Aplikacja - My Giulia

Celowo zrobiłeś to tak że wygląd na telefonie jest inny niż na wyświetlaczu samochodu (forma zegarów vs forma pasków liniowych) czy to wynika z jakichś ograniczeń technicznych?
"Batter level" (brak "y") z drobiazgów do korekty przy okazji jakiegoś updatu.

AndroidAuto ma dużo ograniczeń technicznych, np biblioteka nie dostarcza wizualnych komponentów. Ekran w AA jest w całości rysowany na canvasie. Dzięki za feedback:)

Coś tam mi się jeszcze rzuciło w oczy z lekko dziwnych (przynajmniej pozornie, na pierwszy rzut oka) zachowań ale to się muszę więcej pobawić w wolnej chwili i jak się do prądu podłącze. Dam znać jakby co.
Ale ogólnie to fajne a przedewszystkim użyteczne, IBS sobie teraz online poobserwuję chociaż :⁠-⁠).
Gratulacje!

PS. Zegary to żaden ból, przynajmniej dla mnie. Może ładniej by to wyglądało w samochodzie, ale oczywiście najważniejsza funkcjonalność.

Dzięki,
Strategia ładowanie aku w giuli jest dosyć interesująca. Po naładowaniu aku do maxa prostowanikiem, gdy IBS pokazuje 100% (można), widać np: w trakcie jazdy, że aku wogle nie jest ładowane. Stopniowo sobie spada i dopiero przy 80% coś więcej alternator pracuje...

Tak, z grubsza wiem już jak to g* działa...
"Interesująca" inaczej :⁠-⁠). Pomysł z d* i sensu w tym brak poza mikrogramowo mniejszą emisją jak aku jest na full i się robi testy pod publikę. A zużycie aku, utylizacja i takie tam to już nie ich zmartwienie.
Teraz mam 60% i ładowanie jeszcze 14V, czyli zgodnie z rozpoznanym algorytmem.

Bypass nie jest potrzebny do samego odczytywania danych.
Zaś sama aplikacja żeby działała to nawet samochodu nie musisz mieć :⁠-⁠).

Witam,

Aktualizacja dla osób, które korzystają z "My Giulia AA".

Pojawiła się aktualizacja, która znacząco poprawia stabilność aplikacji, build version 60,
build_version.jpg
Ponadto zostało dodanych klika mniej znaczących ficzerów związanych z kolorystyką aplikacji, aplikacja dostosuwuje kolory na podstawie ustawień DNA (tryb race nie jest wspierany).

Zachęcam do aktualizacji.

Witam,

Aktualizacja dla osób, które korzystają z "My Giulia AA".

Pojawiła się aktualizacja, która znacząco poprawia stabilność aplikacji, build version 60,
Pokaż załącznik 288010
Ponadto zostało dodanych klika mniej znaczących ficzerów związanych z kolorystyką aplikacji, aplikacja dostosuwuje kolory na podstawie ustawień DNA (tryb race nie jest wspierany).

Zachęcam do aktualizacji.

Cześć,

Planujesz dodać poziom paliwa?

Bedzie widoczna w AA?

Musi być jakiś problem, mam włączona auto aktualizację i dalej mam build version 48, usunąłem i zainstalowałem ponownie i bez zmian.

A masz wogole wersję "My Giulia (AA)" czy wcześniejszą bez tej opcji AA?

W Sklep Play widzę tylko wersja My Giulia, nie widzę drugiej My Giulia (AA)
Kilka postów wcześniej było już o tym.
Wersja w Sklepie jest bez AA. Wersja z AA to wersja tylko dla użytkowników zgłoszonych przez autora do fazy testowej. Wyślij do Niego swój adres email jakim logujesz się do Google'a to da Ci odpowiedni dostęp (jeśli będzie chciał oczywiście :-)) i pociągniesz update już do wersji AA.
Żeby było jasne te kombinacje to polityka Google a nie wymysły autora.

Dzięki netzmark!

Dla osób, które chciałby "czytać" PIDy inne niż te które są standardowo wybrane, dodałem instrukcję "jak to wyklikać" https://github.com/tzebrowski/ObdGraphs/blob/master/doc/guides/query_new_pid/query_new_pid.md.
Aplikacja ma swoją "filozofię", i może nie być oczywiste, dlaczego w kilku miejscach trzeba "wybrać" ten sam PID.

Ważna uwaga, ilość pobieranych PIDs wpływa na częstotliwość ich odświeżania. Reguła jest następująca, im więcej wybierzesz, tym wolniej będą renderowane, finalnie mogą pojawić się "lagi" na ekranie.
Dla adaptera opartego o czipy STNxxx (np te od viakena i obdsolutions) jest możliwość odczytu do 11 PID w pojedynczym batchu, przy założeniu, że odczyt zajmuje do 100ms teoretycznie da się uzyskać częstotliwość 10req/sec.
W przypadku "marketowych" adapterów na elm 327, odczyt to max ~6 PID + instrukacja zmiany filtra adresu can i odczyt na poziomie 120ms..

Ostatnia edycja:
Mały update w temacie.
W międzyczasie w aplikacji z AA wpadło kilka rilisów, większych i mniejszych.
Z większych zmian,
* doszedł widok zegarów (można wysietlać do 6 PIDow na 4 róznych konfigurowalnych widokach).
* jest performance view - gdzie można pomierzyć czasy przyśpieszeń (odczyty na podstawie danych ze sterownika)
* jest kilka nowych PID, m.in pomiar momentu obrotowego na skrzyni biegów.

20231103_152701 (2).jpg
20231023_133225 (2) (1).jpg

Mały update w temacie.
W międzyczasie w aplikacji z AA wpadło kilka rilisów, większych i mniejszych.
Z większych zmian,
* doszedł widok zegarów (można wysietlać do 6 PIDow na 4 róznych konfigurowalnych widokach).
* jest performance view - gdzie można pomierzyć czasy przyśpieszeń (odczyty na podstawie danych ze sterownika)
* jest kilka nowych PID, m.in pomiar momentu obrotowego na skrzyni biegów.

Pokaż załącznik 288352
Pokaż załącznik 288353

Cześć!

Czy jest szansa, że apka kiedyś będzie dostępna na iOS?

Hej,

Na tą chwilę nie przewiduje wspracia dla iOS,

Mały update w temacie
W którym to Build, 82? Bo nowszego updatu nie dostaję a opcji zegarów dla AA jakoś nie widzę.

Edit: Ok, znalazłem gdzie to się przestawia. Myślałem że gdzieś na wierzchu z poziomu AA a nie w Settings_AA.
Ale nie mogę znaleźć gdzie definiuje się rodzaje wyświetlanych danych w trybie gauge na AA.

I przy okazji, parę wyświetleń jest zdupionych. Włażą jedne na drugie. Może to kwestia na jakim telefonie ale u mnie jest kiepsko. Zobacz w dolnych częściach ekranów, oczywiście to nie jest kwestia, że nie przewinąłem.
Screenshot_2023-11-07-18-29-06-570_org.obd.graphs.my.giulia.aa.jpg
Screenshot_2023-11-07-18-27-53-578_org.obd.graphs.my.giulia.aa.jpg

Ogólnie progres z elastyką ustawień ogromny, nawet w wielu miejscach zbyt szczegółowy :⁠-⁠). Nie żeby to bolało oczywiście.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót