Alfa Romeo JTDm 120 czy 150 KM?

• Autor wątku Autor wątku tommi_alfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
miałem okazję pojeździć zarówno 1.9-120 jak i 150 i muszę przyznać, że wersja 120 jest porażką w ciężkiej 159 (szczególnie kombi). Musiałem naprawdę depnąć, żeby to jakoś jechało i skończyło się na tym, że spaliła więcej niż mocniejsza odmiana

Panowie a jak to jest z chipowaniem i wywaleniem EGR i DPF? Czy wtedy wersja 8v jeździ tak jak 16v? Czy ta moc (ok. 160KM) jest tylko na papierze?

Nie wiem jak jest po wywaleniu DPF, wycisnąć da się więcej. Ale u mnie wersja 120 po sofcie u Cinka ma 156 km i 320 NM. Czuć sporą różnicę, na pewno nie tylko na wykresie ;) Nie mam porównania z 16 v przed softem. U mnie DPF działa bez żadnych problemów więc pozostał tam gdzie był. Głownie lata na trasach i wyprzedzać jest o wiele przyjemniej.

Panowie tak czytam i czytam bo mam zamiar kupic alfe, tylko zastanawiam sie nad tym silnikiem czy rzeczywiscie lepiej bedzie wziasc 120km + chip i wywalic egr + dpf? Generalnie malo jezdze w trasie, czasami sie zdarza, wiec wiem ze dpf tutaj by slabo wyszedl.. czy jest moze juz jakis model bez dpf?

czipowanie silnika wpłynie ci na jego szybsze zużycie, niezależnie od tego, co piszą tutaj zwolennicy czipów. To zawsze jest wyciskaniem więcej z mniej, tak to można ująć. Nigdy nie dzieje się to bez skutków.
Kup 150 KM i nie kombinuj. Pytanie za ile możesz usunąć DPF, pamiętaj że muszą być emulatory itd. Czy aby nie jest to koszt w okolicy 2 tysięcy? wie ktoś?

emulatory w 159 są zbędne. Robi się wszystko w oprogramowaniu.

Usunięcie DPF to koszt około 1000zł, zależnie od fachowca mogą się te koszty delikatnie różnić.
Ja w Krakowie miałem usunięty DPF za 1000 + 500 dopłaty za chipa.

Można też usunąć programowo za 300 zł :) Np. u kolegi @sdero. Czasem padają takie kwoty, że masakra- skąd te szalone rozbieżności ?

Chiptuning AR 147 8v 120km

Nie wiem jak jest po wywaleniu DPF, wycisnąć da się więcej. Ale u mnie wersja 120 po sofcie u Cinka ma 156 km i 320 NM. Czuć sporą różnicę, na pewno nie tylko na wykresie ;) Nie mam porównania z 16 v przed softem. U mnie DPF działa bez żadnych problemów więc pozostał tam gdzie był. Głownie lata na trasach i wyprzedzać jest o wiele przyjemniej.

Witam kolegę. Mam pytanie bo też mam alfkę z tym silnikiem i zastanawiam się nad jej z chipowaniem. Interesuje mnie właśnie moc w granicach 150km. Czy te 156km chodzi ci na seryjnych podzespołach czy coś zmieniałeś po modyfikacji?

Witam kolegę. Mam pytanie bo też mam alfkę z tym silnikiem i zastanawiam się nad jej z chipowaniem. Interesuje mnie właśnie moc w granicach 150km. Czy te 156km chodzi ci na seryjnych podzespołach czy coś zmieniałeś po modyfikacji?

Spokojnie możesz celować w ok. 160km i 340Nm na fabrycznym osprzęcie.

Witam a czy wywalenie tych klap kolektora w 16v,nie ma wpływu potem na jakies awarie?

Dodano po 2 minutes:

Wogule jest ktos na forum co zakładał chipa w 8v i morze napisać czy nie zacZelo sie auto potem mu psuć

Ostatnia edycja:
Witam a czy wywalenie tych klap kolektora w 16v,nie ma wpływu potem na jakies awarie?

Dodano po 2 minutes:

Wogule jest ktos na forum co zakładał chipa w 8v i morze napisać czy nie zacZelo sie auto potem mu psuć

jestem rok po chipie, przejechalem 25.000km, auto ma obecnie ponad 150k i wszystko ok.

jestem rok po chipie, przejechalem 25.000km, auto ma obecnie ponad 150k i wszystko ok.
Rozumiem. A ile chip cie kosztował ? I powiedz czuć teraz że autko ma wiecej koni? Bo jescze jedno mnie zastanawia czy takie konie dodawane elektronicznie to całkiem co innego niz w takiej 16v fabryczne ?,czy tak samo je podnoszą w fabryce elektronicznie i to jedno i to samo?czy to poprostu takie oszustwo i zarazem zylowanie silnika ktory do tego sie nie nadaje i prędzej czy pozniej beda kłopoty?

Czy te dwa silniki 120 , i 150 koni dzieli tylko jedna awaria ? Tych klap kolektora czy poprostu 150 konna wersja ma wiecej tych bolączek

Osobiście nie widzę różnic w awaryjności oprócz klap. Usterki są podobne bo osprzęt jest praktycznie ten sam.

Czyli rozumiem , ze wszystkie Alfy 147 1,9 JTD 120KM posiadaja DPF ?, lipa :/

nie wszystkie, ja kupiłem Alfę 147 jtdm 8v z roku 2005 bez DPF. Nie było o tym żadnej wzmianki w niemieckich dokumentach, ze jest to wersja z DPF, a po mimo tego zieloną plakietke miało

Cześć,
Rozglądam się za alfą 159, rozważam przede wszystkim silniki 1.9 8V i 16V. Spotkałem się z opinią, że wersja 120 KM ma znacznie lepszą kulturę pracy od 150 KM (mocniejsza to większy "klekot"). Prawda to? Ma ktoś z Was koledzy porównanie?

Cześć,
Rozglądam się za alfą 159, rozważam przede wszystkim silniki 1.9 8V i 16V. Spotkałem się z opinią, że wersja 120 KM ma znacznie lepszą kulturę pracy od 150 KM (mocniejsza to większy "klekot"). Prawda to? Ma ktoś z Was koledzy porównanie?
Wg mnie tak samo klekotają obie wersje. Zimne 1.9 jtdm to nie kultura ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót