Audi S5 by tomaz

Super auto z silnikiem z charakterem,wszystko fajnie zrobione.Odejscie na filmie konkretne.

Gratuluję.
Stylistycznie, jakby to delikatnie ująć... nie zachwyca, ale to nie o to tutaj przecież chodzi. Mając taką jednostkę napędową pod maską designu można nie zauważać;) Nie, nie jestem hejterem. Jest sporo modeli Audi które mi się podobają ale akurat nie ten model, co nie oznacza, że z takim napędem i słynnym quatro chętnie bym nie jeździł!
Z ciekawości, ile pali taki potwór?
Pozdrawiam.
Rafał

Z ciekawości, ile pali taki potwór?

Tutaj na dwoje babka wróżyła. Bezpośredni wtrysk to genialny wynalazek, ale nadal bywają sytuacje, gdzie fizyki (czytaj 4.2 litra) nie oszukasz. Może zacznę od tego, że mam ciężką nogę :D
Kręcąc się wokół komina, szczególnie teraz jak jest zimno i silnik nie dogrzany wychodzi 18. Normalna jazda po mieście, czyli dłużej niż 10-15 min. można liczyć 16, chyba że puste miast to mniej. Na pewno lepiej sobie radzi stojąc w korkach niż Busso (mniej spala na biegu jałowym). Natomiast trasa to już jest bajka. Spokojna jazda razem z innymi po krajówkach (90-110) to 8.5 litra! Za pierwszym razem nie mogłem uwierzyć :D
Jazda autostradowa wg przepisów 130-140 też jest spoko, bo lekko ponad 10. No, a jak się zacznie pociskać, to wiadomo - spali ile wlejesz.
Biorąc pod uwagę stały napęd 4x4 i masę 1.8 tony to naprawdę jestem pod wrażeniem spalania. Sprawdza się też stara zasada dotycząca mocnych aut na trasie - jeśli pojedziesz tak samo jak słabszym autem, to spalisz mniej. Czyli jadąc na poziomie dynamiki i osiąganych prędkości jak moją 166 3.0 spalanie mam niższe.

PS. Dzięki :)
I dziękuję co poniektórym za motywację do założenia tematu ;)

Bajka!

Mi przez jakiś czas po głowie chodziło S8 D3 (praktycznie wszystkie, które się pojawiają są za 50k), ale jak poczytałem o kosztach serwisu (zwłaszcza przy full wyposażeniu, w tym hamulcach ceramicznych) i generalnie możliwych problemach oraz tym, dlaczego ludzie sprzedają (za wcale nie takie duże pieniądze jak mogłoby się wydawać), temat odpuściłem.

"Eski" są... fajne (3, 5, 6, 8). Nie wszystkie estetycznie mi podchodzą. Generalnie jeśli miałbym brać coś z niemieckiej motoryzacji kiedykolwiek, to pewnie (przynajmniej na dziś) skierowałbym się w stronę Audi (ew. Porsche, ale tu musiałbym nagle stać się jakimś ważniakiem/prezesem albo wygrać w totka). BMW (te nowsze, powiedzmy od dziś do 10 lat wstecz) w ogóle mi nie podchodzą (chyba, że M2).

"Eski" są... fajne (3, 5, 6, 8). Nie wszystkie estetycznie mi podchodzą. Generalnie jeśli miałbym brać coś z niemieckiej motoryzacji kiedykolwiek, to pewnie (przynajmniej na dziś) skierowałbym się w stronę Audi (ew. Porsche, ale tu musiałbym nagle stać się jakimś ważniakiem/prezesem albo wygrać w totka). BMW (te nowsze, powiedzmy od dziś do 10 lat wstecz) w ogóle mi nie podchodzą (chyba, że M2).

Coś w tym jest. Kiedy oglądałem auta jeszcze przed zakupem pojawił się temat Panamery (kolega pasjonat Porsche mi podesłał), ale tak jak podoba mi się ta nowa, tak totalnie nie trawię tej pierwszej. A kwotowo tylko taka (i to jeszcze do małego remontu) wchodziła w grę. BMW ma przepiękną serię 6, ale mocno się obawiałem kosztów takiej 650i, no i droższe są, nie ma co ukrywać. Mercedesa w ogóle nie brałem pod uwagę, a reszta coupe z V8 jest poza zasięgiem finansowym.

Kurcze spalanie mniejsze niż w u mnie (ledwie 3.0 V6), jest naprawdę dobrze jak na taki silnik.

Wiesz, przede wszystkim ważne jest to, że spełniasz marzenia o coupe i V8. Hejterami się nie przejmuj, haters gonna hate. Są też tutaj ludzie którzy docenia nawet zadbanego Golfa :-P

Ja z Niemieckiej trójcy jestem najbliższy BMW, choć te najnowsze modele z grillami wielkości stołu do ping ponga są pokraczne z przodu. Mercedes juz szedł w dobrą stronę pod kątem stylistyki karoserii i wnętrza, ale to co zrobili z tymi tabletami za kierownicą, odrzuca mnie całkowicie. Audi do pewnego momentu też mnie odrzucało koszmarnym designem, ale w pewnym momencie nauczyli się, że minimalizm i czystość projektu też może być jako tako fajna. Nadal nie trafia do mnie, ale jest dużo lepiej niż kiedyś. Ale to wszystko tylko i wyłącznie moje zdanie, na szczęście mamy swoje ;-)

Cholera no ładne zaskoczenie! Bardzo fajnie, że założyłeś ten temat, w końcu to przedsionek Alfisty, więc można zobaczyć co mają alfaholicy po Alfach lub równocześnie z Alfami. No i nie będę odosobniony w posiadaniu Audi przy jednoczesnym zachwycie Alfą :rolleyes: No i też plus, że szukając w danym przedziale cenowym coupe i wybierając już markę Audi nie poszedłeś w TT, TT S czy S3 - S5 jest o wiele fajniejsze! A jeszcze polift w czerwieni to już w ogóle kosmos :D
Czekamy na dalsze fotorelacje :cool:

Tak, nawet całkiem sporo, w zasadzie ok 80% jazdy na codzień, dojazdy do pracy itd są na prądzie. Mam ładowarkę w pracy i niedaleko od domu. Realny zasięgu elektryczny to ok 40km.

Natomiast długie trasy to trochę lipa, bak jest mały, spalanie na poziomie 11-12l, wiec jak się ktoś do diesla przyzwyczaił, to jest szoku jak często na stacje trzeba zjeżdżać.

rozumiem :D jak masz gdzie ładować to to auto ma mega dużo sensu zatem- lubię PHEVy

ak, letnie mam Michelin Pilot Sport 3 o ile dobrze pamiętam (chodzi o tą "3"). Powiem tak: opony super kleją jak jest ciepło. Im chłodniej tym gorzej... nie piszczą, po prostu puszczają na limicie, ale też nie jakoś drastycznie - dają czas na reakcję, byle szybko. Ostrzegają, to nie jest tak, że kleją, kleją i nagle nic.
Czy bym założył znowu to nie wiem - mam też bardzo dobre doświadczenia z Goodyear Eagle F1, które są jednak odczuwalnie tańsze...

ciekawe co byś powiedział na 4S- podobno ryją banie w każdych warunkach, ale znowu - cena robi swoje :P

ciekawe co byś powiedział na 4S- podobno ryją banie w każdych warunkach

Kto wie? Może następne... no wiem, że cena zabija, ale znowu procentowo... generalnie 100zł więcej na sztuce. Duża jest różnica do 3? Też słyszałem, jak wszyscy chwalą, myślałem jednak że różnice w generacjach są kosmetyczne. Jak wyjdą 5, to cena spadnie i kupię 4S :P :D

Świetne auto, gratuluję. Dosyć ekstremalne jak na daily :cool: Można tylko zazdrościć , zwłaszcza tłukąc się dieslem.
Ciekawe że w 2011 ciągle oferowali do s5 zf-a 6hp a nie już 8hp.
Silnik przejął napęd rozrządu od BAT? Czy to Inna konstrukcja nie spokrewnione z BAT?

Daj fotki wnętrza.

Ostatnia edycja:
Świetne auto, gratuluję. Dosyć ekstremalne jak na daily :cool: Można tylko zazdrościć , zwłaszcza tłukąc się dieslem.
Ciekawe że w 2011 ciągle oferowali do s5 zf-a 6hp a nie już 8hp.
Silnik przejął napęd rozrządu od BAT? Czy to Inna konstrukcja nie spokrewnione z BAT?

Daj fotki wnętrza.

Na fotki wnętrza przyjdzie czas ;)
Na razie ich nie mam.

Ta skrzynia co ciekawa sprawa. W A5 z 2013 miałem już 8HP, taką jak w Giuliach - to genialna skrzynia :)
Natomiast ten 6HP to też bardzo ciekawa konstrukcja (zapewne nie ruszali jej bo już wiedzieli, że w 2012 wejdą 3.0V6 biturbo). Model to 6HP28, wzmocniona wersja 6HP26. Podnieśli w niej max moment z 600 na 700Nm. Natomiast już 6HP26 była tak dobrą i mocną skrzynią, że wkładali ją m.in do: Astona DB9, Jaguara XKR i S-Type, BMW 650/serii 7, RR Phantom, Maserati Quattroporte, Astona DBS V12, Rapida i Vanquisha, Bentleya Arnage i Brooklands. Na drive wydaje się być normalna, ale na trybie sportowym... :)
Nie mam wielu doświadczeń z szybkimi autami, ale w nowym BMW M3 (bodajże 430KM) chodziła bardzo podobnie. Jest kop w plecy, są międzygazy przy redukcjach, nie ma kontroli startu, ale sam start i tak jest błyskawiczny.

Rozrząd jest z łańcuchem, ale coś mi się obiło o uszy, że poprawiony w stosunku do BAT.

Gratulacje, to jest to prawdziwe S5, wolnossąca V8, kolega ma V6T, jedzie ok, ale już tak pięknie nie brzmi, no i jednak wolnossący to wolnossący. Rzeczywiście, zalatuje nieco V10, a nie jak V8 na tym wydechu.
Gratuluję, szkoda że takich silników już jak na lekarstwo

Gratuluję, szkoda że takich silników już jak na lekarstwo

Dzięki :)
Właśnie to był ostateczny argument którym sam siebie przekonałem - jak teraz nie kupisz, to kiedy? Za chwilę nie będzie takich silników, albo będą strasznie drogie, albo trupy. Więc trafiłem chyba ostatni dobry czas, niedługo te zadbane się skończą, nowsze to już worek pieniędzy (Lexus robi jeszcze wolnossaki, Ford, jakieś egzotyki... i chyba tyle?).

Postaram się kiedyś nagrać ten dźwięk z kabiny, jest naprawdę piękny :)

I widzisz, strach ma wielkie oczy. Audi a temat żyje lepiej jak o nowych Giuliach. Dobre Audi nie jest złe;)

Może dlatego, że większość Giulii tutaj to "ţylko" kolejne zwykle wersje, może jakieś Veloce, a tu jednak S, V8

I widzisz, strach ma wielkie oczy. Audi a temat żyje lepiej jak o nowych Giuliach. Dobre Audi nie jest złe;)

Czyżby w temacie pojawił się hejt:P. Tylko że nie ze strony posiadacza Alfy i nie w stronę Audi.

Ostatnia edycja:
Duża jest różnica do 3? Też słyszałem, jak wszyscy chwalą, myślałem jednak że różnice w generacjach są kosmetyczne. Jak wyjdą 5, to cena spadnie i kupię 4S

sam tego nie wiem, ale patrząc po procentowych ocenach ludzi, to 4s zdecydowanie lepsza:

https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/Pilot-Sport-3-PS3.htm
https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/Pilot-Sport-4-S.htm

jak zjedziesz niżej to masz za to testy różnych magayznów i trojki nie były nawet na podium, a 4S pierwsze w 3 porównaniach :D

Faktycznie dość spore różnice, w każdej kategorii.

Na razie to mam trochę zonk z zimówkami... Okazały się za małe. W komplecie z autem dostałem 18" z Nokianami ledwo muśniętymi zużyciem (wyglądają jakby przejechały z 2tys km). Ale... rozmiar to 255/35 :-/
Powinny być 245/40. Generalnie mam koła mniejsze o 2.54cm co w efekcie skutkuje ocieraniem brzuchem na naszych cudownie pofalowanych poznańskich drogach...

Jakby ktoś był chętny... bo chyba finalnie będę musiał zmienić te opony - ciężko tak jeździć non stop przeskakując z garba na garb, żeby tylko nie wjechać w obniżenie asfaltu... tragedia te niektóre drogi. A na 19" totalny luz, lepiej niż w Alfie.

Masz regulowane zawieszenie, w sensie że to magnetyczne fabryczne? Mi się już nie dobrze robi od fabrycznego s line na 17 - calach. Zero tłumienia jak dla mnie.

Amortyzatory
Powrót