• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Alfa Romeo SUV- (Stelvio) 2016...

A to cos nowego, ze sa wyprzedaja? Jak audi czy bmw wyprzedaje demowki jeszcze z wieksza promocja to tez o czyms swiadczy czy po prostu zamawiaja nowe ? Demowki nie moga jakos dlugo stac i jest rotacja. Cena nizsza bo i przebieg nie 1 km.

O tym to świadczy, że większość salonów demówki musi wymieniać co 3-6 miesięcy.
i wtedy je sprzedaja praktycznie bez straty - cena minimalnie nizsza niz to co zaoferowac im sie oplaca przy max rabacie.
[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION] czyli za darmo maja demowki mniej wiecej.
na otomoto jest z 10 takich giuli obecnie, normalna sprawa.

i wtedy je sprzedaja praktycznie bez straty - cena minimalnie nizsza niz to co zaoferowac im sie oplaca przy max rabacie.
Nie mam pojęcia jak jest jest w markach premium, ale w zwykłych markach ta minimalnie niższa cena na demówki to 10-15%, w zależności od marki i modelu. Nie wiem jak akurat jest w Stelvio, ale upust jest w wysokości 20%, więc wcale bym się nie zdziwił gdyby to było zgodne z oficjalną polityką Alfy i być może również innych marek premium. Oczywiście przy cenie katalogowej 239 tys, 20% robi nam bardzo dużą sumę, stąd ten efekt mega obniżki.

No koledzy Ci odpowiedzieli o czym świadczy, a co sugerowałeś? :)
Nic nie sugerowałem - pytałem tych lepiej zorientowanych, co to oznacza, bo ja widywałem oferty demówek w tym samym okresie, co wyprzedaż rocznika, a nie w połowie roku.

- - - Updated - - -

Ale te demówki na otomoto, to są auta z zeszłego roku (za wyjątkiem 2 sztuk z Poznania), które ceną nie odbiegają od nowych aut z wyprzedaży rocznika!
A to Stelvio, o którym pisałeś nie może mieć więcej niż 3 miesiące, bo Stelvio przyjechały do Polski w okolicach Wielkanocy i sam czekałem, aż zarejestrują demówkę, żeby odbyć jazdę testową i stąd moje pytanie, czemu pozbywają się świeżej demówki z takim upustem.

No tylko oczywiście salon te demówki musi najpierw kupić. Oczywiście dużo taniej niż katalog, a potem trzeba próbować sprzedać przynajmniej bez straty.

Ostatnia edycja:
No tylko oczywiście salon te demówki musi najpierw kupić. Oczywiście dużo taniej niż katalog, a potem trzeba próbować sprzedać przynajmniej bez straty.
I dlatego jazda testowa takim autem jak Giulia Veloce trwa 15 minut i odbywa się na ruchliwej drodze w godzinach szczytu i niech delikwent sam kombinuje, jak sprawdzić elastyczność i przyspieszenie 280-konnego silnika oraz pracę 8-biegowej ASB, bo jakby dostał auto na weekend, to by nabił zbyt dużo kilometrów i jak to potem sprzedać bez straty :P

I dlatego jazda testowa takim autem jak Giulia Veloce trwa 15 minut i odbywa się na ruchliwej drodze w godzinach szczytu i niech delikwent sam kombinuje, jak sprawdzić elastyczność i przyspieszenie 280-konnego silnika oraz pracę 8-biegowej ASB, bo jakby dostał auto na weekend, to by nabił zbyt dużo kilometrów i jak to potem sprzedać bez straty

Na weekend też można tylko, że w ciągu 6 miesięcy weekendów jest ograniczona liczba a kolejka duża i nie oszukujmy się ale strategiczni klienci mają pierwszeństwo :)

- - - Updated - - -

Z doświadczenia wiem, że samochód można poznać dopiero po 100km jazdy a najlepiej po ok 200km.

Z doświadczenia wiem, że samochód można poznać dopiero po 100km jazdy a najlepiej po ok 200km.
Mnie tego nie musisz pisać :D Ale o pytanie o auto na weekend w 2 salonach otrzymałem definitywną odpowiedź - nie ma takiej możliwości :( Tak właśnie wygląda to "premium", o którym ciągle tu piszecie :P

Ostatnia edycja:
muszą mieć demówki żeby sprzedawać też nówki, a demówki sprzedają mniej więcej po kosztach, więc powiedziałem że mają za free.

I dlatego jazda testowa takim autem jak Giulia Veloce trwa 15 minut i odbywa się na ruchliwej drodze w godzinach szczytu i niech delikwent sam kombinuje, jak sprawdzić elastyczność i przyspieszenie 280-konnego silnika oraz pracę 8-biegowej ASB, bo jakby dostał auto na weekend, to by nabił zbyt dużo kilometrów i jak to potem sprzedać bez straty
Ja jezdziłem Giulią i Stelvio po ok 45 minut, gość wyjechał tylko kawałek, dał mi auto na bocznych krętych/pagórkowatych drogach, potem miałem ekspresówkę ok 15-20km a potem miasto. jednym i drugim podleciałem pod 180km/h na ekspresówce (oczywiście niemiecka autostrada :) ), wiec na szybko ale auta trochę udało się sprawdzić w różnych warunkach.

Moja siostra pół roku temu brała nowe mondeo. Dostali na weekend wersje z największym silnikiem 2.0t chyba 260ps żeby sobie potestowac. Potem jak sprzedali swoje stare mondeo i czekali na nowe to dostali c - maxa na tydzień....

Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka

Niektórzy jeżdżą 15 min jak dealer widzi, że ktoś chciał się po prostu tylko przejechać, a ktoś inny godzinę albo weekend jak jest poważnie zainteresowany. Dealerzy raczej nie są głupi i widzą z kim mają do czynienia :)

Swoją drogą czekam na Stelvio na weekend już ponad 2 miesiące, jest mega zainteresowanie. A jako ciekawostkę powiem, że Giulii Q już na weekend nie dostanie nikt (chyba, że jakiś poważny dziennikarz), bo idioci rozbili już 2 sztuki.

Ostatnia edycja:
Niektórzy jeżdżą 15 min jak dealer widzi, że ktoś chciał się po prostu tylko przejechać, a ktoś inny godzinę albo weekend jak jest poważnie zainteresowany. Dealerzy raczej nie są głupi i widzą z kim mają do czynienia :)

To samo napisałem w mojej relacji w tym wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/151779-stelvio_vs_veloce-2.html#post1961451

Jeszcze jedna uwaga na koniec: sprzedawca tego auta niespecjalnie mnie zachęcał do Veloce, jakby z góry zakładał, że i tak nie kupię tego auta. Pewnie odbył już sporo takich jazd i uznał, że to kolejny "klient", który przyszedł się jedynie karnąć Alfą z 280-konnym silnikiem. Już sam wybór trasy, na który nie miałem żadnego wpływu, na to wskazuje, a warunki drogowe w jakich odbywała się jazda, nie pozwalały nawet na sprawdzenie auta przy prędkościach autostradowych. Można odfajkować kolejną jazdę dla FCA, a na liczniku nie przybyło zbyt wiele kilometrów, więc jako demówka drożej się sprzeda :P Chyba nie tak powinno się sprzedawać auta wycenione na 200 tys.

Chyba nie mogę kupić Veloce w tym salonie, bo nie byłem dość poważnie zainteresowany tym autem, przed jazdą testową :P

Spotkałem dziś tylko jedną nową Alfę po 156 w drodze nad morze (600km), była to piękne czerwone STELVIO. Z daleka był widać te wielkie światła dzienne. Piękne auto.

Wydymione samsungiem.

Mam pytanie

Jak się składa ( wyczepia) małą roletę w bagażniku?
W instrukcji nie widzę takiej informacji.

Wygląda na to, że ten dealer jednak był głupi i nie zarobił, a uzasadnienie znajdziesz w moim podpisie :)

Mam podobne odczucia jak Wy Panowie, przynajmniej z Wrocławskim ADFem. Sprawy nabrały tempa dopiero, jak już miałem stockową Giulię zaklepaną dla siebie, wcześniej nawet oferty się nie doczekałem. Jak zapytałem czemu Giulia 2016 jest jeszcze dostępna, usłyszałem że poprzedni sprzedawca miał wyrąbane i teraz próbują wyprzedawać to co stoi na placu.

Z 2016 są jeszcze Giulie w dieslu których nikt nie chce - jak ktoś woli diesla niech uderza, ciekawe jakie zniżki można dostać.

Po doświadczeniach z salonami z Wrocławia i Gdyni - nie zależy im na sprzedaży. Z Gdyni prosiłem o ofertę na Giuliettę z placu, też nie dostałem.

Bardzo pozytywny odzew był z Poznania (nie pamiętam który salon) - mimo że przez telefon, kontakt super, dostałem kilka ofert najmu z różnych firm leasingowych, jak poprosiłem to dosłali z kolejnych. Niestety najem wychodził bardzo niekorzystnie tam ale obsługa 10/10.

Zadowolony jeszcze jestem z GAM w Długołęce, super podejście do klienta również, jednak tam jest bieda z Alfami póki co, ostatnio znajomy był to nie mieli Giulii do jazdy testowej nawet.

Ogólne wrażenia - bardzo mieszane. Szkoda...

Polecam najnowszy magazyn "car", 20 stron o planach Alfy, historii, obecnych modelach i porównanie/test Stlevio Q z Macanem Turbo Performance. Fajnie się czyta :)

Znamienny cytat na podsumowanie porównania:

"Dlatego pozwolę sobie w tym miejscu na sentencję, której w moim już długim życiu nigdy wcześniej nie użyłem: Alfa pokonała Porsche. Serio!"

Amortyzatory
Powrót