Czekam, aż ktoś mi w końcu napisze, czego brakuje infotainmentowi w Giulii/Stelvio. I jeszcze mi nikt nie napisał - można się ewentualnie czepiać braku bezprzewodowego AA/ACP, ale AA można ogarnąć donglem za 4 stówki chowanym w podłokietniku. Po drugie, to jest przede wszystkim samochód i ma dobrze jeździć. W tym segmencie tylko Macan może być porównywalny.
Brakuje względem konkurencji (rzeczy, które zauważyłem jeżdżąc innymi samochodami. Nie mówię, że to pełna lista):
- Bezprzewodowego AA/CP (o donglach czytałem różne opinie)
- Obsługi multitouch w CP (przynajmniej u mnie nie działa i trzeba klikać +/- w Google Maps)
- Spięcia map z Google Maps (widok satelitarny, informacje o korkach, remontach, mapy zawsze aktualne)
- Większego ekranu (11-12" byłoby optymalne i chyba nawet zmieściłoby się w obecnym miejscu)
- Szybszego procesora/lepszej optymalizacji softu
- Przycisków skrótów wokół kontrolera (nav, audio, tel, itp.)
- HUD przynajmniej jako opcji
- Cyfrowych zegarów z możliwością wyświetlenia np. mapy przynajmniej jako opcji (ja akurat kocham analogowe, ale nie jestem ślepy na trendy na rynku)
I generalnie nie, nie dyskwalifikuje samochodu jako całości. Sam kupiłem, bo ma inne zalety, które są dla mnie ważniejsze. W kwestii technologii wystarczy mi dobre audio, bluetooth, ładowarka bezprzewodowa i CarPlay w jakiejkolwiek postaci - pozostałe rzeczy to bonus, ale trzeba pamiętać, że w dzisiejszych czasach technologia ma ogromne znaczenie. Bez nowoczesnych multimediów Alfa zostanie niszą jaką jest obecnie, jeśli w ogóle przetrwa.