Zgodnie z obietnicą wrzucam instrukcję jak ogarnąć nowe "prawdziwe" gniazdo AUX do naszej 166.
Czego potrzebujemy:
-lutownica,
-cyna,
-kabel 3 żyłowy ekranowany
-wtyk typu "minijack" 3.5 mm
- wkrętak typu torx T1
opcjonalnie:
-kalafonia
-opaski "trytytki"
Zakładam, że większość z was wie jak wyciągnąć ICS-a , jeśli nie wiecie - odsyłam do instrukcji z forum: h
ttp://www.forum.alfaholicy.org/166/81057-demontaz_ics_filmik.html . Gdy ICS-a mamy już na stole musimy zdemontować przedni panel, który trzyma się tylko na zatrzaskach. Musimy robić to ostrożnie ponieważ w przednim panelu znajduje się wyświetlacz LCD oraz przyciski sterujące. Po odchyleniu panelu musimy zdemontować dwie tasiemki od pokręteł ICS-a oraz dwie szersze taśmy LCD i odłączyć zasilania inwertera. po wykonaniu tych czynności naszym oczom ukaże się coś takiego:
Jak widać ICS składa się z dwóch części (górna to odtwarzacz Audio Becker 2569 a dolna to interfejs komunikacyjny Siemensa) interesuje nas ta, w której znajduje się odtwarzacz kasetowy czyli Becker. Najpierw musimy wypiąć tasiemkę łączącą oba moduły:
Następnie odkręcamy śruby trzymające górną płytę (2 szt) oraz dwie śruby trzymające obie połówki z tyłu ICS-a.
Po wykonaniu tych czynności należy rozsunąć obie połówki (górną ciągniemy frontem do siebie) i je rozdzielić. Górną klapę naszego Beckera zdejmujemy i naszym oczom ukaże się coś takiego:
Odkręcamy śruby zaznaczone na zdjęciu i ciągniemy cały mechanizm kaseciaka do góry (trzyma się na jednym złączu). Dla swojej wygody zdemontowałem dolną osłonę Beckera odkręcając dodatkowo kilka śrub.
Powyżej wskazałem, które punkty lutownicze nas interesują. Są to nóżki kondensatorów umieszczonych tuż przed wejściem do procesora CAP 3001 do którego bezpośrednio wprowadzimy sygnał zewnętrzny (AUX). Oba punkty należy podgrzać lutownicą (można wspomóc się kalafonią) i po uzyskaniu płynności cyny podważyć nóżkę kondensatora z drugiej strony płyty tak aby wyciągnąć ją z laminatu. Operację wykonujemy na obu kondensatorach po jej wykonaniu zobaczymy coś takiego:
Końcówki naszych kondensatorów to kanały audio pierwszy kondensator - kanał prawy, drugi kondensator - kanał lewy. Potrzebujemy jeszcze masy, swoją "wyskrobałem" w laminacie. Zrobiłem to śrubokrętem Trox, wystarczy delikatnie oczyścić płytkę z lakieru aby dostać się do "zmasowanej miedzi":
Mamy lewy i prawy kanał oraz masę więc możemy zaczynać lutowanie. Mój kabel miał 4 żyły z oddzielnymi masami na lewy i prawy kanał, ale Twój nie musi być taki, może mieć jedną masę - razem 3 żyły:
Kabel przeciągamy przez otwór z tyłu modułu kaseciaka Becker i zabezpieczamy z obu stron trytytką żeby nam nie wyleciał z radia. Następnie zkończymy wtykiem mini jack:
Jeśli ktoś ma taką potrzebę to zamiast wtyku mini-jack może zastosować gniazdo mini jack które wyprowadzi sobie np. w schowku pasażera i dopiero tam podłączy swój telefon/nawigację/odtwarzacz. Aby złożyć ICS-a trzeba wykonać wszystkie czynności przez lutowaniem w drugą stronę.