Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Alfa podniosła ceny. Obecnie najtańsze Tonale w konfiguratorze zaczyna się od 169 900zł za diesla lub benzynę 130KM
Poprzedni cennik to był strzał w kolano. Teraz, żeby było symetrycznie strzelili sobie w drugie :lol:
Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest strategia ubicia marki w dużym koncernie...
Wygląda jakby ekipa miała taki sprytny plan - sprzedamy to co już mamy w skórce Alfa Romeo za 2x więcej hajsu. Albo się sprzeda, albo utopimy markę - co nam zależy, mamy swoje "premium".
Nissan Qashqai 158KM MHEV na full wypasie kosztuje 175tysięcy czyli tyle ile gołe Tonale.
Nowa Skoda Kodiaq zaczyna się od...191tys z 150KM dieslem. Nie tylko w AR ktoś się mocno walnął w głowę.
Kodiaq jest o klasę większy od Tonale i z tego co wiem, to na razie dostępne są tylko bogatsze wersje. Później dołączą tańsze.
Moim zdaniem będzie sprzedawał się bardzo dobrze. Za 210 tyś masz już mocnego diesla 190km z napędem 4x4 - dobra oferta jak na tak duże auto i dzisiejsze czasy.
Pokaż mi jakieś inne podobne nowe auto za połowę ceny Tonale
No, ktoś mógłby powiedzieć podobnie odnośnie Tonale - to dalej Alfa... nie idźmy tą drogą kpin z marek![]()
Nie chodzi o kpiny z marek, tylko Kodiaq z tą ceną zbliża się już bardzo do Q5. Nowy Superb też startuje od 175tys, gdzie poprzednik jest jeszcze w cennikach od 145tys.
Tonale w wersji bazowej poszło do góry o ponad 20tys. ale wersja PHEV za 235tys. chyba bez zmian.
Wypada doprecyzować, że z cennika wyleciała najtańsza wersja Super. Teraz podstawa to wersja Sprint więc ta podwyżka wynika głównie z usunięcia z cennika najtańszej wersji.
Z drugiej strony teraz gwarancja to 2 lata, za 5 lat należy dopłacić.
Możemy jednak pytanie zadać inaczej: co zrobić, żeby poprawić słabą (delikatnie mówiąc) sprzedaż modelu?
Odpowiedź koncernu: podnieść cenę.
Masz trochę racji, wszystkich popierdoliło z cenami.
Niemniej Renault Arkana 140KM kosztuje 120tys. to jednak spora różnica do 170. Miękka hybryda, automat, wielkość Tonale.
Co odróżnia Tonale? Design? Czyli skórka, o której pisałem.
Możemy jednak pytanie zadać inaczej: co zrobić, żeby poprawić słabą (delikatnie mówiąc) sprzedaż modelu?
Odpowiedź koncernu: podnieść cenę.
Jeśli uważasz, że Renault różni się tylko wyglądem od Tonale to znaczy, że o tym drugim nie masz pojęcia.
Właśnie w tym rzecz. Bo to nie o mnie chodzi, ale o potencjalnego klienta, który niekoniecznie zna markę.
Może wystarczy, żeby się przejechał i połknął bakcyla.
Tego klienta trzeba jakoś przyciągnąć do salonu. Nie zrobi tego rabat, który wchodzi na późniejszym etapie, robi się to ceną najniższej wersji danego modelu...
Sam zapewne wiesz, jak wiele osób zainteresowało się Giulią dzięki wersji Business.
Taka marka, jak Alfa Romeo w ogóle nie powinna oferować "golasów".