[Stelvio] AR Stelvio Quadrifoglio

heh...Mustang jest świetny, ale prowadzi sie gorzej od 159 ki :)

nie wiem czy ktos juz o to ciebie pytal, czemu felg nie wziales grafitowych lub czarnych? masz w planach je pomalowac?

Koledzy jaki interfejs OBD polecacie do Q ? jestem kompletnie zielony w tym temacie -nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. Chialbym mieć możliwośc wyswietlenia błędów i ich wykasowania?

I jeszcze jedno pytanko ktory serwis do Q najlepszy, mieszkam w Lublinie wiec pewnie Warszawa ale który polecacie ?

Ostatnia edycja:
W Mustangu jest jednak silnik wolnossący, przy porównywalnej mocy działa on lepiej niż z turbodoładowaniem. Poza tym, za trzydzieści kilka tysięcy można do Mustanga założyć turbo i moc wzrasta do ponad 600 KM, gdzieś czytałem że części i serwis do Mustanga są bardzo tanie. Różnica ceny jest jednak znaczna- Mustang jest sporo tańszy, dlatego chciałem usłyszeć coś o porównaniu tych aut od kogoś kto je użytkował w krótkim odstępie czasu. Kolegę Pływaka próbowałem namówić by coś o nim napisał, ale zareagował alergicznie- pewnie dlatego że wcześniej tu zawzięcie bronił nowych ekologicznych i downsizingowych konstrukcji, a kupił to co kupił :D

To są 2 różne kategorie samochodów i nie tylko ze względu na klasę suv/coupé.

Alfa jest samochodem sportowym o najwyższych parametrach w kategorii prowadzenie.
Mustang jest autem GT i w swojej klasie prowadzenie jest wystarczające.
Ja miałem wersje bez magnaride wiec był to typowy ponton :)
alfa jest sztywna, zwarta a napęd Q4 daje niebywała pewność prowadzenia.
Amerykański muscle car ma być szybki na prostej (start ze świateł, elastyczne i dynamiczne rozwijanie mocy), a dodatkowo swoją narowistoscia i bezpośredniością ma chcieć „urwać Ci głowę” - w tych kategoriach bym to rozpatrywal.
Kolejnym przykładem różnic jest skrzynia biegów - mustang przy 60-70km/h chętnie „wrzuca” 10 bieg. Alfa (po części ze względu na charakter silnika, zestopniowanie) przy tych prędkościach będzie utrzymywała 5-6 bieg. V8 ma dawać elastyczność przy każdym zakresie obrotów. V6 bi-turbo budzi się dopiero powyżej pewnych obrotów - chociaż oczywiście ze względu na moc/moment jedzie w zakresie 1000-2000 ale czuć ze nie o to w tym chodzi :)

Co do ceny - oczywiście różnica widoczna jest w wielu aspektach (jakość skory, plastików, dodatki carbonowe itp) Ale porównanie mustanga do podobnie skonfigurowanej (cenowo) giulii/stelvio już nie będzie drastycznie niekorzystne. Szczególnie ze jako odnośnik należy brać pod uwagę cenę z USA gdzie Mustang V8 kosztuje ok 35k$ (jeśli mnie pamięć nie myli) - czytaj 135tys PLN! Zwróćcie proszę uwagę jak bardzo tanio jest to auto wycenione - zatem musi oferować tego poziomu jakość/parametry.

EDIT!!:
Myślę że sensownym porównaniem jest dopiero porównanie Shelby GT350 <-> Giulia Q. Jako kryterium porównawcze można zastosować czas z Nurburgring - obydwa samochody przejechały go w czasie ok 7:32 (dla porównania zwykły mustang GT 8:07). Ale podkreślić należy, że dopiero GT350 jest zbudowane i zestrojone z przeznaczeniem do jazdy sportowej - niestety w tym wypadku swoją wiedzę opieram na materiałach prasowych...

EDIT 2:
Z mustangiem jest trochę jak z 911 (oczywiście mówimy o kompletnie różnych budżetach, ale...): najtańsze wersje są bardzo dobrą namiastką najdroższych wersji i wraz z kolejnymi mocniejszymi wersjami dostajemy odrobinę ulepszone parametry, prowadzenie itp.

Ostatnia edycja:
Bardzo fajne i rzeczowe porównanie.

A masz może jakieś doświadczenia z quattro? Chętnie bym usłyszał porównanie quattro do Q4. Osobiście jestem zachwycony skutecznością tego pierwszego oraz zestrojeniem bardziej w stronę frajdy (więcej na tył, można zamiatać). Z tego co piszesz Q4 jest równie fajne :)

A czy to prawda że serwis Mustanga jest taki tani? Czy ceny części zamiennych i obsługa w serwisie są korzystniejsze niż w przypadku Alfy?

Tani to jest pojęcie względne, tak jest tani w utrzymaniu jak weźmiemy pod uwagę, że to 5.0 litrowe V8 coupe

heh...Mustang jest świetny, ale prowadzi sie gorzej od 159 ki :)

Hahaha nieźle się uśmiałem ale to może dlatego, ze miałem Brere a teraz mam Mustanga ;)

To są 2 różne kategorie samochodów i nie tylko ze względu na klasę suv/coupé.

Dokładnie tak, ludzie często proszą o porównanie aut totalnie z czapy. Ja przesiadłem się z Megane RS do Mustanga GT i co chwile ktoś mnie pyta jak to auta wypadają w porównaniu na co zawsze odpowiadam, że co mam porównać skoro to totalnie inne auta.

BTW co do GT350 to jeśli brać pod uwagę cenę to bliżej Giuli Q czy Stelvio Q jest ten ich nowy pokemon GT500. Cena od 73K USD.

Ostatnia edycja:
Bardzo fajne i rzeczowe porównanie.

A masz może jakieś doświadczenia z quattro? Chętnie bym usłyszał porównanie quattro do Q4. Osobiście jestem zachwycony skutecznością tego pierwszego oraz zestrojeniem bardziej w stronę frajdy (więcej na tył, można zamiatać). Z tego co piszesz Q4 jest równie fajne :)

ale quatro to nazwa ogólna wszystkich napędpów 4x4 w audi , w tym haldexów.

A czy to prawda że serwis Mustanga jest taki tani? Czy ceny części zamiennych i obsługa w serwisie są korzystniejsze niż w przypadku Alfy?

Nieporównywalnie tańszy jest serwis Mustanga niż Alfy. Ceny obsługi Q są na poziomie samochodu - czytaj super premium (ciągle mówimy o normalnych samochodach nie Ferrari itp) ;)

Nieporównywalnie tańszy jest serwis Mustanga niż Alfy. Ceny obsługi Q są na poziomie samochodu - czytaj super premium (ciągle mówimy o normalnych samochodach nie Ferrari itp) ;)

Wymiana oleju w ASO około 1300 PLN, pierwszy przegląd wycieniono na 2kPLN, jeszcze nie byłem ale pewnie tam jest głównie wymiana oileju o i pieczatka w książce serwisowej kosztuje. Ale to i tak chyba taniej niż w Porsche np.

Amortyzatory
Powrót