• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo JTDm 120 czy 150 KM?

• Autor wątku Autor wątku tommi_alfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
alfa :)

Muszę się wtrącić do tej dyskusji:), gdyż mam zarówno AR 159 -150KM jak i VW Passata 170 KM w dieslu a poprzednio miałem Passata 130 KM w dieslu. I moim subiektywnym zdaniem Alfa ta jest w dynamice porównywalna z moim starym Paskiem ale kompletnie bez szans z tym 170KM. Szczerze mówiąc trochę więcej się spodziewałem po aucie 150KM z takim momentem obrotowym. Chyba ją z-chipuję. Jednak przyjemność z jazdy oraz trakcja, zachowanie w zakrętach - tu Alfa jest zdecysowanie lepsza, no i twardsza. Aha - i piękniejsza:o

Witam, posiadałem przez 2 lata VW Passata 1,9 tdi 130 hp 2001r. Potem po namowie przez szwagra mechanika nabyłem Alfe 156 1,9 jtd 110 hp 2001r. ( bez przekonania, byłem przeciwnikiem belli, słynącej z awaryjności) po pierwszej przejażdżce, zdziwienie " tylko 110hp nie możliwe to ma z 140!!!" jeździłem tym autem przez 3 lata, po roku postanowiłem się pobawić, wywaliłem mały ic, zamontowałem 2 razy większy czołowo, doloty z nierdzewki + nowa mapa 143 hp i 341 Nm.
Alfka przy 110 km była żwawsza od 130 konnego passata, a po modyfikacjach to nie ma czego porównywać. Twardy klekot 1,9 tdi , nigdy nie dorówna miękkiej pracy 1,9 jtd. :)
Dodam byłem fanem, i uznawałem tylko VW, ale po zakupie opisanej Alfki wszystko się zmieniło

panowie Planuję zakup 159tki 1.9 jtdm 16v 150 km jest ona z 2006 roku ma przejechane 250tys km. moje Pytanie brzmi z jakimi wymianami się liczyc , na co patrzeć i jak będzie z tym kolektorem czy naprawdę jest to tak awaryjna rzecz? czy mam szukac innej Bo ta jest w dobrej cenie . proszę o pomoc

masz milion odpowiedzi na forum chlopie
poszukaj a znajdziesz

co lepsze? najpierw powinno być pytanie do czego? jeżeli ma to być samochód do przejazdu z domu do pracy przez miasto i z powrotem to z całym szacunkiem te 120 wystarczy zwłaszcza przez nasze ciągle zakorkowane na jeżone fotoradarami miasta, inaczej jest poza miastem ale tam znowu ,fotoradary, ograniczenia i oczywiście nieoznakowany radiowóz to na zdrowy rozsadek nikt raczej tych koni w pełni nie wykorzysta to po co tyle tych koni? Ja swoje 136 na piątym biegu uzyskałem może ze dwa razy przez pięć lat posiadania alfy.
Kultura pracy, ktoś tam wcześniej napisał że HDI lepsze od JTD, tak się składa że mam jedno i drugie i jakoś różnicy nie widzę. Poza jedną, HDI strasznie hałasuje.

lat posiadania alfy.
Kultura pracy, ktoś tam wcześniej napisał że HDI lepsze od JTD, tak się składa że mam jedno i drugie i jakoś różnicy nie widzę. Poza jedną, HDI strasznie hałasuje.

Porównując Peugeota 406 2.0 HDI do Alfy 156 1.9 JTD - obydwa silniki 4 cylindrowe i obydwa pracują jednakowo cicho, zarówno na wolnych, jak i podczas przyśpieszania. Chyba, że robisz porównanie 4 cylindrów HDI do 5 cylindrów JTD, to faktycznie JTD jest cichsze :)

panowie Planuję zakup 159tki 1.9 jtdm 16v 150 km jest ona z 2006 roku ma przejechane 250tys km. moje Pytanie brzmi z jakimi wymianami się liczyc , na co patrzeć i jak będzie z tym kolektorem czy naprawdę jest to tak awaryjna rzecz? czy mam szukac innej Bo ta jest w dobrej cenie . proszę o pomoc

Witam, kolega posiada 156 2,4 jtd z 2004r. jeździ tym już ponad 2 lata i jest zadowolony, a robi rocznie 30 tys. km.
Auto ma już przelatane 320 tys. km i nie słyszałem u niego o jakiś awariach, wiadomo spalanie większe od 1,9 o jakieś 1,5-2 litry, ale i frajda większa (175hp). Jak spore trasy robisz to bierz 2,4 200 hp, a jak do jazdy po mieście to ja bym diesla nie brał, bo go tylko zajeździsz( filtr dpf, egr, turbina), ale jak już to 120hp i nową mape wgrać na 150-160hp.

klapy wirowe - pewnie to bedzie aluminiowy kolektor wiec albo wymiana na ten z 156 albo modyfikacja obecnego - jak kto wili.
sprzęgło przy takim przebiegu - sprawdź bo łatwo zczaić czy czasem się nie uślizguje
Wymiany oleju co 12tys km rób i będzie git :)

Jaki jest koszt usunięcia klap wirowych oraz wymiany łożysk w slrzyni biegów? Ile takie łożyska wytrzymują? Ponoć wszystkie 150 konne Alfy 159 mają z tym problem.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem, gdzieś chyba rzuciło mi się w oczy taki tekst, nie znam się. No ale jak tak pomyślę, to faktycznie :D
Nie wiedziałem w sumie, że kolektor z 156 pasuje do 159

W kolektorach aluminiowych jak nie ma przedmuchów na ośkach, to aby pozbyć się problemu wystarczy wyłączyć programowo klapy pozostawiając je w pozycji otwartej. W plastikach niestety trzeba demontować i fizycznie usuwać to ustrojstwo, bo po prostu się urywają.

Kolektor ze 156 1.9 16V 140km pasuje P&P do 159 1.9 16V 150km. Jedyna różnica to brak klap. Sam mam u siebie taki założony. W 2.4 jest analogicznie - kolektor z 6'tki 20V pasuje do 9'tki.

Kolektor ze 156 1.9 16V 140km pasuje P&P do 159 1.9 16V 150km. Jedyna różnica to brak klap. Sam mam u siebie taki założony. W 2.4 jest analogicznie - kolektor z 6'tki 20V pasuje do 9'tki.

Potwierdzam,ja również robiłem takie machniom z kolektorami. W wersji 150 KM z klapami, na 140 KM bez klap. Pasowało bez problemu.

Czyli kupując 150 konną trzeba liczyć się w każdej z kombinacjami z kolektorem i wymianą łożysk w skrzyni.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót