Audi S5 by tomaz

No i cóż tu napisać :D
Audi jeździ, ostatnio częściej, bo Volvo nie odpala. Jako, że ciepło, zmieniłem wreszcie opony na letnie, coraz częściej otwieram wydech i czerpię radość z możliwości S5 :cool:

I tak mnie naszła pewna refleksja.

Alfa i Audi w tych wydaniach jakie mam to zupełnie inne światy. Oba są zajebiste, choć każde w inny sposób. Zawsze mnie bawiło, jak niektórzy fanatycy fiksują się na jednej marce :D
Co lubię w Audi? Jest fantastycznie przewidywalny w obsłudze - zawsze tak samo odpala, zawsze pracuje równo, jest sztywny i zwarty, zawsze gotowy żeby pocisnąć. Potrafi być w miarę cichy i nie rzucać się w oczy, ale drze mordę na zawołanie jak prawdziwy psychol :D
Jest cholernie skuteczny. Na felgach 18" z wielosezonami jedzie jak po szynach, naprawdę trzeba kopnąć gaz na jedynce żeby zerwać trakcję. Na letnich 19" robi się bardziej nadsterowny i pozwala na trochę zabawy. Łatwiej kontrolować uślizg tylnej osi, daje więcej adrenaliny i funu.
S5 jest niesamowicie uniwersalnym samochodem. Można jechać do klienta w garniaku, albo w krótkich spodenkach na nocny spot :D

Czego mi w nim czasem brakuje?
Tego, co ma Alfa - nierównej pracy silnika, takiej chropawej, jakby żył swoim życiem. Śpiewu Busso, który nie drze tak brutalnie ryja, nie prycha i nie strzela, ale za to śpiewa. Odrobiny polotu w designie. No i komfortu, bo tego akurat 166 nie można odmówić :)

Co by nie gadać... Wreszcie zaczyna się sezon :cool:

Co by nie gadać... Wreszcie zaczyna się sezon
Oj tak :D

Odnośnie audi - na prawdę kawał zajebistej fury - ten silnik robi mega robotę. Szczerze powiedziawszy jak dla mnie to bez tego silnika to auto nie byłoby warte nawet chwili uwagi. Ale wolnossące V8 jest warte grzechu. Na dodatek w użytecznej budzie coupe.

ten silnik robi mega robotę

Dzięki Marek! To fakt :)
Ale prawda jest taka, że S5 jako całość jest świetnie zestrojone. Design to zupełnie inna sprawa - nie każdy jest fanem. Natomiast napęd, skrzynia, zawieszenie - w trybie Dynamic tutaj wszystko współgra ze sobą :cool:
W zasadzie co do jazdy sportowej to mam tylko jedno ale - manetki do zmiany biegów mogłyby być większe. A najlepiej nie obracające się z kierownicą tylko stałe. Niemniej to taka moja fanaberia, bo te co są też mają swoje zalety ;)

Amortyzatory
Powrót