• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] AR 159 TI alcesa

Rafał.Jak myslisz?:)

Że niby rozprawa będzie w Budapeszcie? W takich wypadkach ściągalność byłaby zerowa.

Rozprawa była w Polsce, a opłata 200e to kara administracyjna za nieopłacenie mandatu. Fakt był 50e do przodu :)

Biała TI otrzymała dzisiaj nowy gadżet:
Ori rozpórka kielichów, dedykowana do JTDM'a:
IMG_20170824_183253.jpg
i po przymiarkach:
IMG_20170824_191927.jpg
W wolnej chwili muszę ją ustawić tak jak należy.
Mały gadżet a cieszy :D
Pozdrawiam.
- Rafał

Fajny bajer! Daj znać po pewnym czasie użytkowania jak wpłynęła na prowadzenie :)

Da się tym kąty pochylenia kół poprawić? :D
Bajer :)

Rafał tak patrzę na kształt tej rozpórki i się zastanawiam jaká to ma sztywność?
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Fajny bajer! Daj znać po pewnym czasie użytkowania jak wpłynęła na prowadzenie
Dzięki :) Podczas codziennego użytkowania pewnie efekt nie będzie szczególnie zauważalny, a na tor dieslem się nie wybieram :D

Da się tym kąty pochylenia kół poprawić?
Bajer
Nie ukrywam, że delikatnie na to liczę. Niebawem dokonam pomiarów o ile kielich oddaliły się od siebie po zamontowaniu rozpórki.
Tak czy owak z większą ochotą podnoszę teraz maskę :D

Rafał tak patrzę na kształt tej rozpórki i się zastanawiam jaká to ma sztywność?
Pozdrawiam.
Myślę, że ma wystarczającą sztywność. Ktoś to zaprojektował i pewnie odpowiednio przeliczył. Może gdyby była idealnie prosta jeszcze lepiej spełniałaby swoją funkcję, ale nie ma opcji żeby taką zastosować.
Nawiasem mówiąc sztywność nadwozia w 159 jest całkiem OK.
Pamiętam czasy jak miałem AR 146, kiedy podnosiłem podnośnikiem podpierając jeden punkt np do zmiany koła, to nie można było otworzyć/zamknąć drzwi bo nadwozie tak się krzywiło, że jedne drzwi zachodziły na drugie. Potem była AR 156 i było zdecydowanie lepiej, przy podniesionym samochodzie można było jakoś otworzyć/zamknąć drzwi, ale w 159 pod tym kątem zrobiono jeszcze jeden krok na przód. Przy podniesionym kole spokojnie otwiera się i zamyka drzwi.
Pozdrawiam.
- Rafał

Cześć mam do Cienie kilka pytań i proszę o pomoc, jako ze twoje alfy to prekursorki tuningu :)
Czy dokladka przedniego zderzaka to Leon cupra?
Gdzie mogę kupić lotek na tylna klapę taka jak miałeś w czarnej ar ? I. Huba masz w białej :)
Szukałem rozporki do JTDM ale na Allegro są tylko do beny, gdzie upolowalesswoja rozpórkę

Ostatnia edycja:
Czym różni się rozpórka do diesla/benzyny dla 159? Konstrukcyjnie szkielet jest ten sam przecież.

Mogą się różnić bardziej ze względu na fakt umiejscowienia zaworków do serwisowania klimy. Jedne zaworki są zaraz przy kielichu "na drodze właśnie przechodzenia rozpórki na druga stronę" a inne są bliżej przodu samochodu i nie przeszkadzają. Takie info mam od firmy wykonującej rozpórki.

Cześć mam do Cienie kilka pytań i proszę o pomoc, jako ze twoje alfy to prekursorki tuningu
Czy dokladka przedniego zderzaka to Leon cupra?
Gdzie mogę kupić lotek na tylna klapę taka jak miałeś w czarnej ar ? I. Huba masz w białej
Szukałem rozporki do JTDM ale na Allegro są tylko do beny, gdzie upolowalesswoja rozpórkę
Haha, prekursorem bym siebie nie określił, ale swoje wizje mam:D
Dokładka przedniego zderzaka to ori Seat Leon Cupra.
Lotka jest identyczna jak w poprzedniej AR 159 którą posiadałem. Jest to produkt MS Design. Na rynku wtórnym rodzynek, chociaż mnie udało się ją kupić dwukrotnie. Za drugim razem musiałem kupić z klapą, bo sprzedawca nie zgodził się na sprzedaż samej lotki ;)
Rozpórkę kupiłem na olx, cena była atrakcyjna, a rozpórka w zasadzie nowa, więc się nie zastanawiałem.
Tutaj masz link do identycznej, dedykowanej do JTDm: http://allegro.pl/rozporka-kielichow-przod-alfa-159-brera-i6681314699.html
Co do Twojego tematu, to ogarnij mechanicznie co tam masz do zrobienia i rób program. 2.0 170KM ma bardzo obcięty moment w dolnym zakresie obrotów. Wystarczy go tylko odblokować i auto nabiera wigoru, a jeśli zrobisz do tego fajny program, to seryjne 2.4 ze względu na masę (i nie rzadko nietrzymanie seryjnych parametrów) będzie do objechania.
Pozdrawiam.
-Rafał

Rozporka już zamówiona , spojler tez :) np właśnie myśle czy robić najpierw program i czekać na koniec sprzęgła i dwumasy czy najpierw dojeżdżać osprzęt bo siedzi jeszcze tak jak wyszło z fabryki ale oznac zużycia nie widać .

Rozporka już zamówiona , spojler tez np właśnie myśle czy robić najpierw program i czekać na koniec sprzęgła i dwumasy czy najpierw dojeżdżać osprzęt bo siedzi jeszcze tak jak wyszło z fabryki ale oznac zużycia nie widać .
Powiedz, ile wyniosła Cię lotka na klapę? (chyba, że masz na myśli dokładkę od Leona).
Co do programu to im wcześniej tym lepiej :)
Podstawa jednak to wymiana uszczelki ssaka oleju oraz przyglądnięcie się panewkom.
Ja u siebie najpierw zrobiłem pełen serwis a zaraz potem program. Po modyfikacji oryginalne jeszcze sprzęgło odmówiło posłuszeństwa, więc wymieniłem na nowy oryginał, natomiast koło dwumasowe nie wykazuje oznak zużycia nawet po podniesieniu mocy.
Pozdrawiam.
- Rafał

dokładkę od leona :) na klapę chyba zamówię to z m3 bo twojej nie sposób zlaneźć ;/

O co chodzi z tym ssakiem? W 1,9 JTD też jest z nim problem?
Tylko 2.0. W skrócie chodzi o to, że z czasem ta uszczelka traci elastyczność, przez co silnik traci smarowanie, co jest główną przyczyną uszkodzeń tych jednostek.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót