T
takitam
Guest
A ja mam odmienne zdanie. Auto ma mega agresywny wygląd i powinno zapier... a nie toczyć się jak jakaś wielka limuzyna![]()
alfa nie ma najmocniejszych silników
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
A ja mam odmienne zdanie. Auto ma mega agresywny wygląd i powinno zapier... a nie toczyć się jak jakaś wielka limuzyna![]()
alfa nie ma najmocniejszych silnikówto inne limuzyny mają prawo zap......
standardowy 2.0 diesel wymięka
zdziwił byś siębmw z 2l ma 200koni
z forda 2.0tdci robią 218KM/504NM po chipie
ja mając 170 /370 uważam , bo są sporo mocniejsi w niepozornych autach![]()
zdziwił byś się bmw z 2l ma 200koni
z forda 2.0tdci robią 218KM/504NM po chipie
ja mając 170 /370 uważam , bo są sporo mocniejsi w niepozornych autach
Z 2.0 tdci ponad 500Nm ? Poka poka gdzie ? :>
moja już zapier.... ;-P
karmal, ale chyba nie jeździsz po naszym pięknym mieście, bo po pierwsze-pewnie gdzieś bym Cię wypatrzył, a po drugie- po częstochowskich drogach nie da się zapier...![]()
Alfa 159 nie będzie zapier.... ze względu na masę i brak porządnego silnika , a już w 1.9 jtd o tym nie ma mowy czy to w wersji 120 czy 150KM.
Wersja 120KM (0-100km/h - 11sek ) jeździ gorzej niż 1.8 benzyna w tym aucie , czy chociażby Mondeo Mk3 2.0 tdci 115KM ( 0-100 - 10.7 sek), nie wspominając o wersji 130km ( 0-100 = 9.8sek) , czy słabsza wersja tak lubianego Passata na tym forum 2.0 tdi 140KM (0-100= 9.8 sek )
Passat 2.0tdi 170km (0-100= 8.8 sek ) , lub Skoda Octavia ( 8,4 sek - która to jest tylko o 0.1sek gorsza niż Alfa 159 2.4 jtd 200KM !!! )
Weź tez pod uwage inne aspekty tych silników np. klekot tego 4 cylindrowego silnika tdi w porównaniu do 5 2.4![]()
Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
Z 2.0 tdci ponad 500Nm ? Poka poka gdzie ? :>
http://forum.fordclubpolska.org/show...=53109&page=25
użytkownik Snajper_881 masz wykresy z hamowni
Wersja 120KM (0-100km/h - 11sek ) jeździ gorzej niż 1.8 benzyna w tym aucie , czy chociażby Mondeo Mk3 2.0 tdci 115KM ( 0-100 - 10.7 sek), nie wspominając o wersji 130km ( 0-100 = 9.8sek) , czy słabsza wersja tak lubianego Passata na tym forum 2.0 tdi 140KM (0-100= 9.8 sek )
159 1.9 150KM ( 0-100km/h = 9.4 s) , i ulubiony na forumPassat 2.0tdi 170km (0-100= 8.8 sek ) , lub Skoda Octavia ( 8,4 sek - która to jest tylko o 0.1sek gorsza niż Alfa 159 2.4 jtd 200KM !!! )
Alfa 159 nie będzie zapier.... ze względu na masę i brak porządnego silnika
Możesz sobie bić pianę (czy co tam chcesz bić) nad danymi katalogowymi. Dane katalogowe jedno, praktyka drugie. Postaw mi Passata 2.0 TDI 170KM na jakąś fajną, krętą drogę i będzie jechał za mną, a ja pojadę tylko 150-konnym 1.9 JTDm. Zobaczymy, czy Cię te konie tak poniosą, jak Kasztanka Piłsudskiego. Możesz się ekscytować danymi katalogowymi Skody Octavii - naprawdę piękne auto, polecam miłośnikom designu a la "tępą siekierą projektowalim deskę rozdzielczą". Do tego rozkoszne chwile, które można spędzić w serwisie, czekając na remont głowicy w doskonałym 2.0 TDI, tudzież modląc się o to, żeby przypadkiem wtryskiwacz nie powiedział papapa, bo cena jednego (w wersji 170KM, z wymianą) jest ponad trzy wyższa, niż do 159.
I kto powiedział, że każde auto, które ma odrobinę sportowego wyglądu, ma od razu zapierdalać tak, żeby zaginało czasoprzestrzeń? Opamiętajcie się - nie każdy jeździ samochodem tak, jakby właśnie po raz pierwszy dostał auto od ojca i jechał się wyszumieć na mieście. Czasem ważne są oprócz zapierdalania także codzienne aspekty eksploatacji, takie jak chociażby potencjalna awaryjność danego typu aut. I masę osób, nawet na tym forum, nie będzie potrafiło wykorzystać potencjału, jaki drzemie w 150-konnej 1.9, nie mówiąc o mocniejszych wersjach - i tu nie chodzi o umiejętność szybkiego opuszczenia skrzyżowania, zostawiając pasy spalonej gumy...
---------- Post added at 22:45 ---------- Previous post was at 22:39 ----------
I tu się bardzo mylisz - Alfa 159 doskonale daje radę z 2.0 JTDm, który wytrzymuje na fabrycznych bebechach moc rzędu 220-230KM. Przy całkiem sensownym spalaniu. Spróbuj taki myk zrobić ze 170-konnym Passatem 2.0 TDi i zobaczysz, co Ci na te operacje powie silnik i turbina. A konkurencja z Niemiec... no cóż, pominę milczeniem osiągnięcia niemieckich inżynierów, pracujących dla koncernu VAG, w temacie nowoczesnych turbodiesli. Mam takie wrażenie, że zatrudniono tam dywersantów z Korei...
Ale jak ktoś pisze że Alfa 159 i to w 1.9 jtd fruwa , no to coś tu jest nie tak ... dlatego zwykłe porównanie że pod względem mocy i osiągów nie jest to mega super auto. A Passat (nigdy nie miałem i nie będę miał , żeby nie było że pisze stronniczo) w porównianiu tylko dlatego że dużo osób na niego najeżdza , a jednak ma kilka lepszych od Alfy 159 a mimo to nikt tego nie chce przyznać , co więcej będzie wpierał że jest inaczej.
A co do danych katalogowych , do jakichś cyferek trzeba się odnieść , żeby to nie były własne odczucia, że coś jedzie lepjej , a coś gorzej. Pewnie i tu by się znalazły ( albo jeszcze się znajdą ) które te dane rzecz jasna polepszą na korzyść 159 , a obniżą dla Passata...
Powiem Ci że średnio mnie obchodzi czy komuś padnie głowica w 2.0TDI czy nie, czy ktoś wypadnie z zakrętu bo przeceni zawieszenie, to już jego problem.A widzisz - a myślisz, że ktoś, kto pyta jaki silnik wybrać, ma w poważaniu fakt, że jeden żyje dłużej i jest mniej problemowy, niż drugi? Dlaczego od razu każdy zakłada, że tutaj chodzi o moc i osiągi?
Mi wcale nie chodzi o to żeby pokazać jaka Alfa 159 1.9jtd jest zła , bo ma swoje plusy i minusy , jak każde jedno auto , tylko o to że czasem te minusy też warto byłoby zobaczyć , a nie udawać że ich nie ma , a każde inne auto poza Alfą to zło![]()
Przecież o wadach 159 już tutaj pisano nie raz. 120 KM JTD to nie jest demon mocy, ale też nie jest to jednostka, której na drodze trzeba się wstydzić. Do sprawnego przemieszczania się wystarczy, nie generując przy tym dużych kosztów serwisowych. Ot cała filozofia. Do wyścigów spod świateł to tylko 2.4 JTDm 210KM i 2.0 JTDm (i to obie po chipach) jakoś się tam nadają - aczkolwiek nadal nie jest to coś, co robi wrażenie. Pytanie tylko - jak często się używa swojego auta do takich celów.
Przecież o wadach 159 już tutaj pisano nie raz. 120 KM JTD to nie jest demon mocy, ale też nie jest to jednostka, której na drodze trzeba się wstydzić. Do sprawnego przemieszczania się wystarczy, nie generując przy tym dużych kosztów serwisowych. Ot cała filozofia.
Do wyścigów spod świateł to tylko 2.4 JTDm 210KM i 2.0 JTDm (i to obie po chipach) jakoś się tam nadają - aczkolwiek nadal nie jest to coś, co robi wrażenie.
Mi wcale nie chodzi o to żeby pokazać jaka Alfa 159 1.9jtd jest zła , bo ma swoje plusy i minusy , jak każde jedno auto , tylko o to że czasem te minusy też warto byłoby zobaczyć , a nie udawać że ich nie ma , a każde inne auto poza Alfą to zło
To sprzedaj alfe i kup cos ze znaczkiem vw i wielka gamą silników do wyboru.