• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo JTDm 120 czy 150 KM?

• Autor wątku Autor wątku tommi_alfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Piszecie że 8V można chipować i będzie jechać , ale 16V też mozna chipować i dalej będzie przepaść między 8V i 16V.
Chyba że komuś nie zależy na osiągach , to może na to nie patrzeć i brać taki który jest w lepszy stanie , w innym przypadku o 8V powienien zapomnieć ( chociaż jak ktoś chce naprawde poszaleć to wogole o 1.9jtd nie powinien myśleć ... :) )

Piszecie że 8V można chipować i będzie jechać , ale 16V też mozna chipować i dalej będzie przepaść między 8V i 16V.
Chyba że komuś nie zależy na osiągach , to może na to nie patrzeć i brać taki który jest w lepszy stanie , w innym przypadku o 8V powienien zapomnieć ( chociaż jak ktoś chce naprawde poszaleć to wogole o 1.9jtd nie powinien myśleć ... :) )

1. Na rynku jest większy wybór 120-konnych i są w zdecydowanie niższych cenach
2. 120-konna ma to samo sprzęgło i dwumasówkę co 150-konna - co oznacza, że po chipsie na np. 160 KM masz nadal auto z układem napędowym, który spokojnie wszystko przeżyje. Przy 150-ce już tak kolorowo nie jest, bo w okolicach 190KM i 420Nm dwumasówka zaczyna pracować już na granicy swoich możliwości. Nie oznacza to, że się to musi od razu rozlecieć - ale mimo wszystko wykraczamy już poza normy, które przewidział dla tego sprzętu producent
3. 150-ka ma nieszczęsny kolektor z klapami wirowymi, który niestety musi się wcześniej czy później zepsuć

Optymalne cenowo rozwiązanie na dzień dzisiejszy - to 120KM + chip + wywalenie DPF. Pozwala to na osiągnięcie mocy ok. 160 KM, realnie jeździ to wtedy lepiej niż stockowa 1.9 JTD 16V 150KM, przy dostosowanym do tej mocy układzie przeniesienia napędu i całkiem przyjemnym spalaniu (w trasie ok. 5.5/100 po tych operacjach).

Ja wcześniej miałem VW Passata 140KM, a obecnie AR 159 1,9 8V. Powiem szczerze, że jest odczuwalna różnica, ale to nie jakaś przepaść. Sam robię dziennie 40km w jedną strone do pracy i naprawdę nie brakuje mi KM, chciaż lubię szybciej pojeździć. Oczywiście zgodzę sie, że do wyścigów spod świateł te 115-120KM to za mało, ale jak dla mnie do przyzwoicie dynamicznej jadzy na trasie już tak. Sam myślałem o chipie, ale nie wiem jak to ktoś będzie oceniał przy ewentualnej przyszłej sprzedaży, a jak juz pisałem obecne osiągi jak dla mnie są ok.

Ostatnia edycja:
Inna sprawa że wersja 8V jak i 16V w serii na hamowni wykazuje większa moc niż deklaruje producent. Czyli na starcie dostajemy bonus KM:)

Czyli rozumiem , ze wszystkie Alfy 147 1,9 JTD 120KM posiadaja DPF ?, lipa :/

Kolego, samochodu z diesel'em po 2005r. chyba nie znajdziesz bez dpf.

Koledzy wydaje mi się, że większość z Was troszkę przesadza opisując jazdę modelem z silnikiem 120 KM. Nie miałem co prawda jeszcze przyjemności tego sam sprawdzić, ale ostatnio jeździłem Fabią II kombi z silnikiem 1.9 105 KM i zarówno w mieście, jak i w trasie, nie narzekałem, bo trudno by było np. w warunkach miejskich wykorzystać większą moc, a jeździło się naprawdę sprawnie. Masa obu pojazdów jest zbliżona, więc nie chce mi się wierzyć, że Bella w tej wersji jest aż tak mułowata, że gdybym się dobrze rozpędził na rowerze, to spokojnie bym ją wyprzedził ;)

osobiście byłem zaskoczony 8V ver. w 159 myślałem że gorzej będzie to się zbierało, ale wraz z kolejnymi km faktem jest że fajnie by było jakby było więcej tych KM, trzeba się nauczyc jeżdzic, odpowiednio zmieniac biegi, za wcześnie jakiś bieg względem obrotów i jest problem:) 0 reakcji na gaz praktycznie. Umówmy się jak kogoś stac na auto to i po czasie doskłada na zwiększenie mocy jak mu brakowac będzie i po problemie

ostatnio jeździłem Fabią II kombi z silnikiem 1.9 105 KM i zarówno w mieście, jak i w trasie, nie narzekałem, bo trudno by było np. w warunkach miejskich wykorzystać większą moc, a jeździło się naprawdę sprawnie. Masa obu pojazdów jest zbliżona
Skoda Fabia II kombi z silnikiem diesla waży niespełna 1165kg, Alfa 159 z silnikiem 1.9 JTDm 8V waży 1525kg. Różnica więc jest kolosalna, a koni zaledwie tylko 15 więcej.
Problem jest taki, że dynamikę 159 zabija masa tego pojazdu, sam w to nie wierzyłem, ale padłem ofiarą tego faktu, jeśli można tak to nazwać.
Mam 159 1.9 JTDm 16V sedan o mocy 178KM i 420Nm i szczerze mówiąc jestem zawiedziony, tzn jeździ nieźle, ale spodziewałem się więcej. Nie wyobrażam sobie więc jak odpycha się wersja 120KM w tak ciężkim samochodzie.
Kupującemu polecam by zanim zdecyduje się na którąś wersję pojeździł tą słabszą i tą mocniejszą. Nic nie da mu lepszej odpowiedzi niż autopsja w tym zakresie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafał, masz rację. Wydawało mi się, że waga Fabii to 1410 kg. Jednak zbyt szybkie szukanie na google nie popłaca ;)

A wywalałeś DPF i EGR?

Panowie... 150-160 KM i moment rzędu 380 Nm w samochodzie typu 159 w zupełności wystarcza, żeby sprawnie i dynamicznie poruszać się po naszych drogach. To standardowe parametry ZDROWEJ 159 1.9 JTDm 16V, albo zchipowanej 8V. Za zakupem wersji 8V przemawia brak jakichkolwiek problemów z kolektorem ssącym oraz większa dostępność egzemplarzy do wyboru (oraz niższe ich ceny). Oczywiście im większa moc w aucie - tym lepiej, ale nie demonizowałbym tego parametru. 150 koni wystarcza na rozwinięcie prędkości przelotowej na autostradzie rzędu 180 km/h, bez męczenia auta, a to już i tak jest grubo powyżej prędkości dopuszczalnej. Wyprzedzanie - ja nie mam problemów nawet w nietuningowanej 8-zaworówce. Kwestia odpowiedniego podejścia do wykonywania tego manewru. Poza tym zapomnijcie o mocy 120 koni w 1.9 JTDm 8V. Te silniki najczęściej mają moc przekraczającą 125KM, a nierzadko trafiają się modele, które na hamowni wypluwają ponad 130KM. Tak więc bez strachu - po zmianie oprogramowania jest czym pojechać, bez obaw o kondycję jednostki napędowej.

120 (czy nawet 130) koni w alfie 159 to żart koncernu fiata,pewnie da się tym wyprzedzić,da się dojechać wszędzie gdzie chcemy tylko co to za jazda? Taki silnik pasuje do passata co najwyżej a nie do auta o sportowym charakterze.
Choć jeśli ktoś nie wymaga od auta wiele w zakresie dynamiki to będzie zadowolony napewno,dopóki nie zazna na przykład 2.4:)

ja tam bym nie grymasił, do normalnej jazdy 120koni wystarczy .

ja tam bym nie grymasił, do normalnej jazdy 120koni wystarczy .

dokładnie tak,wystarczy w zupełności.Miałem kiedyś omegę z dieslem o takiej mocy i momencie,a omega w wersji kombi była cięższa o kolejne 200 kg od 159-tki i faktycznie dało się jeździć,auto było wręcz bardzo dynamiczne ale ratowano się tam krótką skrzynią,na 5 biegu przy 100km/h było aż 2400 obr..W alfie jest gorzej pod względem dynamiki ,ale jechać się da też.Tylko czy to pasuje do alfy?

właśnie zapomnieliśmy dodać o skrzyni, czy 120 były tylko z 5 biegową skrzynią? ja w 147 mam 5 i lepiej się tym jeździ jak w fordzie 2.0 tdci z 6, tam 1 i 2 to praktycznie to samo a 6 to tylko w terasie.

Panowie... 150-160 KM i moment rzędu 380 Nm w samochodzie typu 159 w zupełności wystarcza, żeby sprawnie i dynamicznie poruszać się po naszych drogach. (...) po zmianie oprogramowania jest czym pojechać, bez obaw o kondycję jednostki napędowej.

Moje teoretyczne wątpliwości zostały rozwiane, mam nadzieję, że niebawem nadejdą testy praktyczne ;) Z drugiej strony Bella 159 to tak piękne auto, że powinno się wolno toczyć i dać każdemu szansę nacieszenia oczu jego widokiem ;)

Moje teoretyczne wątpliwości zostały rozwiane, mam nadzieję, że niebawem nadejdą testy praktyczne ;) Z drugiej strony Bella 159 to tak piękne auto, że powinno się wolno toczyć i dać każdemu szansę nacieszenia oczu jego widokiem ;)

A ja mam odmienne zdanie. Auto ma mega agresywny wygląd i powinno zapier... a nie toczyć się jak jakaś wielka limuzyna ;)

Amortyzatory
Powrót