• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
ale gdzie, kto, kogoś zmusza do kupowania elektrycznego bmw za 650 tysięcy? Ja nie wiem, macie jakąś manię prześladowczą?
Stosując logikę takiego jednego z forum, w temacie silników dużej pojemności, skoro nikt tego nie kupuje, to producenci nie powinni tego produkować bo i tak się nie sprzeda. Analogicznie do silników dużej pojemności zakazać ciężkich EV z dużą baterią. Nie żeby wprost zakazać. Obłożyć cłami, podatkami, opłatami. Bo są nieekologiczne.

povagowani śledzą nasze forum :) świeży głos w dyskusji o downsizingu
https://www.youtube.com/watch?v=U5frVICDO68

Ostatnia edycja:
ja nie wiem, moze ty uznajesz takie rzeczy jako jakąś wyższą edukację, ja to nazywam zdrowym rozsądkiem.

No nie wiem, ja jak gdzieś dalej jadę to jedyne, czym się przejmuję to czy nie zapomniałem czegoś spakować. Jeżeli Ty lubisz planować podróż, ustalać miejsca ładowania i trasę przejazdu, bo to okazuje się w podróży EV sprawą nadrzędną, to super. Mnie to nie bawi.

ale gdzie, kto, kogoś zmusza do kupowania elektrycznego bmw za 650 tysięcy? Ja nie wiem, macie jakąś manię prześladowczą?

Dla Ciebie chłopie nie ma ratunku, serio. Zakaz sprzedaży silników spalinowych, jest za 12 lat. Żywotność generacji modelu to jakieś 6-7 lat. Wielu producentów już teraz nie opracowuje, nie inwestuje w nowe modele spalinowych, chyba nie muszę wyliczać. Według tego co mówi Imperato, nowe modele Giulii/Stelvio, też będą już EV. Ty naprawdę nie widzisz, że już realnie niedługo, wszyscy którzy będą chcieli kupić nowy samochód będą skazani na takie atrakcje, które fundują nam EV? BMW za 650 tys. to przykład, że za te pieniądze to już top, topów jeżeli chodzi o rozwiązania i dalej dupa z funkcjonalnością na duże odległości z wyższymi prędkościami przejazdu. Ustawodawcy jednak dalej z uporem maniaka idą jedyną słuszną drogą. Niebawem (zatwierdzone kamienie milowe) będą dodatkowe podatki od spalinowych, oczywiście też to jest super i nikogo do niczego nie zmusza, ani nie faworyzuje.

Poniżej przykład zajebistej logiki, transporter VW z zasięgiem 100 km... Z 2019 roku jest na sprzedaż z nikłym przebiegiem, bo jazda nim była bez sensu. Często taki zakup jest podyktowany presją i wymaganiami, a jest kompletnie niefunkjonalny. Podobnie wygląda sprawa nie tylko tutaj, w jednym z urzędów w Pruszkowie jest podobny VW i tam sprawa wygląda identycznie. Jest kupiony i nikt nie chce nim jeździć bo to bez sensu.

https://spidersweb.pl/autoblog/elektryczny-volkswagen-transporter-abte/

Ostatnia edycja:
No nie wiem, ja jak gdzieś dalej jadę to jedyne, czym się przejmuję to czy nie zapomniałem czegoś spakować. Jeżeli Ty lubisz planować podróż, ustalać miejsca ładowania i trasę przejazdu, bo to okazuje się w podróży EV sprawą nadrzędną, to super. Mnie to nie bawi.

no tak, wielka edukacja :D :D :D jak bierzesz auto, które ma 300km zasiegu, na trasę kilku tysięcy kilometrów, to będziesz długo jechał. 3 lata studiów minimum potrzebne, zeby to zrozumieć.
Wpisanie w nawigacje celu podróży, wpisanie parametrów auta i zaznaczenie, zeby prowadzic przez ładowarki, to juz potrzebny jest doktorat.

ja tu widze dwie opcje. Albo ktos ktoś tu robi z siebie głupka, albo jest drama queen :D

Dla Ciebie chłopie nie ma ratunku, serio. Zakaz sprzedaży silników spalinowych, jest za 12 lat.

jakiego ratunku? To twierdzisz, ze ktos cie jednak zmusza do kupna tego bmw?

zobacz tez co sie działo przez z bateriami przez ostatnie 12 lat:
https://www.energy.gov/eere/vehicle...lumetric-energy-density-lithium-ion-batteries

zobacz tez co sie działo przez z bateriami przez ostatnie 12 lat:
https://www.energy.gov/eere/vehicles...-ion-batteries

To na pewno pocieszające i wzrost na pewno imponująca, ciężko się z tym nie zgodzić. Na początku wzrosty i progres w każdej technologii są imponujące. Później na pewno (podoba mi się to słowo ;) ) się wypłaszcza. No zobaczymy jak to będzie z tym wszystkim, a przede wszystkim z dostępnością energii i infrastrukturą.

tak tak, te mityczne niemieckie autostrady bez limitów(tylko, ze limitami), którymi codziennie wszyscy jeżdzą :D

Znów coś mitycznego. Ja tam jeździłem tymi autostradami bez limitów, które mityczne nie są, istnieją, i wszyscy, głównie Niemcy, tną nimi ponad 200km/h, codziennie.
To też są mordercy, cwaniaki, idioci itd.?

To na pewno pocieszające i wzrost na pewno imponująca, ciężko się z tym nie zgodzić. Na początku wzrosty i progres w każdej technologii są imponujące. Później na pewno (podoba mi się to słowo ;) ) się wypłaszcza. No zobaczymy jak to będzie z tym wszystkim, a przede wszystkim z dostępnością energii i infrastrukturą.

tak sie wypłaszcza i wypłaszcza, i wypłaszczyć nie może. Są przecież już za pasem rozwiązania, które podwajają gęstość energii, jednocześnie rozwiązujac większość problemów obecnych akumulatorów . I nie jakies sci-fi, tylko rozwiazania znane od dawna, dla których trzeba obniżyć koszty.

https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/solid-state-battery
https://www.dnv.com/to2030/technology/are-solid-state-batteries-the-holy-grail-for-2030.html

Nie wybucha, nie płonie, pojemność x2-3, szybkość ładowania tak samo (chociaz i tak watpie, ze beda komercyjne ładowarki do osobowek powyzej 300Kw, bo to sie po prostu robi mało bezpieczne), wiekszy zakres temperatur roboczych. 12 lat to mnóstwo czasu, szczególnie, ze pojawiły się olbrzymie pieniądze.

No i mam nadzieje, ze wkoncu stara gwardia się obudzi. Jedynie ford, i troche grupa VW w miare powaznie podchodzi do tematu, a reszta liczy na to, ze klient kupi takie gówno jak wspomniane już BMW, chyba tylko z przywiązania do marki. Albo jakies juz wczesniej wspomniane toyoty czy mazdy, ktore wolą płakać w mediach, zamiast wziąć sie za robote i zaprojektować sprzedawalny samochód elektryczny. Bo się da.

Ostatnia edycja:
docelowo, czy w tym roku?

W tym roku? Nie, w przyszłym mają zacząć wszystkie działać.
Docelowo odnosi się do najnowszych planów.

Inna sprawa, że to są krótkie odcineczki. Chcąc jechać A1 z Gdańska do Łodzi, można będzie jeden odcinek przejechać te 140, a potem ogień na tłoki.

No i pozostaje kwestia ściągalności tych wykroczeń. Jak na razie jest bardzo słaba.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ta "odezwa" kierowana jest pod niewłaściwy adres - obecny rząd jest przeciw wykluczeniu sprzedaży samochodów spalinowych do 2035 roku co ostatnio komunikował radośnie minister klimatu. Tylko co z tego jak sama przyznała, że po za Polską każdy rozumie konieczność wprowadzenie tych ograniczeń a jeden głos odrębny nic tu nie wniesie.

każdy rozumie konieczność wprowadzenie tych ograniczeń

Ja bym napisał "nie każdy rozumie hipokryzję wprowadzania takich ograniczeń i przyjmuje je za konieczne".
Proponuję nie robić z przeciwników w dyskusji półgłówków, bo mogą ciebie potraktować tak samo.

po za Polską każdy rozumie konieczność wprowadzenie tych ograniczeń a jeden głos odrębny nic tu nie wniesie.

Brak słów.

Blisko 200 stron wpisów, a Oni dalej wtykają szpilki. To nie ludzie, to wilki. To mówiłem ja, Jarząbek Wacław, trener II klasy.

Czego się czepiacie? Każdy kraj oprócz Polski popiera datę zakazu , jedynie Włosi chcieli przedłużyć żywot spalinówek w samochodach luksusowych.
Myślicie pewnie, że wszyscy ci decydenci są głupcami….
Po prostu podejmują decyzję zgodnie z założeniami obniżenia emisji, do której EU się zobowiązała.
Tylko jak ktoś nie wierzy w naukowo udowodniony proces, jakim jest Efekt Cieplarniany, to trudno żeby widział logikę takich kroków.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Każdy kraj oprócz Polski popiera datę zakazu , jedynie Włosi chcieli przedłużyć żywot spalinówek w samochodach luksusowych.
Myślisz pewnie, że wszyscy ci decydenci są głupcami….
Tak chyba nie wszyscy byli za:
Pięć krajów Włochy, Portugalia, Słowacja, Bułgaria i Rumunia zaproponowało ograniczenie emisji dwutlenku węgla o 90 proc. do 2035 roku oraz o 100 proc. do 2040 roku. Ostatecznie poparto stanowisko Niemiec, które utrzymało datę 2035 roku. Jednocześnie Niemcy wniosły prośbę o weryfikację w 2026 roku możliwości wprowadzenia hybryd, jako aut neutralnych pod względem emisji spalin – podaje Reuters.

Poza tym polski rząd, to taka trochę hipokryzja. Najpierw Morawiecki na wszytko się zgadza, a później po publiczkę się nie zgadzają, jak już jest przyklepane

W ubiegłą środę na szczycie klimatycznym COP26 w Glasgow 24 państwa rozwinięte, w tym Polska, a także władze 39 miast i regionów oraz sześciu producentów samochodów, podpisały deklarację, zgodnie z którą mają dążyć do tego, aby wszystkie sprzedawane nowe samochody osobowe i dostawcze była zeroemisyjne w skali globalnej do 2040 r., a na wiodących rynkach nie później, niż do 2035 roku.

Myślicie pewnie, że wszyscy ci decydenci są głupcami…

Na razie z tego co napisałeś, to wynika, że wszyscy którzy mają do powiedzenia COKOLWIEK innego niż, "tak tak, yes sir" są głupcami.

Czego się czepiacie?

Braku jakiejkolwiek rzeczowej dyskusji? Rozważenia alternatyw? Braku spojrzenia nieco głębiej na problem? Nie zakłamywania rzeczywistości aut elektrycznych? Hipokryzji ustanawiających nowe prawa? itd.

Myślicie pewnie, że wszyscy ci decydenci są głupcami….
Tak właśnie myślę. Ale nie głupcami, a cynikami na krótkiej smyczy koncernów i m innymi Putina. Ile lat słyszeliśmy nord stream to projekt czysto biznesowy.? I ile z tego biznesu zostało? I kto się mylił? Przypadkiem nie ci sami co EV na siłę przepychają?

Braku jakiejkolwiek rzeczowej dyskusji? Rozważenia alternatyw? Braku spojrzenia nieco głębiej na problem? Nie zakłamywania rzeczywistości aut elektrycznych? Hipokryzji ustanawiających nowe prawa? itd.

ale nad czym ty chcesz dyskutować i Jakie widzisz alternatywy?

Nad naukowymi faktami dotyczącymi globalnego ocieplenia? A moze masz jakis patent na bezemisyjny samochod spalinowy? Nie wiem, z balonikiem na rurze wydechowej, co po skonczonej jezdzie, uzytkownik bedzie go zdejmował, i wdychał osobiscie, jak przystało na prawdziwego miłośnika spalania? :D

Ostatnia edycja:
ale nad czym ty chcesz dyskutować i Jakie widzisz alternatywy?

Nad naukowymi faktami dotyczącymi globalnego ocieplenia? A moze masz jakis patent na bezemisyjny samochod spalinowy? Nie wiem, z balonikiem na rurze wydechowej, co po skonczonej jezdzie, uzytkownik bedzie go zdejmował, i wdychał osobiscie, jak przystało na prawdziwego miłośnika spalania? :D

Na przykład o marginalnym wpływie transportu osobowego na globalne ocieplenie. A EV tak naprawdę jedyne co wnoszą to nieznacznie relokują zanieczyszczenia z centrum miasta do miejsca wyprodukowania prądu, baterii i samego auta. GLOBALNIE ma to pomijalnie mały wpływ na proces ocieplenia klimatu

GLOBALNIE ma to pomijalnie mały wpływ na proces ocieplenia klimatu
A tak zapytam, jak kiedyś w historii, dawno temu, były morza tam gdzie teraz ich nie ma, a np. pojezierze mazurskie w dużej mierze ukształtował lodowiec, którego teraz tam nie ma, to jak? Też tam były samochody?

A tak zapytam, jak kiedyś w historii, dawno temu, były morza tam gdzie teraz ich nie ma, a np. pojezierze mazurskie w dużej mierze ukształtował lodowiec, którego teraz tam nie ma, to jak? Też tam były samochody?

No przecież. I to duże pojemności musiały być. Przecież dinozaur do Tico się nie zmieści.kolega chyba pominął filmy naukowe. Flintstonów itd.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót