• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

• Autor wątku Autor wątku dran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wymieniał ktoś antenę w sedanie? Jak najlepiej się do tego dobrać żeby było jak najmniej roboty.

Od strony tylnej szyby najbliżej, ale prawdopodobnie czeka Cie demontaż boczków tylnych słupków a żeby to zrobić to trzeba ściągnąć tylne oparcie kanapy(o ile siedzenia nie składane, przy składanych trzeba by zdemontować prawdopodobnie tylko te boczki zewnętrzne od oparcia kanapy). Później ściągnąć uszczelki tylnych drzwi oraz lampkę tylną, wtedy można jako tako odchylić podsufitkę lekko w dół uważając by jej nie złamać.

- - - Updated - - -

Bat się odkręca. Co do śrubek to można by je lekko rozwiercić w celu otwarcia obudowy następnie po otwarciu psiknąć czymś penetrującym kikuty od śrub i szczypcami próbować odkręcić.

Od strony tylnej szyby najbliżej, ale prawdopodobnie czeka Cie demontaż boczków tylnych słupków a żeby to zrobić to trzeba ściągnąć tylne oparcie kanapy(o ile siedzenia nie składane, przy składanych trzeba by zdemontować prawdopodobnie tylko te boczki zewnętrzne od oparcia kanapy). Później ściągnąć uszczelki tylnych drzwi oraz lampkę tylną, wtedy można jako tako odchylić podsufitkę lekko w dół uważając by jej nie złamać.

- - - Updated - - -

Bat się odkręca. Co do śrubek to można by je lekko rozwiercić w celu otwarcia obudowy następnie po otwarciu psiknąć czymś penetrującym kikuty od śrub i szczypcami próbować odkręcić.
No wlasnie taki mam problem, że jedna stona składania kanapy mi nie działa...:(

U mnie wystąpił podobny problem z zasięgiem radia FM - nawet w mieście czasem zdarza się, że szumi.
Udało mi się zdemontować antenę z dachu, jednak nie udało mi się odkręcić dwóch śrubek z przodu anteny (po kilku próbach zrobiły się okrągłe) - macie jakieś pomysły jak to ruszyć?
Jak uda się odkręcić będę musiał zastąpić wkrętami - można je dostać w normalnym sklepie czy tylko ASO?
Myśleliście nad jakimś zabezpieczeniem tej elektroniki przez np. lakierowanie lakierem izolacyjnym lub powłoką izolacyjną?
Jeszcze jedno pytanie: czy bat od anteny jakoś się demontuje (odkręca)?
Bat od anteny się demontuje, jak potrzebujesz części do anteny odezwij się na priv. Została mi stara po wymianie. Jak potrzebujesz mogę ci też załatwić nową za dobrą kase

No wlasnie taki mam problem, że jedna stona składania kanapy mi nie działa...:(

To spróbuj zdemontować boczek oparcia kanapy od tej strony co się składa, zobaczysz jakie są jego mocowania i na tej podstawie może się uda zdemontować po przeciwnej stronie jeśli są powiedzmy tylko jakieś zaczepy. Ostatecznie można by zdemontować tylko jedną stronę (wg tego co napisałem wcześniej) i może też podejdziesz...ciężko powiedzieć bo u mnie kanapa jest nie składana.

To spróbuj zdemontować boczek oparcia kanapy od tej strony co się składa, zobaczysz jakie są jego mocowania i na tej podstawie może się uda zdemontować po przeciwnej stronie jeśli są powiedzmy tylko jakieś zaczepy. Ostatecznie można by zdemontować tylko jedną stronę (wg tego co napisałem wcześniej) i może też podejdziesz...ciężko powiedzieć bo u mnie kanapa jest nie składana.
Tak też będę próbował zrobić. Może się uda dojść z tej jednej strony.. Choć nie ukrywam że chciałbym przywrócić funkcjonalność kanapy...tylko nie mam już pomyslu..

A jak zdjąć tę klapkę w kombi żeby dostać się do anteny?

Próbowałem, ale wygląda to tak, że jakbym zaczął za nią ciągnąć to by się połamały te zaczepy. Strasznie mocną siedzą.

Mega mocno bo jest tam ich kilka i niestety łamią się ale nie zaczepy a gniazda w których są umieszczone

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Po zdjęciach anten z neta sądzę, że tak ale sam tego nie robiłem. Najgorzej w Twoim przypadku będzie podejść kluczem by odkręcić i później zamontować antenę.

Po zdjęciach anten z neta sądzę, że tak ale sam tego nie robiłem. Najgorzej w Twoim przypadku będzie podejść kluczem by odkręcić i później zamontować antenę.
...i nie złamać podsufitki... Chociaż wtedy byłby pretekst do zakupu czarnej z TI....;)

Aktualną zawsze można obszyć to nie wielki koszt, tylko tam są jeszcze rączki, zaślepki, daszki czarne itd i z tym byłby problem. Ale podsufitka ciemna wymiata;)

Ta wygląda identycznie wtyczki te same

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

elgritone - w mojej alfie SW z 2006r była dokładnie taka jak pokazałeś na zdjęciach. Ale gdzieś mi się obiło o uszy że w nowszych rocznikach (ale których????) występowały anteny z trzema "kwadratowymi" wtyczkami. Z takimi wtyczkami była moja orginalna i dokładnie z takimi też ta od Stilo (więc 1:1) : P1310039.jpg Swoją drogą to akurat tę okrągłą wtyczkę dość trudno się rozpina.

Ostatnia edycja:
elgritone - w mojej alfie SW z 2006r była dokładnie taka jak pokazałeś na zdjęciach. Ale gdzieś mi się obiło o uszy że w nowszych rocznikach (ale których????) występowały anteny z trzema "kwadratowymi" wtyczkami. Z takimi wtyczkami była moja orginalna i dokładnie z takimi też ta od Stilo (więc 1:1) : Pokaż załącznik 194576 Swoją drogą to akurat tę okrągłą wtyczkę dość trudno się rozpina.
Może jest to uzależnione od rodzaju nawigacji, do tych nowszych dawali by inne? Ale po co? Też mam 2006.. Chyba zaryzykuję.

Może jest to uzależnione od rodzaju nawigacji, do tych nowszych dawali by inne? Ale po co? Też mam 2006.. Chyba zaryzykuję.

Jeśli masz SW to zdejmij plastikową listwę na końcu podsufitki dachu (od strony klapy bagażnika) i po odchyleniu podsufitki zobaczysz jakie masz wtyczki. Ja jeździłem kilka dni bez tej plastikowej listwy - nawet za bardzo to się w oczy nie rzucało!

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót