[Stelvio] AR Stelvio Quadrifoglio

Czy to te opony na zimę zakłada AR do Stelvio Q ?

przód: Pirelli SCORPION WINTER 255/45 R20 101 W

tył: Pirelli SCORPION WINTER 285/40 R20 104 W

z góry dzięki za opowiedz.

Ps.
Znalazlem juz odpowiedz w instrukcji :)

Ostatnia edycja:
Wrzuć jakieś nowe zdjęcia bo przyjemnie to się ogląda :)

To zdjęcie z myśliwcem śliczne, żeby jeszcze ALFA wypolerowana była :D

Podsumowanie pierwszego roku:
Alfa przejechała odrobinę ponad 20kkm.
Usterek brak (oprócz drobnych problemów z CarPlay) i raz błędu silnika (spowodowany bardzo mała ilością paliwa w trakcie jazdy, wyjechałem zbiornik praktycznie do 0).

Z dodatkowych czynności na etapie 20kkm hamulce przód wymienione 2x (po 5 i 17 kkm).

2A8F2B92-BB72-4EEF-9AF3-1F87B71BABC0_1_201_a.jpg853B99AF-28F6-4E81-ADC6-3B22A452B1C2.jpegF7DEEF53-2332-4099-B673-19AA43B85AD0.jpeg

Ostatnia edycja:
Z hamulcami to jakaś wada fabryczna czy styl jazdy?

Z hamulcami to jakaś wada fabryczna czy styl jazdy?

Pierwsza wymiana w związku z pokrzywionymi tarczami (hamowanie 300-0 w lekkim deszczu), druga to wada materiałowa klocka (ale zdążył się już praktycznie zużyć).

W kontekście prowadzenia przy tych prędkościach Stelvio jest potworem.. Jest bardzo stabilne nowet powyżej 250km/h. Dodatkowo napęd daje mega pewność w prowadzeniu (ogromna różnica względem Giulii). Porównanie jakieś tam mam z SUVami i kilkoma supersamochodami - suvy w większości przewyższa, a supersamachodom nie ustępuje drastycznie.
Generalnie jestem tym samochodem zachwycony :D
Jedyną "wadą" przy jeździe z prędkością ok 300km/h:secret: jest sztywność zawieszenia - przy nastawie HARD głowa odbija się od zagłówka na poprzecznych nierównościach :)

W kontekście prowadzenia przy tych prędkościach Stelvio jest potworem.. Jest bardzo stabilne nowet powyżej 250km/h. Dodatkowo napęd daje mega pewność w prowadzeniu (ogromna różnica względem Giulii). Porównanie jakieś tam mam z SUVami i kilkoma supersamochodami - suvy w większości przewyższa, a supersamachodom nie ustępuje drastycznie.
Generalnie jestem tym samochodem zachwycony :D
Jedyną "wadą" przy jeździe z prędkością ok 300km/h:secret: jest sztywność zawieszenia - przy nastawie HARD głowa odbija się od zagłówka na poprzecznych nierównościach :)

I to jest najlepsza recenzja - bo masz porównanie do porządnych wozów. Swoją drogą jestem zaskoczony, że jest lepiej niż w Giulii! Porównywałeś do Giulii Q przy tych prędkościach?

To zdjęcie z myśliwcem śliczne, żeby jeszcze ALFA wypolerowana była

Wiem wykopalisko, ale to żaden myśliwiec, przecież to nasz poczciwy TS-11 Iskra :)
Fotki zajebiste

Srednie spalanie z 25tys km jest odrobine powyżej 20l/100km.
Zasieg z 1 zbiornika paliwa (60l) to ostatnio ok 220-240km

Zacnie, ale chyba korzystasz trochę z auta, a ecodriving nie jest Twoją mocną stroną ;)

Wreszcie uczciwe spalanie na forum :D:D:D

W takim Stelvio powinien byc bak 80 / 90 litrow. Tak jak w Ferrari bo 60 litrow mam w Giuliettcie a takie Ferrari Italia ma 85 litrow. Czy sie to komus podoba czy nie takie Stelvio to jest wlasnie taki pojazd. Co by nie bylo Alfa wyczesala byc moze wspolnie z Ferrari i Maserati nie wazne ale konkret na bogato.

Ostatnia edycja:
Wiem wykopalisko, ale to żaden myśliwiec, przecież to nasz poczciwy TS-11 Iskra :)
Fotki zajebiste

Zacnie, ale chyba korzystasz trochę z auta, a ecodriving nie jest Twoją mocną stroną ;)

No nie jest to samochód do stania w garażu... Dla mnie samochód daje frajdę jak jest użytkowany prawidłowo :cool: wkrótce kilka fajnych fotek z nocnych pojeżdżawek :)

O tym drajvingu słyszałem ale nie korzystam :confused:

- - - Updated - - -

A4A04065-8D49-4AFE-A7A9-BDF542AA246E.jpgD66A246E-3D32-46B0-8263-B0D8B84C8932.jpgA7782812-3DF1-4EEA-A03E-3E5E4DECD099.jpg6F90D6E8-46E7-4BBA-893D-97840114AF46.jpg743B56AB-9C5E-46B6-A4B0-7D18C05BB1FC.jpg2BC1D81F-0803-4353-ADDB-24A7BFF35618.jpg2BC1D81F-0803-4353-ADDB-24A7BFF35618.jpg

- - - Updated - - -

W takim Stelvio powinien byc bak 80 / 90 litrow. Tak jak w Ferrari bo 60 litrow mam w Giuliettcie a takie Ferrari Italia ma 85 litrow. Czy sie to komus podoba czy nie takie Stelvio to jest wlasnie taki pojazd. Co by nie bylo Alfa wyczesala byc moze wspolnie z Ferrari i Maserati nie wazne ale konkret na bogato.

Tak! Mały zbiornik to spora wada przy tym zużyciu paliwa. O ile wersje „normalne” spokojnie by wystarczyła 60, o tyle w Q powinno być 20-30% więcej.

Ostatnia edycja:
Świetny samochód! Gratuluję:congrats: Co do Stelvio przykre jest jedno...że Alfa wypuszczając taki egzemplarz na rynek nie umie przekuć tego w sukces handlowy. Kiedyś podupadające Porsche też wpadło na "szalony" pomysł wprowadzenia SUVa do oferty, co później okazało się ogromnym sukcesem handlowym i podniosło firmę z kolan.

A jak oceniasz porównanie Stelvio QV i Mustanga 5.0 ? Czy są duże różnice w osiągach , charakterze silnika i całego pojazdu? Którym się lepiej jeździ?

Amortyzatory
Powrót