Chodzi o zwinna jazdę po mieście - szybka skrzynia to podstawa.
Masz rację, mój błąd , cx-30 skojarzyła mi się z Mazdą 3 i dlatego myślałem że to kompaktowy crossover a to faktycznie CX-5. Cofam też słowo, że Mazda jest tania. Jest strasznie droga i wolna jak żółw (10.2 s do setki). Porażka. Nie wiem kto to kupuje.
Nie wiem co to musiałaby być za skrzynia żeby nie zapewniała "zwinnej jazdy po mieście" , skyactive Mazdoswkie zapewniają, i to naturalnie, intuicyjnie, płynnie, przez 200tys km nie miałem sytuacji że inaczej wybrałbym ręcznie i w innej chwili bieg. Ale jakieś może gdzieś istnieją co nie zapewniają, nie wiem, większością aut na świecie nie jeździłem w końcu to nie wiem jak działają, a na opinii ytbera tylko ... się może opierać w takich kwestiach.
Co do ceny - fakt, jakość , trwałość , bezawaryjność i spokojna głowa kosztują, sory. Choć i przy odsprzedaży rekompensują i oszczędzają czas na bujanie się z kupującymi.
[MENTION=788]tomaz[/MENTION] ma rację tak z grubsza wzrosły ceny , pierwszą 6tkę kupowałem za coś 110tys, drugą po 5 latach coś >130, teraz są gotowe bo już nie można zamawiać zdaje się, za ok 200tys. Raz polityka - sprzedaje się na pniu ? - to czemu nie podnosić cen, to biznes, dobre i tak ludzie kupią.
Po drugie dziękuj eko wariactwu. Opisywałem już - kiedyś termostat mechaniczny bimetaliczny 50zł , teraz przewidujący co się będzie działo z temp. żeby aby czegoś niedopalonego nie wypuścić z rury 3 tys. Jakieś elektr mhevy inne bzdety. O karach za emisję itp nie wspominając, tu i tam są wyliczenia że to z grubsza 30% w cenie. W Tonale też. Akurat Ty chyba nie powinieneś na to narzekać. Zdrowie i utrzymanie planety kosztuje - sory nr 2.
Co do kto kupuje auto z 10sek do 100 ?

nie wiem, zdecyduj się, raz ta szybkość jest ważna, raz nie jest, można się pogubić naprawdę.
A kto - może ten sam co i z 9 s kupuje, bo to żadna różnica, oba tak samo wolne. Zwłaszcza jak ma równolegle takie z 5 i mniej do setki , albo kilka jeszcze innych. Nie ma obowiązku jednego auta do wszystkiego zdaje się, ale ja mogę tylko za siebie powiedzieć.
Fak jest taki , że za 30% sprzedaży Mazd to akurat CX5 właśnie odpowiada, mnie nie bardzo rusza bo wolę jako codzienne kombi nie suv, ale jednak ta sprzedaż jest faktem Ty czy ja nie wyznaczamy trendów i tego co się sprzedaje.