• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alternatywa dla loudlinka i audiostrady?

DSP w 166 ma potencjał i to jest ważne. To, co "dolega" fabrycznemu DSP to średniej jakości głośniki + źródło dźwięku. To znaczy źródło było OK dopóki nie zaczęło przeskakiwać. Po wymianie głośników (w drzwiach) na lepsze jest dużo lepiej. Gdyby do tego dodać działającą zmieniarkę, to byłoby już naprawdę super :)

Ja od dwóch dni jeżdżę ze zmieniarką na pełnym bagażniku gąbek :sarcastic: ale niestety pomimo chyba doskonałej izolacji i tak cao jakiś czas przeskoczy. Po prostu ta zmieniarka jest do grania na postoju :) choć może na tłoczonych byłoby lepiej.

Po prostu ta zmieniarka jest do grania na postoju :) choć może na tłoczonych byłoby lepiej.

Nie jest lepiej. Ale jako ciekawostkę dodam że mam jedna starą jak świat płytę [energy retro mix ;D ] której nie chce juz nic czytać a o dziwo w zmieniarce działa bardzo dobrze. Także chyba nie ma reguły.

Ja myślałem że jak zrobię osobną kieszeń na zmieniarkę która będzie całkowicie odseparowana od drgań to będzie ok. Niestety przy użyciu różnej sprężystości wszelkiego rodzaju gąbek nic nie daje 100% satysfakcji. Zmieniarka na środku bagażnika na kilkudziesięciu kombinacjach gąbek i tak co parę minut czy większych dziur przeskakuje. To słaby wynik, przecież nie będę jeździł z bagażnikiem gąbek :sarcastic: A myślałem że wystarczy tylko cienka gąbka akustyczna. Po paru dniach testów odpuszczam. Trzeba szukać innego źródła.

Trzeba szukać innego źródła.

Wystarczyłoby coś, co czyta FLAC. Nie wiem czemu audiostrada/loudlink nie mogą jakiegoś upgrade softu zrobić czy jak, żeby obsłużyć ten format. To załatwiłoby sprawę, jakość FLAC jest tak bliska CD, że praktycznie większą rolę już gra jakość przetworników C/A niż format.
W sumie na moim nowym phonie mogę już odtwarzać FLAC, więc wystarczyłby jakiś moduł Bluetooth pod Audiostradę który załapałby to bez kabla :)

Ja nie mówię, że u mnie zmieniarka nie przeskakuje, ale dzieje się to tylko na większych dziurach. Ale fakt, że słucham tylko oryginalnych płyt i nic nie nagrywam.

Powiedzmy sobie szczerze, zmieniarka przy BT jest tak wygodna jak roleta z tyłu przy Marka automatycznej :D

Jak jest DSP to nie ma problemu z podłączeniem BT. Gorzej jak jest bez.

wystarczyłby jakiś moduł Bluetooth pod Audiostradę

yyy nie chcę Cię rozczarowywać ale ... A2DP w modułach bluetooth do audiostrady to stratny format transmisji danych. Wszystko co puszczasz z telefonu do takiego transmitera BT jest konwetowane do stratnego formatu SBC i kodowane w max 345 kbps dla obu kanałów. Dopiero najnowsze transmitery BT v4.0 obsługują format APT-X , który jest bez stratny.

Ja słucham głównie z oryginalnych, często starszych płyt i zmieniarka rzadko przeskakuje

yyy nie chcę Cię rozczarowywać ale ... A2DP w modułach bluetooth do audiostrady to stratny format transmisji danych. Wszystko co puszczasz z telefonu do takiego transmitera BT jest konwetowane do stratnego formatu SBC i kodowane w max 345 kbps dla obu kanałów. Dopiero najnowsze transmitery BT v4.0 obsługują format APT-X , który jest bez stratny.

No i wszystko w temacie... :(
Pozostaje tylko moduł BT 4.0 jak stand-alone (są takie?) z własnym C/A i wyjściem minijack do podpięcia pod audiostradę tudzież zwykły line-in. Tylko że sterowanie musi już być na osobnym pilocie :(

Coś jak to?
http://www.amazon.com/Kinivo-BTC450-Bluetooth-Hands-Free-Input/dp/B009NLTW60

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o muzykę w 166, wszystkim polecam zakup Noki N86/N79/N96 .. ja mam n86, czesiu tez od razu kupil juz wam psze czemu... Kazdy transmiter kupiony do 50złma bardzo słabą jakość odtwarzania jak i bass.. Nokię można wyrwać (n86) za niecałą stówkę, ma 8gb wbudowanej pamięci, transmiter FM, mieści się w schowek na okularki lub podłokietnik, zero szumów - muzyka na najwyższym poziomie z bardzo ładnym basem i nawet lepiej gra niż radio typu RMF czy ESKA.. (nie ma tam takiego fajnego basu) :)

Pozdrawiam :)

Kaac ale gdzie podłączasz ten telefon ?

Ustawiam zawsze stacje 105.6 w telefonie, w radiu to samo i wszystko hula. Bateria gdzieś z 2 dni trzyma. Jeden dzień jeśli 24h muzyka gra ;-)
P,s nie wymaga to żadnego dlubania to jest jak transmiter tylko dużo, dużo lepszy

Ostatnia edycja:
Rozwiązanie takie jak każdy inny transmiter. No ale jak faktycznie można ten telefon za tyle kupić to tani ten lepszy transmiter. Pytanie czy nie lepiej aux?

Pozostaje tylko moduł BT 4.0 jak stand-alone (są takie?) z własnym C/A i wyjściem minijack do podpięcia pod audiostradę tudzież zwykły line-in.

polecam Avantree Cara. Mam od roku i jestem bardzo zadowolony. JestT 4.0 z APTX jest wyjście line out na minijack, jest profil zwykłego telefonu (działa równolegle z strumieniowaniem danych aptx), ma wbudowany niezłej jakości mikrofon do zestawu głośnomówiącego, przycisk do odbioru i odrzucania połączeń (ma też inne funkcje realizowane z przycisku), zasilanie z microusb lub wbudowanego akumulatora (wystarcza na 8 godzin).

A nie piszczy Ci jak zasilisz z auta? Jak jakość rozmów? Gdzie to dałeś żeby rozmowy były dobrej jakości? Foto?

Marek, jak mam się babrac z lutowaniem, wolę to... Już prawie 2 Lata tak używam i problemu nie miałem ;-)

piszczeć nie powinno ponieważ ma swoją baterię wiec nie jest bezpośrednio zasilnie z alternatora i własnie pytanie gdzie to ustawiłeś żeby jakość rozmów była dobra ? bo teraz mam zagwozdkę czy kupić ten moduł z bluetooth od audiostrady czy te urządzenie.

Amortyzatory
Powrót