Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
A ja co dzień widuje rządki benzyniaków i diesli wlokacych się za ciężarówka, podczas gdy wyprzedzam ich swoim 77 konnym szatanem z LPG i co w związku z tym? Pewnie też oni nie mają lekko.Wczoraj widziałem Tesle na ukraińskich numerach, wlokącą się za ciężarówką. Pomyślałem sobie że kierowca i pasażerowie nie mają lekko.
Wczoraj widziałem Tesle na ukraińskich numerach, wlokącą się za ciężarówką. Pomyślałem sobie że kierowca i pasażerowie nie mają lekko.
Możecie zakłamywać fani elektromobilnosci, ale ja już to kiedyś pisałem i się powtórzę - w życiu nie widziałem szybciej ( 140 km/h i więcej ) jadącego elektryka na S7. Nigdy.
Tak tylko zostawięOczywiście do 2035 roku problemu już nie będzie... Będzie tylko więcej elektryków...
https://magazynauto.pl/wiadomosci/s...ac-uzywania-samochodow-elektrycznych,aid,2644
https://motoryzacja.interia.pl/rapo...wania-samochodow-elektrycznych-bo,nId,6441386
no fajnie, nikt nie zaprzecza, i co z tego? Bo wiesz, takie jest ograniczenie prędkości na polskich autostradach...
A przy okazji, w końcu do klientów dojechały pierwsze tesle semi.
https://elektrowoz.pl/transport/tes...jednym-ladowaniu-instalacja-1-000-v-wideo-x2/
Przypominam, ze taki zasieg pozwala z powodzeniem zastąpić klasyczną cieżarówkę w przytłaczającej wiekszosci przypadków.
- - - Updated - - -
fajne clickbaity.
Szwajcaria to normalny kraj, gdzie jesli jest ryzyko kryzysu, to sie na nie przygotowują. W szwajcarii maja też wszedzie schrony, a ludzie mają broń w domach. To nie znaczy, ze będzie wojna.
A przy okazji, w końcu do klientów dojechały pierwsze tesle semi.
https://elektrowoz.pl/transport/tes...jednym-ladowaniu-instalacja-1-000-v-wideo-x2/
Przypominam, ze taki zasieg pozwala z powodzeniem zastąpić klasyczną cieżarówkę w przytłaczającej wiekszosci przypadków.
Zasięg może i tak, ale czemu nigdzie nie ma podanej masy tej Tesli?
Bez tego ciężko mówić o powodzeniu w zastąpieniu klasycznych ciężarówek.
No i biorąc pod uwagę ilość standardowych SuC w Polsce, to te V4 może za 10-15 lat zaczną wchodzić w PL.
mnie to bardziej martwi, ze nie pokazali żadnej szoferki (ale jakas chyba jest, bo czemu by mialo nie byc)
patrzac na to, ze na prezentacji byla wyladowana paletami po 600kg, w us standard to 120x100, więc 26 sztuk, czyli 15600kg. W US jest nizsze DMC zestawu niz w Europie (to by było 3 tony więcej). Z tego co widze to sa naczepy zabudowy, i u nas takie maja ładownosc do 22 ton, czyli świat się nie kończy.
A i taki megacharger nie jest wszystkim potrzebny do szczęścia. Takim to naładujesz auto wystarczająco na krótkiej pauzie i nawet w podwójnej obsadzie można lecieć![]()
Przypominam, kierowcy mogą podczas doby jechac 9, do 10 godzin, więc co za tym idzie auto musi stać przez pozostałe 14-15 godzin.
Z paletami się zgadza, były 600kg. Ale ilości nie podali, więc to tylko Twoje szacunki, bo "tak zazwyczaj jest"![]()
Cytuję: "Kabina ciągnika została zbudowana „z myślą o wygodzie kierowcy”, jest przestronna i wysoka. Drugie siedzenie umieszczono za plecami kierowcy, po prawej stronie, w pobliżu miejsca na kubki. Miejsca do leżenia nie ma, chyba że fotel jest rozkładany."
Patrząc na jedno ze zdjęć to kabina jest mniejszą klitką, niż europejskie. Do tego brak miejsca do leżenia/spania i podwójna obsada? Współczuję kierowcom
Ok, niech stoi te 14h. Wg różnych źródeł bateria ma ok. 900kWh. Licząc, że przejeżdżasz te 800km, zostaje Ci kilka procent baterii, więc musisz ją całą naładować. Korzystając ze zwykłej 100kW ładowarki praktycznie całe 14h będziesz musiał się ładować (krzywa ładowania + zużycie prądu w trakcie postoju).
Do tego przy tym zużyciu prądu, obecnej cenie prądu na ogólnodostępnych ładowarkach i cenie paliwa to... Diesel wychodzi taniej.
Mysle, ze to całkiem sensowne szacunki.
No nie, bez miejsca do spania to w USA by nie przeszło. Z tego co ja kojarzę z poprzednich prezentacji prototypów, to miała być też wersja z szoferką. Po samych wymiarach zewnetrznych nic nie wskazuje na to, zeby miejsca mialo byc mniej. Elektryczny zespół napędowy nie zajmuje więcej miejsca, wrecz przeciwnie.
A z tym ładowaniem, to wiesz, 100kW odchodzi powoli do lamusa na rzecz 150kW, a i 800km przejechac, to jest raczej rzadkość na Europejskie warunki. Wiekszosc ciezkiego transportu, to jest ruch krajowy, i głównie stanie na placach pod rampamiTak ze nadal twierdze, ze nie kazdemu ten megacharger do szczescia jest potrzebny.
Na ceny prądu na ładowarkach, to musisz patrzeć troche inaczej. Czyli nie na cene podstawową z cennika. Nawet dla odbiorcy indywidualnego sa plany abonamentowe ze sporymi rabatami, a przy zakupie hurtowym trudno powiedziec jakie będą ceny. Przewoznicy tez na pewno chętnie sobie własne ładowarki na bazie postawią.
Mam nadzieję, że kolega Tomtrz jechał kiedyś autostradą i wie jak wyglądają wieczorami/noc-ami parkingi przy autostradach. Zapchane parkującymi ciężarówkami na każdym możliwym skrawku. Taki parking jest co ok. 15-20km, rzadko co 30km. Na każdym jest ~50 ciężarówek. Każdą trzeba będzie naładować mocą 100kW - żeby na rano była pełna. Czyli 5MW trzeba dociągnąć na każdy parking. Do tego potrzeba "trochę" większych przekrojów niż 3x2,5mm. Taki drobiazg. Pomijając kolejny- zachodnia UE jest na etapie szykowania się do reglamentacji energii elektrycznej, więc bardzo rozsądnym krokiem jest zmuszenie transportu - w tym ciężkiego - do przejścia na prąd. Logiczne prawda?A z tym ładowaniem, to wiesz, 100kW odchodzi powoli do lamusa na rzecz 150kW,
No i co z podatkami które płacimy w paliwiach płynnych? Akcyza i podatek drogowy. Kiedy w końcu elektryki zaczną dokładać się do infrastruktury z której korzystają - na razie "na krzywy ryj"?No i co z odliczaniem VATu od prądu jako paliwa?
Dla podwójnej obsady łóżko nie jest wymagane, ponieważ podczas jazdy drugi kierowca nie może i tak z niego korzystać, musi siedzieć na prawym fotelu. Nie wiem, jak w USA, to na długie dystanse to w Europie ten numer nie przejdzie. Musi być kabina sypialna.Do tego brak miejsca do leżenia/spania i podwójna obsada? Współczuję kierowcom
Sensowne czy nie, to nadal szacunki, a trochę dziwne, że mimo dostarczania samochodu do klientów nadal do publicznej opinii nie podano tak podstawowych danych dla samochodu ciężarowego.
Nie przeszło, a jednak na chwilę obecną nie ma oddzielnego miejsca do spania - już kilka artykułów przeczytałem zarówno na stronach polskich jak i amerykańskich, i w każdym to samo - brak miejsca do spania, chyba, że fotel kierowcy położysz. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia - brak łóżka.
A czy elektryczny zespół napędowy nie zajmuje więcej miejsca? To się okaże jak pokażą jak duży jest pakiet baterii.
Po wymiarach zewnętrznych nic nie wskazuje, żeby miało być mniej miejsca? Dziwne masz spostrzeżenia, ale imho to ta zwężająca się ku przodowi kabina, gdzie w miejscu fotela kierowcy miejsce jest tylko dla niego, to raczej przestrzeni we wnętrzu nie dodaje![]()
Tak? Odchodzą do lamusa?Po pierwsze nie w Polsce, bo tu dopiero zaczynają się upowszechniać na większą skalę 100kW, a za granicą też nie jest tak różowo jak to próbujesz przedstawiać. Tu ponownie się odwołam do wpisów na grupie właścicieli EV - z tego co opisują jeżdżąc po zachodniej Europie to więcej niż 100kW to na razie niewielki ułamek.
Poza tym to czy przejechać 800km na europejskie warunki to rzadkość to niewiele zmienia - nawet jeśli zrobisz 700km, to na kolejną trasę i tak musisz się ładować do pełna, chyba, że lubisz dreszczyk emocji, czy Ci starczy tym razem.
A i trzeba pamiętać o jednym - Tesla Semi pokonując te 800km na jednym ładowaniu robiła to w USA, gdzie jazda autostradowa jest znacznie płynniejsza niż u nas, a druga sprawa - nie robiła tego w warunkach zimowych na mrozie![]()
Inaczej, czyli jak? Z góry zakładasz, że nie wiem o abonamentach i kartach sieciowych? Muszę Cię zmartwić, pisząc, że ON wychodzi taniej uwzględniałem najniższe możliwe ceny![]()
Tak pierwsze z brzegu jedno z najpopularniejszych chyba w PL, czyli GreenWay: koszt 1kWh na ładowarce >100kW to 1,87zł. Tanio o ile się ładujesz poniżej 60min, bo potem za każdą minutę dodatkowe 0,34zł. Licząc, że na takiej ładowarce trzeba będzie spędzić z min. 11h, to mamy ok. 1900zł za te 800km.
Kolejny największy gracz, czyli Orlencharge, który... nie ma żadnego abonamentuI tak cena za 1kWh na najszybszej ładowarce powyżej 125kWh to 2,72zł (o ile oczywiście taką znajdziesz
) !!! a na 100kW - 2,47zł. Do tego oczywiście opłata za postój powyżej 45min taka sama jak na GW. Zatem za podobne ładowanie mamy nieco ponad 2400zł!
Natomiast dla Diesla, koszt przejechania tych 800km, na dzień dzisiejszy przy cenie ok. 7,70zł/l, wychodzi ok. 1850zł, po odliczeniu VATu to ok. 1700zł.
Założenia są dla cen detalicznych. Tak jak napisałeś - jest szansa, że umowy hurtowe będą korzystniejsze niż obecne stawki, ale trzeba pamiętać, że duże firmy też często nie kupują Diesla po cenach detalicznych.
Czy przewoźnicy sobie chętnie postawią ładowarki na bazie? Pewnie po jakimś czasie tak. Czy będą chętni oferować niskie ceny? Tu jednak wątpię, zwłaszcza jeśli na początku nie będzie w okolicy innej alternatywy.
No i co z odliczaniem VATu od prądu jako paliwa?
Drugi drobiazg to trwałość i pojemność baterii. Ciekawe ile wytrzyma ładowana dzień w dzień dużym prądem bateria i ile wymiana takowej kosztuje.
No i co z podatkami które płacimy w paliwiach płynnych? Akcyza i podatek drogowy. Kiedy w końcu elektryki zaczną dokładać się do infrastruktury z której korzystają - na razie "na krzywy ryj"?
Kiedy w końcu elektryki zaczną dokładać się do infrastruktury z której korzystają - na razie "na krzywy ryj"?
to nie mity, tylko rzeczywiste już znane problemy.No tak, jeszcze aut na drodze nie ma, a juz mity sie w głowie rodzą xD
Większy akumulator = wiecej ogniw = większy prąd ładowania. Skoro bateryjki 80kwh mozna ładować i 250kW, to kilkaset kwh bez problemu zniesie megawat.
od zawsze. bo lekko licząc 2/3 ceny paliwa stanowią podatki.to od kiedy auta spalinowe dokładają się do leczenia chorób układu oddechowego?
Mam nadzieję, że kolega Tomtrz jechał kiedyś autostradą i wie jak wyglądają wieczorami/noc-ami parkingi przy autostradach. Zapchane parkującymi ciężarówkami na każdym możliwym skrawku. Taki parking jest co ok. 15-20km, rzadko co 30km. Na każdym jest ~50 ciężarówek. Każdą trzeba będzie naładować mocą 100kW - żeby na rano była pełna. Czyli 5MW trzeba dociągnąć na każdy parking. Do tego potrzeba "trochę" większych przekrojów niż 3x2,5mm. Taki drobiazg. Pomijając kolejny- zachodnia UE jest na etapie szykowania się do reglamentacji energii elektrycznej, więc bardzo rozsądnym krokiem jest zmuszenie transportu - w tym ciężkiego - do przejścia na prąd. Logiczne prawda?
?
Dla podwójnej obsady łóżko nie jest wymagane, ponieważ podczas jazdy drugi kierowca nie może i tak z niego korzystać, musi siedzieć na prawym fotelu. Nie wiem, jak w USA, to na długie dystanse to w Europie ten numer nie przejdzie. Musi być kabina sypialna.
to nie mity, tylko rzeczywiste już znane problemy.
podstawowe zalecenie żeby zapewnić długa żywotność baterii to powolne ładowanie małym prądem, co stoi wprost w sprzeczności z zakładanym użytkowaniem baterii w pojeździe ciężarowym.
producenci ledwo ogarniają problemy termiczne z ładowaniem prądem 100kW i nieco więcej, ale ładowanie 1MW to żaden problem wg naszego orła. Poza tym chcesz ładować 50 ciężarówek 1MW? serio? co parking podstacja na 50MW? czy ty w ogóle wiesz o czym mówisz?
od zawsze. bo lekko licząc 2/3 ceny paliwa stanowią podatki.
Może odnieś się do ładowania 50 takich jednocześnie co 20km na każdym parkingu. Podstacja 50MW to jest infrastruktura dla kilkunastotysięcznego miasta.ładowanie 1MW akumulatora 600-800 kWh to nie jest wcale żaden szał. I jak by ktos zapomniał - nie potrzebujesz przy ogromnej wiekszosci przypadków ładowania megawatem.
Może odnieś się do ładowania 50 takich jednocześnie co 20km na każdym parkingu. Podstacja 50MW to jest infrastruktura dla kilkunastotysięcznego miasta.
wyobraź sobie taki drobny aczkolwiek realny problem. Jeśli widziałeś kabel do ładowarki np. 22kW, to przemnóż sobie jego przekrój przez 50 (dla prądu 1MW) i zastanów się ile trzeba użyć fizycznej siły, żeby taki gruby kabel ruszyć i wpiąć do auta przy niskich temperaturach, kiedy miedź robi się twarda. Wiem, wiem, dla ciebie żaden problem co parking będzie Pudzian zasuwał i zapinał kabelki.