• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Amortyzatory tyl

kozak

Nowy
Auto
BMW 540i
Hej. Czy ktoś się orientuję czy amory z regulacją twardości są twardsze od zwykłych?
Szukam czegoś twardszego od zwykłych w wersji business, bez regulacji. Ktoś pisał kiedyś że przyciskiem od regulacji robią się bardziej miękkie. Bilstein ma w ofercie , ale niedostępne i nie wiadomo kiedy będą...

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Jeśli masz na myśli amortyzatory z wersji z aktywnym zawieszeniem to:
a) musiałbyś sprawdzić w jaki sposób zrobione jest sterowanie miękko-twardo (napięciem-łatwiej czy PWM-trudniej)
b) z tego co piszą na giuliaforums one nie lubią się z krótszymi sprężynami (po prostu się psują)
c) było już pisane wcześniej, że to nie jest takie proste dwustanowe zawieszenie miękko-twardo. Nawet jeśli jesteś w miękkim trybie to przy gwałtownych ruchach kierownicą lub ostrym hamowaniu zawieszenie się automatycznie usztywnia (do tego służy komputer i czujniki przy każdym z amortyzatorów). Nawet jeśli udałoby Ci się je uruchomić na stałe w trybie "miękko" to miałbyś "kanapę" w stylu amerykańskich krążowników szos. Domyślnie ich charakterystyka jest bardzo miękka i służy do wykorzystania całego skoku w celu zamortyzowania nierówności.

Jeśli masz na myśli amortyzatory z wersji z aktywnym zawieszeniem to:
a) musiałbyś sprawdzić w jaki sposób zrobione jest sterowanie miękko-twardo (napięciem-łatwiej czy PWM-trudniej)
b) z tego co piszą na giuliaforums one nie lubią się z krótszymi sprężynami (po prostu się psują)
c) było już pisane wcześniej, że to nie jest takie proste dwustanowe zawieszenie miękko-twardo. Nawet jeśli jesteś w miękkim trybie to przy gwałtownych ruchach kierownicą lub ostrym hamowaniu zawieszenie się automatycznie usztywnia (do tego służy komputer i czujniki przy każdym z amortyzatorów). Nawet jeśli udałoby Ci się je uruchomić na stałe w trybie "miękko" to miałbyś "kanapę" w stylu amerykańskich krążowników szos. Domyślnie ich charakterystyka jest bardzo miękka i służy do wykorzystania całego skoku w celu zamortyzowania nierówności.
Właśnie szukam twardszych. Czyli na stałe na twardo.

do Giulii obecnych nie widac, pokazuje 2 do giulii z lat 60/70tych...

Jak tam nie mają to poszukaj kontaktu do firmy Zerkopol z Warszawy. Oni mieli ofertę na Bilsteina i ustawiali charakterystykę indywidualnie. Robiłem u nich kilka kompletów do sportu ale też do 166 w cywilu.

Jak założysz wersję przełączana ale nie podasz prądu na cewki w amortyzatorach to będziesz miał tryb sport.
Będzie bardziej twardo na tej osi, przy okazji auto będzie słabo jeździło jeśli drugiej osi nie zmienisz bo stracisz balans w ruchach pionowych auta, skręcanie też będzie nienaturalne

Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka

Jak założysz wersję przełączana ale nie podasz prądu na cewki w amortyzatorach to będziesz miał tryb sport.
Będzie bardziej twardo na tej osi, przy okazji auto będzie słabo jeździło jeśli drugiej osi nie zmienisz bo stracisz balans w ruchach pionowych auta, skręcanie też będzie nienaturalne

Czyli teoretycznie jak założę przod i tyl i nie podłącze to będzie bardziej twardo niż zwykle bez regulacji ?

Tak, będzie jak w D wersja firm, teoretycznie.
Te Sachs'y tryb awaryjny /brak prądu/ są ustalane na sport, na twardo

Amortyzatory
Powrót