Alfa Romeo Giulia (2012)

Fakty są takie, że 159 rzeczywiście odchudzono wraz z wprowadzeniem nowych silników (w tym też TBi). Przeciętnie każda wersja nadwoziowa po 2007 jest około 50 kg lżejsza. Niby nie jest to duża różnica ale np wersja 159 z silnikiem 1,9 JTS miała stosunek mocy do masy 103KM/1000kg a 159 TBi ma już 138KM/1000kg. Widać o to koledze chodziło.

Fakty są takie, że 159 rzeczywiście odchudzono wraz z wprowadzeniem nowych silników (w tym też TBi).

A ja dodam, że na dziś dzień zamiast 200-konnego pięciocylindrowego diesel'a 2.4 JTD 20V można na dziś dzień dostać jedynie 170-konnego 2.0 JTD z 4 cylindrami. I tutaj też zmalała masa o około 50-100 kg.

Pozdrawiam,

159 z silnikami TBi waży MNIEJ niż poprzednie wersje 159. Wraz z nowymi silnikami odciążono również nieco nadwozie. Auto jest lżejsze. Około 100 kg.
Jako, ze silnik jest mocniejszy i bardziej dynamiczny a auto nieco lżejsze, ma to wyraźne przełożenie na jazde.
Polecam eksperyment: weżcie jakiekolwiek starsze 159 i to nowe z TBI, krótka przejażdżka na tej samej trasie wiele wam wyjasni.
Różnica jest bardzo znacząca.

159 z silnikami TBi waży MNIEJ niż poprzednie wersje 159. Wraz z nowymi silnikami odciążono również nieco nadwozie. Auto jest lżejsze. Około 100 kg.
Jako, ze silnik jest mocniejszy i bardziej dynamiczny a auto nieco lżejsze, ma to wyraźne przełożenie na jazde.
Polecam eksperyment: weżcie jakiekolwiek starsze 159 i to nowe z TBI, krótka przejażdżka na tej samej trasie wiele wam wyjasni.
Różnica jest bardzo znacząca.

Kolega zdaje się nie czytał co pisałem powyżej... Nie ma żadnej AR 159, która była by lżejsza od podobnej wersji silnikowej o 100 kg. Największa różnica to 50 kg. Tutaj są dane dokładne: http://www.carfolio.com/specifications/models/?man=257 Mimo to, że zmiana nie jest duża to jednak plasuje ją w lżejszych autach tej klasy.

Dobrze wiedzieć, ze miało się rację. Cytuje z naszego portalu:
Jak podaje portal Automotive News, Sergio Marchione wyraził pewne obawy co do nowej Giulii, przekłądając jej premierę o conajmniej pół roku. Konsekwecją tej decyzji jest opóźnienie powrotu Alfy Romeo na rynek Ameryki Północnej do roku 2013.
Opóźnienie wynika z niezadowolenia Marchione co do obecnego wyglądu Giulii, przedstawionego mu przez Centro Stile w Turynie.

Czyli nasza kochana 159 ma przed sobą jeszcze spooookojnie dwa lata produkcji:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dobrze wiedzieć, ze miało się rację. Cytuje z naszego portalu:

Opóźnienie wynika z niezadowolenia Marchione co do obecnego wyglądu Giulii, przedstawionego mu przez Centro Stile w Turynie.

Czyli nasza kochana 159 ma przed sobą jeszcze spooookojnie dwa lata produkcji:)

Tylko czy to dobrze czy nie? Mnie się wydaje że nie bardzo.

dobrze, bo projekt Giulii ostatecznie odebrałby alfie ostatnie ślady oryginalnosci.

dobrze, bo projekt Giulii ostatecznie odebrałby alfie ostatnie ślady oryginalnosci.

Rozumiem że masz wtyczki w Centro Stile i widziałeś już Giulię, dlatego wiesz ze nie jest autem oryginalnym.

prasa publikuje to regularnie. Nawet w nowym Motorze jest. Tak samo było ze 149, potem Milano i w koncu Giuliettą. Mam prasę z 2008 roku, jest tam 149, potem Milano. Ostatecznie Giulietta okazała sie w 90 procentach taka, jak tam sugerowano.

Identycznie tak samo dzieje sie z Giulia. Zobaczysz, ze taka własnie będzie, jak dzis mozesz zobaczyć w Motorze.

prasa publikuje to regularnie. Nawet w nowym Motorze jest. Tak samo było ze 149, potem Milano i w koncu Giuliettą. Mam prasę z 2008 roku, jest tam 149, potem Milano. Ostatecznie Giulietta okazała sie w 90 procentach taka, jak tam sugerowano.

Identycznie tak samo dzieje sie z Giulia. Zobaczysz, ze taka własnie będzie, jak dzis mozesz zobaczyć w Motorze.

Prasa sugeruje że Giulia będzie taka:
http://www.alfanews.pl/2011/03/13/alfa-romeo-giulia-nowe-informacje/

Więc mówisz że w 90% taka właśnie bedzie? No to nawet Fajnie :D

Z jednej strony Pingwin vel KRS pisze bzdury ,ale z drugiej strony - możliwe, ze marketingowcy FGA obrali taki kierunek, który będzie na siłę kojarzył Amerykanom obłe kształty z Alfą. Amerykanie to debile. Pokażesz im 159 i 8C i nie zauważą podobieństw. Pokażesz im 8C i Giuliettę i wtedy będą wiedzieli, że to Alfa.

Miejmy jednak nadzieję, że KRS się myli...

Tuti, wskaż mi te bzdury. Ale konkretnie: co napisałem bzdurnego?

Pokażesz im 159 i 8C i nie zauważą podobieństw

To może pasować też do Europy.

A Twoją tezę można spalić przykładem Forda- GT jest zupełnie inne niż Mustang GT, a jak przy nich postawisz amerykańską wersję Focusa to jakby z innej planety.

Amortyzatory
Powrót