[159] AR 159 TI alcesa

Czyli cieszycie się, że nie sprzedał. Ale z Was kumple;)

Czyli nie sprzedałeś, co mnie bardzo cieszy, że nadal jesteś jej właścicielem
Nawet ogłoszenia nie wystawiłem... :p

Mnie również, chociaż z drugiej strony następczyni na pewno też będzie ciekawa!
Następcy nie ma, ale jest za to Julka:)

Czyli cieszycie się, że nie sprzedał. Ale z Was kumple
Najlepsi!

Wygląda extra. Na żywo nigdy nie widziałem białej 159...
Dzięki, ja już kilka białych spotkałem, ale biały sedan w pakiecie TI to faktycznie biały kruk!
Pozdrawiam.
- Rafał

W końcu udało mi się zrobić coś za co zabierałem się od 3 lat, ale ciągle brakowało czasu...
Otóż zdemontowałem reflektory, wymontowałem z nich soczewki i wyczyściłem zarówno soczewki jak i odbłyśniki. Soczewki były czyste, ale za to na odbłyśnikach był spory nalot, który udało się usunąć bez uszkodzenia lustra.
Czekam teraz na pierwszą nocną trasę, z tego co wiem taka operacja znacząco poprawia oświetlenie. Mam nadzieję, że w połączeniu z palnikami Osram będzie jasno jak w dzień;)
Pozdrawiam.
- Rafał

W końcu udało mi się zrobić coś za co zabierałem się od 3 lat, ale ciągle brakowało czasu...
Otóż zdemontowałem reflektory, wymontowałem z nich soczewki i wyczyściłem zarówno soczewki jak i odbłyśniki. Soczewki były czyste, ale za to na odbłyśnikach był spory nalot, który udało się usunąć bez uszkodzenia lustra.
Czekam teraz na pierwszą nocną trasę, z tego co wiem taka operacja znacząco poprawia oświetlenie. Mam nadzieję, że w połączeniu z palnikami Osram będzie jasno jak w dzień;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafał i jak wrażenia po tej operacji?

Też już się za to zabieram i zabieram...
Możesz napisać, jakim środkiem czyściłeś, ile czasu Tobie to wszystko zajęło?

Rafał i jak wrażenia po tej operacji?

Też już się za to zabieram i zabieram...
Możesz napisać, jakim środkiem czyściłeś, ile czasu Tobie to wszystko zajęło?

Przed czyszczeniem nie było źle, ale zawsze może być lepiej, dlatego wziąłem się za to. Po wyczyszczeniu odbłyśników jest zauważalna poprawa, ale myślę, że do pełni szczęścia trzeba by wymienić jeszcze palniki na coś z wyższej półki, chociaż Osram wcale kiepski nie jest.
Odbłyśniki wyczyściłem miękką, bawełnianą szmatką bez żadnego detergentu. Był na nich delikatny nalot jakby okopcone i to bez problemu dało się usunąć nie uszkadzając przy tym metalizowanej powierzchni odbłyśników. Soczewki niemal idealnie czyste.
Cała operacja nie powinna zająć więcej niż 3-4h i to z przerwą na dobrą kawę. Ja przy okazji jeszcze usunąłem zarysowania krawężnikowe w dole zderzaka.
Niestety nie podłączyłem kostki od świateł dziennych i będę zderzak demontował raz jeszcze :D
Pozdrawiam.
- Rafał

Przed czyszczeniem nie było źle, ale zawsze może być lepiej, dlatego wziąłem się za to. Po wyczyszczeniu odbłyśników jest zauważalna poprawa, ale myślę, że do pełni szczęścia trzeba by wymienić jeszcze palniki na coś z wyższej półki, chociaż Osram wcale kiepski nie jest.
Odbłyśniki wyczyściłem miękką, bawełnianą szmatką bez żadnego detergentu. Był na nich delikatny nalot jakby okopcone i to bez problemu dało się usunąć nie uszkadzając przy tym metalizowanej powierzchni odbłyśników. Soczewki niemal idealnie czyste.
Cała operacja nie powinna zająć więcej niż 3-4h i to z przerwą na dobrą kawę. Ja przy okazji jeszcze usunąłem zarysowania krawężnikowe w dole zderzaka.
Niestety nie podłączyłem kostki od świateł dziennych i będę zderzak demontował raz jeszcze :D
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki Rafał!
W takim razie jakiś weekend sobie na tę operację zarezerwuję :) Chociaż przyznam, że łudziłem się, że jest jakiś patent, żeby nie ruszać zderzaka ;)
Żarniki też kupiłem Osram.

Dzięki Rafał!
W takim razie jakiś weekend sobie na tę operację zarezerwuję Chociaż przyznam, że łudziłem się, że jest jakiś patent, żeby nie ruszać zderzaka
Żarniki też kupiłem Osram.
Nie ma za co, ale... jest mały update do ostatniego wpisu.
Mimo wyczyszczenia soczewek i poprawy widoczności, nadal myślałem co jeszcze mogę zrobić. Więc udało mi się okazyjnie kupić komplet nowych żarników BOSMA 6000K. Kiedyś miałem super żarówóki tej firmy w jednej z AR, więc zaryzykowałem, przynajmniej mam pewność, że to oryginał, a nie podróbka... Ryzyko się opłaciło, bo jest lepiej niż przy poprzednich żarnikach Osram (nie pamiętam jaki model), barwa 6000K wbrew pozorom nie jest niebieska czego się obawiałem. Dla mnie jest idealna, tak więc na tą chwilę mogę uznać, że światła mam ogarnięte pierwszorzędnie i w końcu jestem zadowolony.
Pozdrawiam.
Rafał

Wszyscy szykują zestawy zimowych opon ale z racji tego, że moja 159 nie jeździ zimą właśnie zafundowałem jej nowe opony letnie Bridgestone Turanza T005 225/40/19. Przejechałem dzisiaj na nich około 8km i już jestem mega zadowolony:)
Jutro nieco dłuższa trasa, mam nadzieję, że wrażenia nadal będą pozytywne.
Pozdrawiam.
Rafał

Będzie wyglądało tak jak poprzednio.
Ja zawsze jeżdżę na 225/40/19 bo uważam, że do 2.0 ten rozmiar jest odpowiedni.
Gdybym miał 2.4 albo 3.2 to wówczas opona była by 235/40/19.
IMG_20201114_103826.jpg
Pozdrawiam.
Rafał

Ale Bella! Rafał każda Twoja sztuka mega zadbana. Piękne felgi!

Te przednie szyby sa przyciemnione piecowo, czy jeżdżenie na farta do czasu kontroli? [emoji16]

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

[MENTION=85824]nervousman[/MENTION] A to piecowe finalnie jest prawnie dopuszczone (szyby mają homologację)? Bo czytałem, że nawet ze wszystkimi atestami i certyfikatami policja i tak może zabrać dowód.

Co do opon: u mnie 235/40/19 i przymierzam się do całorocznych premium w takim rozmiarze. Będzie jakaś realna różnica na drodze między 225 a 235?

Dla mnie za niska ta opona. 235/40/19 to takie optymalne rozwiązanie. Myślę ew.245/35/19 bo mam 8,5j ale za szeroka trochę chyba. 235/40 lepiej wypełnia ale u Ciebie wygląda to super. Ja bym się nie zdecydował chyba bo niski ten profil

Co do piecowego to ja czytałem, że w Krakowie jest firma co ma wszystkie potrzebne pozwolenia i atesty i jest ok. Na forum prelude 4gen, 2 kolegów miało robione i przy kontroli nic im miśki nie furczały, pojechali normalnie. Koszt ok 1500zl.
Więc kwestią , że mogą mimo to zabrać dowód bardzo mnie zaskoczyłeś - gdzie to wyczytałeś?
Co do odczuwalnej różnicy - zimówki mam 225, lato nowki 235 rainsport 5 i żadnej różnicy nie czuję. 2.0 jtdm.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Ostatnia edycja:
Ale co ci dadzą jakiekolwiek certyfikaty skoro szyba wedle przepisów ma mieć odpowiednią przepuszczalność światła? Nie ma takiej możliwości żeby było to legalne

Te przednie szyby sa przyciemnione piecowo, czy jeżdżenie na farta do czasu kontroli?
Przyciemnione są tradycyjnie. Najjaśniejszą folią. Jak dotychczas kontrola drogowa nie stanowi problemu, a kilka już ich było...

Co do opon: u mnie 235/40/19 i przymierzam się do całorocznych premium w takim rozmiarze. Będzie jakaś realna różnica na drodze między 225 a 235?
Ja odczuwam różnicę na plus. Min mniejsze spalanie, lepsze osiągi, mniejsze myszkowanie samochodu w koleinach, mniej cierpi również wspomaganie.

Co do odczuwalnej różnicy - zimówki mam 225, lato nowki 235 rainsport 5 i żadnej różnicy nie czuję. 2.0 jtdm.
Widać bardziej wyczulony jestem ;)

Ale Bella! Rafał każda Twoja sztuka mega zadbana. Piękne felgi!
Dziękuję bardzo!
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót