• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

alfaholicy słupsk

• Autor wątku Autor wątku lukasztm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Poprawki blacharskie- próg.

Tak mój kolega hondziarz, jeżdzi z czarną chorągiewką ams na antence i ma zamontowany 150 decybelowy wydech.

---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 13:00 ----------

Ziomster mam pytanie do Ciebie. Jeśli bym potrzebował u siebie wymienić pasek rozrządu, to można liczyć na taką usługę u Ciebie? Ile wtedy to trwa, w dzień się można wyrobić? Oczywiście płacę za usługę jak u mechanika, z tym że chciałbym być pierwszy raz przy wymianie aby się nauczyć na przyszłość samemu to robić.

Drugie pytanie do Ciebie też Ziomster czy dużo jest rozbierania aby dobrać się do miski i co trzeba rozebrać? Są jakieś niespodzianki po drodze? Chyba Rurę wydechu trzeba obniżyć nieco, ale czy coś jeszcze?

Trzecie pytanie do kolegów ze Słupska, czy w niedzielę teraz ktoś będzie?

ja jeszcze dam znać w piątek albo sobotę czy dam radę przyjechać w niedzielę...

Ja pewnie też.

Tak w trasie 7.6 l/100km. Miasto 9-10, ostra jazda 11. Palił na początku 14 w mieście jak go kupiłem. Przez rok czasu wlewam do baku STP do czyszczenia wtryskiwaczy, plus nowe czujniki typu przepływka i to wszystko się złożyło na mniejsze spalanie, nie wierzyłem że można ale jednak da się. Sądzę że jeszcze ciut zejdę z wynikiem. Jest jeszcze falowanie do usunięcia przez które na pewno pali ciut więcej, poza tym zamierzam "odetkać" dolot montując lepszy filtr powietrza przez co zmniejszą się jeszcze czasy wtrysków. Na początku jak kupiłem auto czasy wtrysków wynosiły na rozgrzanym silniku 3.9-4.1ms, teraz 2.9-3.2ms, jest różnica.

---------- Post added at 11:19 ---------- Previous post was at 11:13 ----------

Aha dodam że jak na 2 litrowy silnik to wyniki już są zadowalające.

Ostatnia edycja:
jeśli jest tak jak mówisz, to wg mnie jest bdb. tylko gratulować:) jeszcze trochę i będzie mniej palił niż mój diesel:)

Rekordu diesla niestety nie pobiję, ale poziom 7 litrów zadowala mnie zupełnie.

---------- Post added at 17:21 ---------- Previous post was at 17:14 ----------

NORMY FABRYCZNE SPALANIA DLA SILNIKA 2.0TS
156 2.0 T.SPARK (cm 1970)
Zużycie zgodne z normą 93/116/CCE(l/100km)
Cykl miejski.................11,70
Poza miastem..................6,60
Kombinowany...................8,50

Biorąc pod uwagę, że podany wynik to cykl kombinowany, gdzie ok 60% to jazda w mieście, a 40% to wyjazdy poza miasto na wyniku 7,6 l/100km, twierdzę że wynik byłby lepszy gdybym jeździł tylko poza miastem, ale tak się nie da.

Sory chłopaki że się nie udzielam w rozmowie ale jak sami rozumiecie nie lubie gadać o spalaniu! hee :cool:

Piket nie jest źle u Ciebie, przecież masz teraz instalacje.

no teraz jest ok ale jak nie było gazu to strach było wyjeżdzać!
ale czego się nie robi dla chwili przyjemności...

TIO, poprowadź dziennik kosztów/tankowań przez kilkanaście tys km. wtedy możesz się chwalić spalaniem. przy pojedynczych tankowaniach nie sztuką jest zejść do tych 5litrów, czy nawet niżej. zapisuj każde, spójrz na średnie i wtedy możesz się chwalić;)

Ja ponad rok czasu, czyli odkąd zakupiłem Alfę, prowadzę w Excelu tabelkę w której wpisuję dane odnośnie litrów tankowania i przejechanych kilometrów. Formułki automatycznie wyliczają mi spalanie. Dobrze że założyłem raport od początku zakupu samochodu, zrobiłem to wręcz od niechcenia, ale z ciekawości i dobrze że taki raport zacząłem prowadzić bo widać ile auto paliło na początku a ile teraz. Na poprawę spalana złożyła się cała lista wymienionych części plus czyszczenie wtryskiwaczy. Prowadzenie raportu jest potrzebne jeśli komuś auto dużo pali i nie wiadomo co jest nawet po wymianie sondy i przepływomierza, jak było w moim przypadku. Wymieniłem sondę, a auto dalej paliło minimum 14 w mieście. Dużo ludzi uważa że za spalanie odpowiedzialna jest sonda (jeśli chodzi o benzynowe silniki) i może się pomylić. Gdyby nie raport to nie był bym w stanie samodzielnie zlokalizować problemu. Nigdy wcześniej nie zdawałem sobie sprawy jak wielką rolę w spalaniu odgrywają zapchane wtryskiwacze.

motofan, tankując dolewkami nie ma też co liczyć na dokładne wyliczenia. tylko tankując pod korek możesz dokładnie się dowiedzieć ile spalił. ja prowadzę dziennik kosztów na autocentrum. wpisuję tam wszystkie wydatki związane z utrzymaniem samochodu. żałuję tylko że od samego początku go nie prowadziłem. tylko dopiero po przejechaniu około 5kkm. na dzisiejszą chwilę średnie spalanie z ostatnich 13kkm wynosi 6.49l na 100km i zupełnie mnie satysfakcjonuje ponieważ caly czas spada. (mocno zawyżone zostało przez zrobienie około 3kkm na uszkodzonym termostacie z kompletem osób)

Amortyzatory
Powrót