• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

AR Gtv rwd

a może dorobić koło zamachowe? na racingforum jest człowiek o nicku ALI23, wykonuje takie różne rzeczy i może coś Ci doradzi i powie, czy i za ile da się wykonać customowe koło zamachowe ;) zostaje też kwestia dobrania skrzyni, zrobienia adaptera, dopasowania jakiejś tarczy sprzęgła, docisku, adaptera...

przyszedl mi do glowy pomysl ze kolo zamachowe,tarcza sprzegla i docisk moze byc przy silniku. Teraz popisze sie zdolnościami w paincie i narysuje jak bym to widział. mam nadzieje ze narysowałem i opisalem do dośc jasno :)
attachment.php

Załączniki

• alfa rwd.jpg
    alfa rwd.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 237
transaxle chcesz robić? bezsens, poza tym pomyśl o tym, że przy jakiejś mocnej turbobenzynie wszystkie "wały" będziesz musiał wyważyć do jakichś minimum 8k rpm.

No coś na podobe transaxle. Myślę że to chyba nie jakiś wielki problem wyważyć wał to takich obrotów przecież na 5/6 biegu wał w zwykłym układzie osiąga prędkość obrotowa jak silnik chyba że coś pokręciłem. A czy to bezsens to nie wiem taki układ stosuje teraz ferrari poza tym wpływa to korzystnie na rozkład masy ;-)

Myślałem o skrzyni od fiata coupe z szpera seryjna bo taka mam na stanie trzeba by tylko wałek przerobić aby było można założyć mocowanie walu.

Myślałem o skrzyni od fiata coupe z szpera seryjna bo taka mam na stanie trzeba by tylko wałek przerobić aby było można założyć mocowanie walu.

Bez sensu. Jak już rzeźbić, to w gotowych rozwiązaniach, choć skrzynia z 75 nie należy do najbardziej pancernych. Wtedy masz dwa koła zamachowe - jedno na silniku, drugie wraz ze sprzęgłem na skrzyni biegów.

Transaxle miały też Porsche 924. Był tam też chyba jakiś silnik z Audi ale słaby. Żeby zmieścić skrzynię z tyłu podłoga bagażnika musi pójść mocno w górę.

Nie ma co się bawić w półśrodki - wrzuć Haldexa z VW, sterowniki do tego są rozkminione, części w miarę dostępne - spore szanse na powodzenie. Ludzie latają z tymi napiędami z mocami o których na tym forum nikt nie mówi głośno :)

Wszystko co napisane moim zdaniem jest totalnie bez sensu. Piszesz że masz igła bude a i tak nie obejdzie się bez krojenia i spawania. Moje zdanie jest takie:
Kup Gtv z Niemiec za psie pieniądze i moduj do woli tak aby nie było ci żal wyciąć podłogi i wstawić inne bebechy/ Wtedy efekt będzie. Ale jak Napisał Teddy. Worek Kasy.

tylko że przy haldexie zostaje silnik w poprzek, a z wzdłużnym można ogarnąć rwd

Hmm czyli wychodzi na to ze musi zostać silnik z coupe i przedni napęd a trzeba odłozyc pieniądze na drugą gtv do modów albo inny samochód :) a teraz mam pytanie jest tu na forum ktoś kto ogarnia strojenie turbo benzyny tzn trzeba by napisać nową mape bo z tego co patrzyłem to wszędzie piszą o dieslach. Dzięki wszystkim za rady i pomoc xD pozdrawiam

Hmm czyli wychodzi na to ze musi zostać silnik z coupe i przedni napęd a trzeba odłozyc pieniądze na drugą gtv do modów albo inny samochód :) a teraz mam pytanie jest tu na forum ktoś kto ogarnia strojenie turbo benzyny tzn trzeba by napisać nową mape bo z tego co patrzyłem to wszędzie piszą o dieslach. Dzięki wszystkim za rady i pomoc xD pozdrawiam
Merror z FCKP :) najlepiej ogarnia te wozy ;) masz bliżej jak ja do Wa-wy może z nim się kontaktuj??

Wszystko się da, zależy od doświadczena, samozaparcia wykonawcy i kasy.
Jak sam w ramach eksperymentu myślowego, dywagowałem z rwd w 916, to Busso w atmosferze, nie mniej niż 3.2, ulepić jakiś dzwon/flanszę żeby to złączyć z jakimś getragiem z beemki, dyfer też, jeszcze jakby to wyglądało jak auto cywilne a nie wydumka do upalania to byłby super. Takie porządnie gt rwd, którego alfa w latach 90' nie miała.

O i jak ładnie busso wygląda z dolepioną skrzynką rwd:
31.jpg

A to lipa jak miał wypadek na moto.:-( żeby włożyć taki silnik do mojej gtv to chyba bym musiał cofnąć deskę rozdzielczą o pół metra bo tunel by musiał być taki wielki ta skrzynia jest ogromna:-D.

Amortyzatory
Powrót