

- - - Updated - - -

Tylko nie używaj argumentów w stylu "nie bedzie zakazu sprzedazy samochod spalinowych, tylko bedzie norma emisji zero", bo to świadczy o twoim braku szacunku do innych.

O właśnie:)) Wie, że pisze brednie straszliwe ale mimo to musi, zawsze, wszędzie, kaźdemu się odciąć.
Albo pomija, z nadzieją, że zapomną, jak wpis 934.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót