Alfa Romeo 166

• Autor wątku Autor wątku pawelboru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
226 koni to normala moc silnika 3.0 w wersji cf2 czyli do końca 2000 roku. Od 2001 roku spełnia normę euro 3 i ma 220 koni. Nie wiem co to za bajeczki o mocy 226 w autmacie tylko:confused:. Kierownica wielofunkcyjna pojawiła się od 2001 roku czyli pierwszego liftingu 166 .

Sądziłem, że automat opcja z manualem miała 220KM. Sorry, za zamieszanie.

Czy to pełna wersja to niestety poznać się nie da. Sprzedaje handlarzyna więc nie licz na szczerość a ze zdjęć dużo nie widać. Na pewno nie ma ksenonu ani wielofunkcyjnej kierownicy. Takowa przed liftem faktycznie była. W formie jak już wspomniano. Bardzo często albo zawsze. Jednak mi wiadomo tylko od rocznika 2002. Może 2001 z samiuśkiego końca produkcji. Ale nie spotkałem takiej. Czujnika deszczu chyba też nie ma choć dokładnie nie widać.
Poza tym lista wyposażenia potrafi być długa ale do zweryfikowania na miejscu lub ze szczegółowymi zdjęciami.

Tak jak pisałem, widocznie sama końcówka. Poza tym dochodzi kwestia przeszczepu. To bardzo pożądany element na rynku wtórnym i schodzi błyskawicznie. Nawet wiem kto ma na sprzedaż :D ale niech "On" sam o tym zakomunikuje. Może nie sprzeda do czasu jak ja fundusze nagromadzę :D

Widzę że instalacja trochę lepsza (bo szczegółów nie widzę) niż klasyczne walduchy :) to na + . Widać że gość forum nie widział ani za bardzo się w auto nie wczuwał bo widzę jakąś sztukówkę na dolocie i klasycznie przetarta wiązka klapy. Może się mylę ale pewnie koleś nie bardzo ogarnia auto tylko powierza je mechanikom. Może źle może dobrze. Trudno wyczuć.
W tym aucie podstawą to rzetelna i szczegółowa diagnoza. Silnika, gazu, zawieszenia. Tak więc jedź na obdukcję z kilkoma stówkami i przetrzep auto w serwisie. Wiesz.... Żeby się nie okazało że to będzie jego pierwsza i ostatnia alfa na niedługo. W ogłoszeniu wszyscy piszą że super.
Nie wiem ile masz 166 i jak się na niej znasz ale to auto najlepiej kupować z kimś kto naprawdę ogarnia ten samochód.

Witam i ja się podepnę, w związku z tym że przymierzam sie do kupna bliżej wisny chciałbym się dowiedzieć kilka szczegółów. Chodzi mi o roczniki z ostatnich lat produkcji powiedzmy że powyżej 2005r. no chyba ze 159, ale wróćmy do 166.
Koniecznie automat i koniecznie diesel.
1. jak się sprawuje automat w tym modelu ile ma biegów?
2. Od czego zalezy moc 175 i 185 KM?
3. Co z sterowaniem w kierownicy, jak go niema to czy ciężko go dołożyć?
4. Audio jest archaiczne rozumiem, ze z racji ukształtowania deski rozdzielczej nic tam w formacie np. 2 DIN nie wsadzi, navi wiem, że na PL nie ma, a idzie to jakoś popimo trudności rozbudować MP3, wyświetlacz wykorzystać pod DVD?
5. Jak z chip tuningiem , czy skrzynia to zniesie podejrzewam, ze IC to jakieś maleństwo jak w wiekszości ALF?

1. jak się sprawuje automat w tym modelu ile ma biegów?
Ma pięć biegów i sprawuje się dobrze. Nie jeździłem tym (bo mam przedlifta z ZFem) ale ludzie chwalą. Nie wiem co konkretnie chcesz wiedzieć....

2. Od czego zalezy moc 175 i 185 KM?
Nie wiem dokładnie chyba od rynku na który była przeznaczona.

Co z sterowaniem w kierownicy, jak go niema to czy ciężko go dołożyć?
Musisz mieć kierownicę i może ICSa. Może... bo poliftowe ICSy powinny mieć ten soft w standardzie. Trzeba sprawdzić.

Audio jest archaiczne rozumiem, ze z racji ukształtowania deski rozdzielczej nic tam w formacie np. 2 DIN nie wsadzi,
Wsadzisz ale stracisz podgląd na klimatyzację bo korzysta z tego wyświetlacza.

navi wiem, że na PL nie ma
Dokładnie.

a idzie to jakoś popimo trudności rozbudować MP3
Tak, choć nieformalnie. Jest rozkminiony sposób podłączenia zewnętrznego sygnału audio pod przedwzmacniacz kaseciaka. Czyli wciskasz ten dzyndzel udając że wrzuciłeś kasetę i puszczasz mp3 z zewnętrznego źródła. Niektórzy twierdzą że słychać lekkie szuranie silniczka ale bez przesady. Znacznie bardziej profesjonalne jest kupienie audiostrady lub loudlinka (czyli emulator zmieniarki 350-400zł) i w ten sposób masz czytnik mp3 zamias CD playera.

wyświetlacz wykorzystać pod DVD?
Oczywiście. ICS ma wejście RGB więc wszystko w tym standardzie przyjmie na ekran. Tunery dvbt, dvd z wyjściem euro scart lub innym zawierającym RGB. Jeżeli jednak masz coś co ma wyjście tylko cyfrowe to już będzie potrzebny konwerter.

Jak z chip tuningiem , czy skrzynia to zniesie podejrzewam, ze IC to jakieś maleństwo jak w wiekszości ALF?
Tu będzie problem. O ile manuale kręcą to przy automacie nie zaszalejesz. Nie pamiętam wartości ale jak dobijesz do około 200KM i trochę więcej momentu to max. Ale generalnie to skrzynia Cię ograniczy. IC mały? To nie subaru że w standardzie cooler jest przewidziany do podniesienia mocy o 100%. Na pewno Ci styknie :)

Nie ma potrzeby odpowiadać na pytania na które nie zna się odpowiedzi, albo słyszało sie że dzwonią tylko nie wiadomo w którym kosciele, powoduje to zamieszanie w wątku. Jesli chodzi o audio to mnie ustatysfakcjonowałeś jeszcze jedna kwestia to czy jak tam jest bose to ma subwoofer?

Czyli szału nie ma, nie wyobrażam sobie radia w schowku i przełączania np. stacji albo utworów, cały czas otwierając go, albo zgłasniać i ściszać. napewno nie zamontowałbym jakis dodatkowych pilotów i dżojstików do kierownicy.

W 166 nie ma bose, jak jest audio z pełnym DSP to masz dwa głośniki basowe w półce,

Jeździłem poliftem z fabrycznym chipem na 207 KM i automatem i naprawdę zbierał się ten silniczek praktycznie jak V6:P

Nie ma potrzeby odpowiadać na pytania na które nie zna się odpowiedzi, albo słyszało sie że dzwonią tylko nie wiadomo w którym kosciele, powoduje to zamieszanie w wątku. Jesli chodzi o audio to mnie ustatysfakcjonowałeś jeszcze jedna kwestia to czy jak tam jest bose to ma subwoofer?

Sugerujesz że na któreś z zadanych nie znam odpowiedzi? Chodzi Ci o kierownicę? Niestety to jedyna odpowiedź jaką ktokolwiek Ci da. To czy kierownica multifunkcyjna zadziała z Twoim ICSem zależy od oprogramowania. Wróżką nie jestem i nie zgadnę jakie masz u siebie soft (czy będziesz miał). Aha, w dodatku trzeba będzie troszkę kabelków dodać. A nie tylko wpiąć wtyczkę jeżeli o to Ci chodzi.

Jeżeli chodzi o subwoofer to jako takiego nie ma. Są dwa niskotonowe głośniki w tylnej półce zwrócone magnesami do góry. Tak jakby półka i wnęka pod nią robiły za "skrzynkę". W 166 nie było żadnego markowego nagłośnienia. Jedynie DSP (rozwinięcie chyba znasz) firmy węgierskiej Haes. Jeżeli chodzi o jakość to przepastnie lepsza od standardu. Ale w porównaniu do profesjonalnego np Bose, B&O, Harman to przepaść. Nawet Bose z Lybry ponoć bije jakością 166. A już o szpanie przed dyskoteką to w ogóle zapomnij.
DSP w 166 jest przyzwoitej jakości. Zadowala przeciętnych i nieco ponad przeciętnych użytkowników auta.

Nie ma BOSE tylko DSP.Subwoofera brak.

DSP top nie firma tylko rodzaj sterownia, wzmacniacz jest chyba firmy HAES, głosniki nie mają jakiś specjalnych oznaczeń, trzeba by dorwać broszurę od Alfy 166 tam przy opcjach za dopłatą powinnien byc system audio opisany dokladniej

Na pewno czeka Cię inwestycja w
- DSP (ciężko do polifta albo przedliftowe trzeba trochę przerobić) - 500zł
- kierownicę - cena z allegro (+ ICS jeżeli Twój ma jakiś stary soft - sprawdzisz sobie)
- lemulator mp3 - 400zł

Jeżeli posłuchasz gdzie indziej DSP i Cię nie zadowoli to możesz wstawić swoje audio - cena bez ograniczeń. Da się.

- - - Updated - - -

DSP top nie firma tylko rodzaj sterownia, wzmacniacz jest chyba firmy HAES, głosniki nie mają jakiś specjalnych oznaczeń, trzeba by dorwać broszurę od Alfy 166 tam przy opcjach za dopłatą powinnien byc system audio opisany dokladniej

Wszystko jest Haes. DSP daje możliwość większej zabawy tonami i poszczególnymi częstotliwościami. Czyli to więcej niż wzmacniacz z tubą.....

Reasumując
1 Automat dobry 5 biegowy
2 Moc 175 a 185 KM nie wiadomo od czego zależy
3 Kierownice przełoży, ale w sumie może być problem z softem ICS i kabelkami
4 Audio dramat, jak przełoży wszystko to zacznie grać, ewentualnie wymienić głośniki i aktywny subwoofer wtedy troche lepiej
5 chip tuning może być z 200 KM, ale automat bee i ogranicza (a taki podobno dobry) IC jest wystarczająco duży nie trzeba wsadzać FMIC

Teraz pytanie z wyposażenia
1. Klimatronik jest jedno czy dwu-strefowy?
2. Ma lusterka fotochromatyczne i składane?
3 ogrzewanie przedniej szyby jest z klimy?
4 Zawieszenie jest trwalsze jak w 156?

Reasumując
1 Automat dobry 5 biegowy
2 Moc 175 a 185 KM nie wiadomo od czego zależy
3 Kierownice przełoży, ale w sumie może być problem z softem ICS i kabelkami
4 Audio dramat, jak przełoży wszystko to zacznie grać, ewentualnie wymienić głośniki i aktywny subwoofer wtedy troche lepiej
5 chip tuning może być z 200 KM, ale automat bee i ogranicza (a taki podobno dobry) IC jest wystarczająco duży nie trzeba wsadzać FMIC

2. pewnie ekologia, albo remap
4. Fabryczne DSP daje bardzo ładny dźwięk. Jest sporo opcji konfiguracji.

Teraz pytanie z wyposażenia
1. Klimatronik jest jedno czy dwu-strefowy?
2. Ma lusterka fotochromatyczne i składane?
3 ogrzewanie przedniej szyby jest z klimy?
4 Zawieszenie jest trwalsze jak w 156?

1. Jednostrefowy
2. zewnętrzne nie, ale na wyposazeniu wsteczne było samościemniające się.
3. w szybie tylnej sa przewody ogrzewania. jednak jeśli nie działa układ nawiewu szyby tez nie uruchomisz.
4. raczej tak. na naszych drogach ciężko to stwierdzić.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót