Alfa Romeo Tonale

A ja powiem tak: zdziwiony jestem że byc może będzie 1.6 jtdm w gnojówce, który de facto jest głośny ( ale i bezawaryjny), podczas gdy w giulii wycowali diesle ze sprzedaży. Dziwne posunięcie. Druga sprawa to brakuje mi czystej benzyny q4, może być 1.3-1.5, ale żeby chociaż miał te 180ps. Hybryda zawsze spoko jako opcja na miasto i ciche ruszanie spod domu. Ogólnie autko mi się podoba, choć miałem bardzo negatywny odbiór z racji tego tworu crossoverowego/suvovego. Myślę, że sprzedawać się może lepiej od stelvio z racji nowszej technologii, gabarytów i pewnie ceny podstawowej.

Giulię można jak najbardziej zamówić w dizelku:
https://www.alfaromeo.pl/konfigurator/giulia-my22/#/version

- - - Updated - - -

Szkoda silnika w hybrydzie, jak wyobrażę sobie godzinną jazdę autostradą, po czym zjeżdżam do Wrocławia i na 100% wbijam się w 20-minutowy korek na wyścigowej, gdzie aktywuje się start-stop i auto przechodzi w tryb elektryczny, a silnik z turbiną się smażą bez chłodzenia. A jeżdżę tak średnio 2-3 razy w miesiącu.

A dlaczego miałby się smażyć? W Giulietcie z 2010 roku był system chłodzenia turbiny po wyłączeniu silnika, można było pałować autostradą i zatrzymać się od razu (o ile S&S wyłączył silnik).

Bardzo mnie cieszy wersja 2-litrowa benzynowa 256KM Q4 (na rynek USA). Całe szczęście, że jest jeszcze chociaż jedna klasyczna benzyna! Czy to silnik identyczny jak w Giulii? Bo jeśli tak, to pewnie ma potencjał na 280/300KM i wtedy to auto zaczyna być naprawdę interesujące ;)

Tak, to GME. Pytanie, jaki będzie osprzęt, bo tutaj silnik montowany poprzecznie i mniej miejsca pod maską.

A dlaczego miałby się smażyć? W Giulietcie z 2010 roku był system chłodzenia turbiny po wyłączeniu silnika, można było pałować autostradą i zatrzymać się od razu (o ile S&S wyłączył silnik).

nie wiedziałem, że niektóre auta mają takie cuda.

A ja powiem tak: zdziwiony jestem że byc może będzie 1.6 jtdm w gnojówce, który de facto jest głośny ( ale i bezawaryjny), podczas gdy w giulii wycowali diesle ze sprzedaży. Dziwne posunięcie. Druga sprawa to brakuje mi czystej benzyny q4, może być 1.3-1.5, ale żeby chociaż miał te 180ps. Hybryda zawsze spoko jako opcja na miasto i ciche ruszanie spod domu. Ogólnie autko mi się podoba, choć miałem bardzo negatywny odbiór z racji tego tworu crossoverowego/suvovego. Myślę, że sprzedawać się może lepiej od stelvio z racji nowszej technologii, gabarytów i pewnie ceny podstawowej.

To nie jest klasyczna hybryda jak w Toyocie, normalna benzyna z normalnym automatem , nie CVT, która z racji baterii będzie cześć energii traconej przy hamowaniu itp. magazynować i wykorzystywać przy przyspieszaniu czy pełzaniu. Po za tym powinna jeździć jak zwykła benzyna i oprócz niższego spalania nie powinna być gorsza pod żadnym względem. Oczywiście w Tonale brakuje benzyny ale w mocnej wersji , takiej jak 2.0 co wprowadzą w stanach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I tak i nie. Pompa elektryczna co prawda wymusza obieg płynu chłodzącego, ale już układ smarowania stoi

W moim obecnym aucie nabyłem nawyku wyłączania S-S. przynajmniej przycisk jest pod ręką. ciekawe, czy tu też tak będzie można.

W moim obecnym aucie nabyłem nawyku wyłączania S-S. przynajmniej przycisk jest pod ręką. ciekawe, czy tu też tak będzie można.

Nie spotkałem się jeszcze z samochodem, w którym nie dało się wyłączyć S-S. W Giulii/Stelvio jest przycisk obok przełącznika świateł, tu pewnie będzie podobnie, bo jednak AR postawiła na fizyczne przełączniki do podstawowych funkcji, a sam panel do obsługi świateł wygląda identycznie do Giulii/Stelvio.

W hybrydzie wyłączanie tego systemu równało by się z wyłączeniem układu hybrydy. Kompletnie bez sensu byłby taki przycisk.

Dlaczego? Rezygnujesz z opcji jazdy na samym prądzie, używasz elektryki tylko do boostu. Tylko pewnie greta się wścieknie i UE nie pozwoli na taki przycisk. Może opcja będzie dostępna w 7 poziomie menu i trzeba będzie każdorazowo aktywować.

A po co miałbyś coś takiego uruchamiać ? W jakim celu?

A po co miałbyś coś takiego uruchamiać ? W jakim celu?

Ot choćby w takim celu:
Dlaczego? Rezygnujesz z opcji jazdy na samym prądzie, używasz elektryki tylko do boostu.

Skoro najmocniejsza wersja to hybryda, to gdybym teoretycznie chciał zabrać ją na tor, to taki przycisk wręcz nieodzowny.

Chyba, że w pakiecie z hybrydami ktoś z góry założył, że autem w obecnych czasach to już tylko po bułki?

chciałbym, że by silnik/turbo wytrzymały trochę dłużej niż przewiduje gwarancja. Tak jak pisałem wcześniej, 2-3 razy w miesiącu jeżdżę odcinek 300km autostrady (tam i z powrotem wrocław-kraków), co wiąże się z częstymi zatrzymaniami po długiej intensywnej jeździe. (korki we Wrocławiu, bramki w Balicach). do tej pory ręcznie wyłączałem s-s i miałem ekologie w nosie. podtrzymanie obiegu chłodzenia trochę uspokaja, ale tak nie do końca. mam po prostu obiekcje, czy hybryda do takiego trybu użytkowania auta jest optymalna (plus trochę po wrocławiu - więcej jeżdżę tramwajami, niż autem z uwagi na korki i problemy z parkowaniem pod pracą).

Dlaczego? Rezygnujesz z opcji jazdy na samym prądzie, używasz elektryki tylko do boostu. Tylko pewnie greta się wścieknie i UE nie pozwoli na taki przycisk. Może opcja będzie dostępna w 7 poziomie menu i trzeba będzie każdorazowo aktywować.

To jest prorosyjskie bajdurzenie. Greta to święta naszych czasów.

Amortyzatory
Powrót