Android Auto

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przerabiałem takie chińczyki w Phaetonie, najgorsze że i oni robią sobie sami podróbki swojej rodzimej produkcji... i zależy jak się trafi oraz jaki ma się telefon.
99% sytuacji w wsparciu - do momentu przelania kasy, od czasu jak dojdzie przelew potrafią nagle zapomnieć co to angielski.

Sobie też zamontowałem, teoretycznie najlepszą opcję, z iphone śmigało idealnie, android to już ruletka... stąd z jednej strony kusi mnie ta przystawka eng-customs, z drugiej za to mam obraz tego co przeżyłem z tym dokładanym modułem w phaetonie. W każdym razie gdybym miał się zdecydować to już chyba tylko na ten eng - bo nawet jeśli nie zrobili tego sami, to support poprawiał wszystko co wychodziło.

Wracając do tematu wbudowanego AA, to od wczoraj Google pozmieniało coś na swoich serwerach i mając w telefonie wersję 8.8 zmienił się wygląd interfejsu na ekranie w moim samochodzie. To się chyba nazywa Coolwalk ?
Co ciekawe wersję AA w telefonie zaktualizowałem z dziesięć dni temu i nie było żadnych zmian w wyglądzie.

Hmm, moje aktualizacje zatrzymały się na wersji 8.6 (And10). Zastanawiam się czy numer wersji AA zależy od wersji systemu, Jaki masz system?

U mnie też wczoraj pojawił się nowy interfejs android auto.
Prawdopodobnie w telefonie sam się zaktualizował.
Natomiast widzę, że nie ma teraz wyświetlania temperatury i pogody obok zegarka, na ekranie AA. Szkoda. A może to poprawią.
Generalnie widok podzielonego ekranu moim zdaniem na plus.
Ale mapy centrują się w taki sposób, jakby były full-screen.

android 12
android auto 8.6.625054
xperia 1 ii

Tez mam 8.6.625054 na android10.
To nie wiem skąd 8.8 u kolegi wip automatycznie skoro Ty masz niby najnowszy update.

Full-screen dopiero teraz? Zawsze mi sie na full wyswietlaly od poczatku zeszlego roku jak kupilem Stelvio.

UPDATE: Wyglada na to że 8.6 to jednak dość stary. Tu historia wydań:
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/

Ostatnia edycja:
U mnie też wczoraj pojawił się nowy interfejs android auto.
Prawdopodobnie w telefonie sam się zaktualizował.
Natomiast widzę, że nie ma teraz wyświetlania temperatury i pogody obok zegarka, na ekranie AA. Szkoda. A może to poprawią.
Generalnie widok podzielonego ekranu moim zdaniem na plus.

android 12
android auto 8.6.625054
xperia 1 ii
Od Androida bodajże 10 AA jest zintegrowane z systemem - nie jest osobną aplikacją.

Tez mam 8.6.625054 na android10.
To nie wiem skąd 8.8 u kolegi wip automatycznie skoro Ty masz niby najnowszy update.

Full-screen dopiero teraz? Zawsze mi sie na full wyswietlaly od poczatku zeszlego roku jak kupilem Stelvio.

UPDATE: Wyglada na to że 8.6 to jednak dość stary. Tu historia wydań:
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/
Pełny ekran jest od liftingu, czyli od MY'20.
W starszych modelach mapa jest wyświetlana jest na ok. 2/3 ekranu. Resztę zajmuje logo AA :(
Wygląda to jak wymuszony podział ekranu przy jednej aktywnej aplikacji z wolnym miejscem na drugą której nie można dodać. W ustawieniach radia nie ma opcji włączania/wyłączania podziału ekranu dla AA. Jest to możliwe tylko w odniesieniu do funkcjonalności wbudowanych w radio. Czyli jeżeli ktoś oprócz AA ma jeszcze wbudowaną nawigację,to może na części ekranu wyświetlić nawigację, a na pozostałej części coś innego. Generalnie irytująca niedoróbka. Pewnie bez szans na aktualizację...

Ostatnia edycja:
W ustawieniach radia nie ma opcji włączania/wyłączania podziału ekranu dla AA. Jest to możliwe tylko w odniesieniu do funkcjonalności wbudowanych w radio. Czyli jeżeli ktoś oprócz AA ma jeszcze wbudowaną nawigację,to może na części ekranu wyświetlić nawigację, a na pozostałej części coś innego.
Czy ja dobrze zrozumiałem, można na połowie ekranu wyswietlic wbudowane navi a na drugiej polowie np radio (wszystko ale nie widok z AA) - zgadza sie?
Muszę się pobawić wieczorem....

Czy ja dobrze zrozumiałem, można na połowie ekranu wyswietlic wbudowane navi a na drugiej polowie np radio (wszystko ale nie widok z AA) - zgadza sie?
Muszę się pobawić wieczorem....
Tak, można. W każdym razie w radiu II generacji z wbudowaną nawigacją i dodatkowo z AA (Giulia MY'19). Wejdź sobie w opcje ekranu (wyświetlania), czy jakoś tak i tam masz podział ekranu.
Jedyny problem jest z AA - jak opisywałem wyświetla się tylko na 2/3 ekranu. W pozostałej części jest logo AA i, przynajmniej wedle mojej wiedzy, nic nie można z tym zrobić.

Bo ja ściągam "od wieków" aplikację i instaluję ręcznie :rolleyes:. I co ciekawe, w sklepie play widzę, że mam wersję 8.6, a jak wejdę w ustawienia i dalej zarządzanie aplikacjami to tam już jest wersja 8.8, czyli ta którą zainstalowałem "z palca".
Fakt, jak ustawię po prawej stronie widok radia czy też rozmowy telefonicznej, to mapa yanosika się nie zmniejsza do rozmiaru swojego okna i kursor auta jest blisko krawędzi panelu.

Tak to wygląda po aktualizacji.

Załączniki

• IMG-20230202-WA0002.jpg
    IMG-20230202-WA0002.jpg
    53.9 KB · Wyświetleń: 60
Ostatnia edycja:
Hej. U mnie w przedlifcie niestety wygląda to tak: 20230201_141140.jpg20230201_141120.jpg A liczyłem po cichu, że coolwalk spowoduje że AA będzie wykorzystywało pełny ekran...

Widocznie w radiu zaszyli taką rozdzielczość dla AA.

A sprawdź, czy w jak przełączysz w trybie programisty rozdzielczość na 800x480, to nie wymusi jednak pełnoekranowego AA...
Ale szczerze wątpię...

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Widocznie w radiu zaszyli taką rozdzielczość dla AA.

A sprawdź, czy w jak przełączysz w trybie programisty rozdzielczość na 800x480, to nie wymusi jednak pełnoekranowego AA...
Ale szczerze wątpię...

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Niestety próbowałem już wszystkiego :(

Bo ja ściągam "od wieków" aplikację i instaluję ręcznie . I co ciekawe, w sklepie play widzę, że mam wersję 8.6, a jak wejdę w ustawienia i dalej zarządzanie aplikacjami to tam już jest wersja 8.8, czyli ta którą zainstalowałem "z palca".
Od A10, jak pisał So What, masz AA w systemie bez potrzeby instalacji, prawdopodobnie właśnie tego 8.6. Możesz tego 8.8 co masz wyinstalować a i tak AA będzie Ci działać. Prawie napewno jak podłączasz się po kablu to odpala Ci się ten systemowy 8.6. Tak jest w fonie mojej żony, u niej w aplikacjach AA wogole nie ma a działa w samochodzie. W zarządzaniu aplikacjami pokazany jest apk zainstalowany przez Ciebie a nie ten wbudowany, dlatego widzisz tam 8.8, a Sklep widzi ten systemowy i pisze że masz 8.6. Pomieszanie z poplątaniem.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś z forumowiczów kupił takie cudo w najnowszej wersji fatbat.pl/products/carlinkit-4-0-bezprzewodowy-modul-android-auto-apple-carplay i potestował już przez dłuższy czas?

Wracając do tematu wbudowanego AA, to od wczoraj Google pozmieniało coś na swoich serwerach i mając w telefonie wersję 8.8 zmienił się wygląd interfejsu na ekranie w moim samochodzie. To się chyba nazywa Coolwalk ?
Co ciekawe wersję AA w telefonie zaktualizowałem z dziesięć dni temu i nie było żadnych zmian w wyglądzie.

A ja mam Pixela od Google'a i bez zmian...

Prawie napewno jak podłączasz się po kablu to odpala Ci się ten systemowy 8.6
"Prawie" robi różnicę. Jak mam podłączony telefon oczywiście po kablu, to wchodząc w ustawienia AA widzę uruchomioną wersję 8.8

"Prawie" robi różnicę. Jak mam podłączony telefon oczywiście po kablu, to wchodząc w ustawienia AA widzę uruchomioną wersję 8.8

Dlatego aż tak bardzo się nie upierałem :-).
Na pewno to wiem, że może go nie być wogóle ręcznie zainstalowanego (ani widocznego w aplikacjach) - i działa (Xiaomi Mi11).
Ja na swoim Mi9 też mam dwa (zaszłość z czasów jak go nie było w systemie jeszcze) ale oba 8.6 - i w sumie to już nie wiem który działa z radiem. Zrobię sobie w weekend update tego ręcznego do 8.8 i aż zobaczę.
Ale ogólnie burdel z tym całym AA jest straszny. Sami się nie mogą zdecydować jak to ma działać, instalowany czy wbudowany, tylko na samochodzie czy wszędzie, specjalna wersja na fona... itd itp

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót