Alfa Romeo Gtv Cup no.038

mario1942

Nowy
Auto
GTV PH3 3.2 V6
Witam!

Chyba czas sie pochwalić moją świeżo nabytą Bellą. Przyjechała ze mna z Warszawy w nocy z soboty na niedziele ;) Ci, co śledzili mój temat w dziale GTV, wiedzą że autko miało być albo w wersji 2.0 JTS, albo 2.0 v6 T - ale tak sobie pomyślałem, że wersje limitowaną też chętnie bym "odratował".
Auto jest z roku 2001, pod maską pracuje silnik 2.0 TS. Jak pewnie miłośnicy alf wiedzą - jest to seria limitowana - jednak chyba nikt nie rozgryzł zagadki ile tak naprawde było wypuszczonych jej sztuk. Charakteryzuje sie ona: specjalną tapicerką materiałowo-skórzaną, ciemną czarno-szarą podsufitką, konsolą środkową malowaną inaczej niż w "zwykłych" Gtv, tylnym spojlerem z integrowanym stop-em, dokładkami progów, dokładką zderzaka (tego moja alfa nie ma), felgami malowanymi na kolor "tytanowy", tabliczką informującą o edycji limitowanej, dopiskiem Cup na tylnej klapie oraz co istotniejsze: hamulcami z wesji 3.0 z napisem "alfa romeo" na zaciskach, innym wydechem z owalną końcówką na wzór wersji 3.0, oraz silnikiem 2.0 TS 150KM spełniającym wymogi Euro4.
Może troche historii tej Alfy - przyjechała ona ze Szwajacarii w 2005 roku, z przebiegiem 42000 km. Od tego czasu miała jednego właściciela w Polsce (a właściwie właścicielkę) - obecnie ma przebieg 108000 km.
Z moich pomiarów lakieru wynika, że auto nie było bite, a przynajmniej na pewno nie mocno. Wiem, że właścicielka zaliczyła stłuczkę z TIR-em, która zmusiła ją do malowania tylnego zderzaka i wymiany maski oraz zderzaka przedniego. Poza tym miała malowane drzwi, błotnik - z powodu wgniotek parkingowych - co wydaje sie prawdą po obejrzeniu auta.
Właścicielką była kobieta nie mającego pojecia o alfach, interesująca sie tylko tym, że "ładnie wygląda". Tak więc rzeczy do poprawki jest sporo.
Teraz troche o tym, co do zrobienia:
-dokładka Cup (skąd ja ją wezme to nie wiem)
-malowanie alufelg, bo kobieta jezdzila na nich w lecie i zimie i niewiele już zostało z lakieru... :/
-schodzący lakier z maski, 2 duże odpryski
-znaczki pininfarina ZROBIONE (tymczasowo od 406 Coupe - docelowo: nowe pininfarinki i herby od Alfy)

-nowe znaczki alfy, bo stare wyblakły
-uporanie sie z korozja na słupku i lusterku
-zrobienie "czegoś" z czarnymi czujnikami cofania które na czerwony zderzaku wyglądają dziwnie
-głośnik który wpadł do środka drzwi - trzeba wydostać
-wyłamana popielniczka ZROBIONE

-stożkowy filtr powietrza...
-pod maską pustka - chyba brakuje jakiś osłon
-demontaż alarmu z funkcją odciecia zapłonu który doprowadza mnie do furii
-kilka zaślepek które "uciekły" z miejsc i już nie wróciły
-koniecznie uszczelki przy drzwiach, któych brak
-uszczelki przy oknach - przy 130 nie słyszałem już wcale radia
-synchronizator 2/3 biegu - przy szybkich zmianach strasznie zgrzyta
-z tyłu coś stuka - trzeba zidentyfikować co
-wymiana oleju, bo nawet nie ma karteczki co jest wlane
-regeneracja zacisków
-polerowanie lamp, bo są jakieś matowe i regeneracja odbłyśników
-uzupełnienie oświetlenia ZROBIONE
-wymiana zamka z tyłu
-naprawienie klapki wlewu do której teraz trzeba dostawać sie z bagażnika i przy użyciu kluczyka
-ogarnięcie szalejącej elektryki - np. nagle spadającej do 0 temp. silnika
-kupno felg stalowych albo alusów na zime
-zbadanie dźwięku silnika, który przy schodzenu z obrotów brzmi, jakby miał turbo (czyżby to wariator?)
Jak tak wszystko sobie teraz napisałem, to aż sie troche przerazilem ile rzeczy jest do zrobienia. No ale strasznie sie ciesze, że mam Alfe :) Po prostu wiem, że to był najlepszy możliwy wybór - i naprawde żadne auto, którym jezdziłem do tej pory nie dawało tyle satysfakcji z bycia kierowcą.
Mam nadzieje, że w miare postępów prac uda mi sie update-ować ten temat.
Forki zrobione rano, na szybko telefonem - wkrótce bardziej "profesjonalna" sesja ;)

Ostatnia edycja:
Piękna kolego. Kolor super. Dasz radę z tematem. Jak ja sobie niedawno wyliczyłem ile chce zrobić w swojej... głowa mnie rozbolała. Powodzenia:)

Całkiem ciekawy egzemplarz :) pod maska rzeczywiście brakuje plastików. A o listę rzeczy do zrobienia się nie martw moja na początku była dwa razy dłuższa, a teraz została mi w sumie jedna sprawa do ogarnięcia, wiadomo na wszystko potrzeba czasu i $$.
Gratki zakupy i powodzenia w doprowadzaniu do ideału :D

Gratulację! To pierwsza oryginalna Gtv w wersji Cup w naszym klubie, aby tylko wszystko poszło zgodnie z planem, bardzo brakuję tu tej dokładki z przodu. Z tego co się kiedyś pytałem w ASO to ok 1.400zł:) i trzeba uważać z krawężnikami bo jest wtedy bardzo nisko.

1400 zł? Jakaś obłędna ta cena jak za kawałek plastiku. Tak szczerze mówiąc, to posiadanie tej dokładki nie jest mi obecnie na ręke - mam garaż tak zaprojektowany, że GTV-ka wiesza sie przy wjezdzaniu tyłem, a przy wjeżdżaniu przodem ledwo przechodzi. Tak więc moge wybrać - albo garaż albo dokładka :/ Fajnie by było mieć w pełni oryginalnego CUP-a, no ale... Pewnie spróbuje znależć gdzieś używke "tak, żeby mieć".

Piękna, widziałem aukcję w internecie, Ursynów pozdrawia odchodzącą z niego Alfę, na pewno w dobre ręce :-)

1400 zł? Jakaś obłędna ta cena jak za kawałek plastiku. Tak szczerze mówiąc, to posiadanie tej dokładki nie jest mi obecnie na ręke - mam garaż tak zaprojektowany, że GTV-ka wiesza sie przy wjezdzaniu tyłem, a przy wjeżdżaniu przodem ledwo przechodzi. Tak więc moge wybrać - albo garaż albo dokładka :/ Fajnie by było mieć w pełni oryginalnego CUP-a, no ale... Pewnie spróbuje znależć gdzieś używke "tak, żeby mieć".
:( Z garażem ma ten sam problem - przodem haczyłaby zderzakiem, więc muszę deski podkładać... Tyłem jest ok. Chciałem moją 147 obniżyć, bo stoi jak koza, ale nie ma szans -> ALBO GARAŻ , ALBO BLIŻEJ ZIEMI :)

:( Z garażem ma ten sam problem - przodem haczyłaby zderzakiem, więc muszę deski podkładać... Tyłem jest ok. Chciałem moją 147 obniżyć, bo stoi jak koza, ale nie ma szans -> ALBO GARAŻ , ALBO BLIŻEJ ZIEMI :)
Barus to zrób modernizacje garażu :) jakieś nalewki betonowe lub coś podobnego.

Ładniutka Gtv :)

Mój wjazd wygląda nieco lepiej niż to: " \_ " ... przy czym na równo z poziomem tego poziomego są drzwi (normalne, otwierane na zewnątrz - nie podnoszone) - także nic na stałe zrobić nie mogę

Zawsze możesz wydłużyć wjazd do garażu i zmniejszyć kąt podejścia ;)

Gratuluje zakupu i trzymam kciuki za doprowadzanie do oryginału

Ładniutka Gtv :)

Zawsze możesz wydłużyć wjazd do garażu i zmniejszyć kąt podejścia ;)
Właśnie nie mogę :D Zaraz jest chodnik i droga (poza tym zrywanie kostki byłoby w moim przypadku głupotą, jeśli to wszystko miałoby być robione tylko dla obniżenia samochodu :))

---------- Post added at 15:03 ---------- Previous post was at 15:02 ----------

Sam jakiś czas temu miałem chrapkę na GTV CUP :)

Panowie, chyba sie załamałem. Postanowilem dzisiaj wyjechac Bellą z garażu - pierwszy raz od kupna. Myślałęm, że nie będzie problemów skoro przodem spokojnie wjechala. A tu niespodzianka. Przychaczyla od ogranicznik bramy... I polal sie olej :( Kto wymyślił, żeby tak nagle w 1 miejscu wystawała tak nisko miska? Duży "-" dla wlochów.

Oj ból, współczuję bo wiem jak to jest, ze swoim Sport Packiem mam podobne historie.

Ale z tym minusem dla włochów bym nie przesadzał, może po prostu jak trzeba było obmyślać jak mądrze upakować miskę olejową chłopaki zerwali się na kawę i rogale. :P Tak samo jak wtedy, kiedy mieli zaplanowane projektowanie bagażnika. :D

Panowie, chyba sie załamałem. Postanowilem dzisiaj wyjechac Bellą z garażu - pierwszy raz od kupna. Myślałęm, że nie będzie problemów skoro przodem spokojnie wjechala. A tu niespodzianka. Przychaczyla od ogranicznik bramy... I polal sie olej :( Kto wymyślił, żeby tak nagle w 1 miejscu wystawała tak nisko miska? Duży "-" dla wlochów.
Pocieszę Cię (choć u mnie obeszło się bez kosztów) - kiedyś zapomniałem o podłożeniu desek przy wyjeżdżaniu, a 156 miałem słabą (przepływomierz padnięty), wyjeżdżając -> gaz, BACH BACH BACH i TRACH ! ! ! ... Myślałem, że z pół auta wyrwałem :D Szczęście w nieszczęściu, że poszedł tylko zderzak z zatrzasków i nawet lakier nie popękał :)

---------- Post added at 11:11 ---------- Previous post was at 11:10 ----------

(...) chłopaki zerwali się na kawę i rogale. :P Tak samo jak wtedy, kiedy mieli zaplanowane projektowanie bagażnika. :D
... albo pizzę i dziewczyny ;)

Z bagażnikiem też masz rację. W swojej GTV jeszcze nic nie woziłem, ale myślę, że może być nieciekawie :) (chociaż jest dość głęboki)

Amortyzatory
Powrót