[159] AR 159 SW 1.9 JTDm Qtronic by pawciu87

Wrzucę Ci fotki jak wygląda miejsce za kierowcą w moim przypadku przy 159 i przy F31 ;) W BMW jestem wstanie nogę na nogę założyć :P W 159 ma kilka cm luzu...Mam 170 cm wzrostu i w 159 jest po prostu masakra... Nie chciałem też auta które nie dawałoby przyjemności z jazdy... Owszem muszę przyznać że skrzynia ZF jest mega, choć do samego Aisina też nie mam większych zastrzeżeń :) Na razie parę lat przerwy robię, ale Alfa w sercu zawsze będzie... ;)

Szczerze mówiąc, to nigdy nie jechałem w "trójce" na tylnej kanapie, swoje odczucia co do miejsca w kabinie opisywałem z perspektywy kierowcy, a tam miejsca podobnie jak w 159 :)
Myślałem, że z tyłu też jest podobnie, a tu jednak się myliłem.

Jestem ciekawy jak długo będzie się sprzedawała taka zadbana Alfa jak Twoja...

Ojoj widzę że jeden z ciekawszych tematów tutaj się kończy... Niemniej rozumiem, czasem przychodzi potrzeba zmiany. Życzę szybkiej sprzedaży 9tki i bezawaryjnej jazdy biemdablju :) Ładna sztuka.

PS. Mam nadzieję, że zmodyfikowali układ kierowniczy od czasów E90. Miałem okazję niedawno przejechać się E92 330i i kurde, oczekiwałem znacznie więcej. W życiu nie zamieniłbym tamtego na moje 159. Ale F-ka wizualnie wymiata :)

obszerniejsze wrażenia z jazdy opisze jak auto będzie już u mnie, wczoraj została za zaliczkowana - właściciel czeka za twardym dowodem, który ma być w tym tygodniu i wtedy będę odbierał BMW ;) Ad. samej sprzedaży też jestem ciekaw... Rynek mamy jaki mamy, wystawiłem cenę wg mnie nieprzesadzoną... Oczywiście jest możliwość negocjacji i kupna bez 18-nastek ;) Póki co cisza.... ;)

Gratuluję ale .....odwagi- na F31 z takim przebiegiem w życiu bym się nie odważył. ale ja jestem inny - za dużo sie naoglądałem w ASO BMW. Niech się sprawuje!

Gratuluję ale .....odwagi- na F31 z takim przebiegiem w życiu bym się nie odważył. ale ja jestem inny - za dużo sie naoglądałem w ASO BMW. Niech się sprawuje!
A to wg Ciebie do jakiego przebiegu jest OK?

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Dobry ruch, bmw jest dobrym autem. Jedynie czego bym nie zrobił to nie kupił na własność. Alfa jest moim ostatnim autem na własność. Pakowanie kasy w eksploatacje nie jest dla mnie sensowne. Leasing na 2 lata i kolejne auto. Lub najem dla pracujących na umówie (choć tu są ograniczenia km). Oby nie wymagała wkładu bo przy tym przebiegu co nieco pewnie będziesz musiał zrobić a ceny obsługi są spore. Np dwumasa czy dobre tarcze z klockami. To moja indywidualna ocena. Szerokości!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dobry ruch, bmw jest dobrym autem. Jedynie czego bym nie zrobił to nie kupił na własność. Alfa jest moim ostatnim autem na własność. Pakowanie kasy w eksploatacje nie jest dla mnie sensowne. Leasing na 2 lata i kolejne auto. Lub najem dla pracujących na umówie (choć tu są ograniczenia km). Oby nie wymagała wkładu bo przy tym przebiegu co nieco pewnie będziesz musiał zrobić a ceny obsługi są spore. Np dwumasa czy dobre tarcze z klockami. To moja indywidualna ocena. Szerokości!

Dwumasy nie będzie musiał wymieniać, bo ma automat :) Tarcze ori + klocki na przód to 1000 zł.

Dość długo wertowałem grupę, model f30/f31, a dokładnie co z czym się je... Największa bolączka to rozrząd - tutaj chodzi aksamitnie, będę obserwować najbliższe tygodnie czy nie wydaje podejrzanych dźwięków, w razie "w" mam już firmę która ogarnia całość w jeden dzień za 2800 zł brutto + 2 lata gwarancji i faktura. Chciałem automat bo raz, Alfa mnie nim rozpieściła, dwa nie ma dwumasy, sprzęgła, innych pierdół. Tym moim zdaniem ZF 8hp przewyższa dwu sprzęgłówki - tam jak zacznie się to sypać to można iść w koszty. Tu wymiany podlega olej z misą olejową - koszt kompletu ok. 800 zł. Auto ogólnie jest po wymianie oleju, filtrów, klocków.... Jak póki co na leasingi czy umowy długoterminowe nie jestem psychicznie przygotowany, aczkolwiek nie mówię nie w przyszłości... Pisząc w poprzednich poście ad. "obsesji", cały czas miałem przeświadczenie że wszystko musi być idealne, coś podniszczone - wymienić, zrobić i tak non stop... Moja Mała dorasta a ja siedzę i kombinuję co tu przy Alfie zrobić, a tych kombinacji przez 4 lata nazbierało się ok. 30 tys. wkładu w to auto, bez kosztu zakupu... Wiem że komuś zrobię prezent, ale jedyne w moim przypadku wyjście... ;) BMW ma jeździć, sprawiać przyjemność z jazdy, ale ja mam się w nim nie "zakochiwać":cool:

Ostatnia edycja:
Trochę to trwało ale w końcu dotarło. Gratki fajnego auta.

30 tysięcy? Ja przez półtora roku i 20 tys km może z tysiąc-dwa wydałem... :)

Zależy jak i w co się bawisz ;)
Fakt suma potrafi zwalić z nóg ale taka jest rzeczywistość...przykład pierwszy z brzegu...fajne felgi,dobre opony,regeneracja m32 i na deser np. nowe turbo? Dycha nie starcza a to dopiero początek zabawy ;)
BTW [MENTION=2263]pawciu87[/MENTION] gratulację fajnej fury!

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Tak szybko od "dłubania" przy aucie nie da się uwolnić, przynajmniej ja tak mam. W 2019r. miałem tylo zmienić samochód i tyle. Taki był plan. Zero modyfikacji...W kwietniu 2020r. będzie dopiero rok jak będę miał swoją nową A6, a już wpadły nowe koła, teraz nowe opony, w międzyczasie zmieniłem dokladki progów zewnętrznych, kompletny zderzak przedni razem z grillem...Ehh było by nudno bez tych modyfikacji hehe. F30 fajny samochodzik, dobrego użytkowania!
Ps - wiesz, że łatwo można w niej podnieść moc samym programem. Wtedy można pakować 18-19", plus malowanie zacisków i... haha no właśnie. Ja pomimo wszystko życzę żeby Cię kusiło :)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Bunia w końcu w domu... Brudna po trasie ;) Zarejestrowana i ubezpieczona... Na fotkach widać różnicę przestrzeni z tyłu w stosunku do 159 - jest co najmniej 7-8 cm więcej miejsca na nogi, do tego sam fotelik siedzi głębiej w siedzeniu i nie trzeba demontować zagłówka. Sam otwór drzwiowy jest większy i furtka otwiera się szerzej. Jednym słowem bardzo na plus, zrobiona trasa z Małą na pokładzie i jest bardzo zadowolona z przestrzeni ;) Ad. samych różnic w samochodzie/jeździe... No cóż, jest różnica pokoleń i prawie w każdym starciu to widać na korzyć BMW, chociaż jak Magil wspomniał układ kierowniczy w AR jest fajniejszy - w Beemce, jest mocno czuły i dający kontakt z nawierzchnią, ale jakby taki bardziej sztuczny z bezpośrednim odczuciu... Alfa trafiła do cieplutkiego garażu i w przyszły weekend czeka ją porządne mycie i sprzątanie wnętrza...

Załączniki

• IMG_20200306_144217.jpg
    IMG_20200306_144217.jpg
    66.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200306_144228.jpg
    IMG_20200306_144228.jpg
    131 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200306_144248.jpg
    IMG_20200306_144248.jpg
    80.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200306_164226.jpg
    IMG_20200306_164226.jpg
    58.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200306_144402.jpg
    IMG_20200306_144402.jpg
    56.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20190106_143747.jpg
    IMG_20190106_143747.jpg
    60.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200306_144439.jpg
    IMG_20200306_144439.jpg
    72.2 KB · Wyświetleń: 0
Masz przyciemnione tylne lampy?

Nie ma tragedii w tej 159... gdyby dziecko było większe w sensie nastoletnie to jeszcze...

Masz przyciemnione tylne lampy?

żadnej folii nie widzę, raczej oryginał, choć faktycznie na foto wyglądają na lekko ściemnione ;)

Nie ma tragedii w tej 159... gdyby dziecko było większe w sensie nastoletnie to jeszcze...

teraz mam porównanie i raczej lepiej by było jakby dziecko było większe i samo siadało - wsadzenie przez otwór drzwiowy w 159 małej w zimowej kurtce, bucikach powoduje u mnie pęknięcie kręgosłupa na pół ;) Poza tym rozłożenie fotelika do "spania" zupełnie odpada w tej chwili...

teraz mam porównanie i raczej lepiej by było jakby dziecko było większe i samo siadało - wsadzenie przez otwór drzwiowy w 159 małej w zimowej kurtce, bucikach powoduje u mnie pęknięcie kręgosłupa na pół ;) Poza tym rozłożenie fotelika do "spania" zupełnie odpada w tej chwili...

W pełni się z Tobą zgadzam. Mam fotelik z bazą, najpierw był dla ten najmniejszy, dla malucha 0-12kg, teraz wszedł kolejny, do 17kg i w obu przypadkach NIE MA OPCJI, żeby zamontować ten fotelik za fotelem kierowcy, a wysoki raczej nie jestem - 185cm wzrostu i fotel raczej dość blisko kiery z oparciem prawie, że w pionie.

I przy okazji - gratuluje zakupu!

Bella pojechała dzisiaj z bardzo fajnymi ludźmi do Łodzi... Ostanie kilka fotek na pożegnanie... Niech służy nowym właścicielom :o

Załączniki

• IMG_20200319_151237.jpg
    IMG_20200319_151237.jpg
    173.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200319_151928.jpg
    IMG_20200319_151928.jpg
    178.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200319_151947.jpg
    IMG_20200319_151947.jpg
    139.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200319_151841.jpg
    IMG_20200319_151841.jpg
    81.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20200319_151449.jpg
    IMG_20200319_151449.jpg
    198.1 KB · Wyświetleń: 0
W sumie szybko się sprzedała.... Ale trochę żal....

P.S. Ta hydrografika jednak wygląda zeje.. fajnie...

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót