Alfa Romeo 164 2.0 TS 8V

• Autor wątku Autor wątku Piotr_Z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr_Z

Guest
Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 164 2.0 TS 8V. W tej chwili samochód stoi u mechanika ale jak już ruszy to się będzie działo. Wyposażenie chyba standardowe tzn.

- el. szyby przód i tył
- el. lusterka
- el. otwieranie wlewu paliwa
- el. otwieranie bagażnika
- klimatronic
- rolety z tyłu
- fele chyba orginał 15" z oponami 205/60
- welurowa tapicerka
- ABS

Chyba wszystko jeśli chodzi o wyposażenie. Co do jazdy to na pewno wiecie, że to komfort i jeszcze raz komfort. Na równym asfalcie idzie jak po szynach, żadnych przechyłów po prostu miód. Przy koleinach pojawia się efekt ściągania ( czasami aż kierownice wyrywa, takie mamy drogi ), zrzucam to na garb szerokich opon, bo na prostej idzie jak należy.

Podsumowując, wcześniej jeździłem Polonezem, teraz przesiadłem się na 164. Dwoma słowami mogę to określić.

JESTEM W RAJU !!!!!!

:D :D :D :D :D

P.S. Zdjęcia będą jak już wyjedzie od mechanika i Ją umyję :lol: :lol:

Piotr_Z napisał:
Podsumowując, wcześniej jeździłem Polonezem, teraz przesiadłem się na 164
Witaj ze mna bylo podobnie najpierw byl duzy fiat póżniej 164 2,0 ts i też bylem w raju
teraz doszla q4 :twisted: i naprawde jestem w raju chyba ze jestem na cpn-ie,albo kupuje czesci to juz nie taki raj :D (czujnik polozenia walka 584 zl i dwa tyg czekania :D ).
wyposazenie w twoim ts to chyba nie taki standard bo w moim ts
mialem el szyby przód, lusterka el,klima,wsp i to chyba jest standard choc klima automat.
Teraz dolożylem jej tylne szyby el i regulacje foteli el.
Z tego co widze to zlapales vira 164 i tak ci pewnie zostanie bo to wyczesany wózek
Pozdrowionka i czekam na foty!!!

Chyba ktoś mnie w tąbę zaladował, mam silnik 2.0 TS z 95 roku. Miał być ze 164 a jest chyba ze 155. Numer mojego silnika zaczyna się od AR064 ten ma numer AR67105 i z katalogu wychodzi, że jest to AR155. Powiedzcie mi czy się orientujecie, czy wsadzę go do AR164 ??? Po drugie potrzebuję przepływomierza do tego silnika bo jest go pozbawiony. Jak trafi mnie szlag to przejadę sie na śląsk i będę bardzo niegrzeczny...........

Może ktoś mi pomóc ???

napewno go tam mozesz wlozyc a jezeli to jest 16v to poprostu bedziesz mial 16v a nie 8v. musisz popatrzec gdzie w twojej alfie znajduja sie uchwyty silnika i porownac z silnikiem co masz

Włąśnie przednie mocowanie, stojąc z przodu auta z lewej strony na dole. U mnie opira się na belce na łapie. Przy tym silniku jest poduszka skierowana z uchwytami w góre. Nie wiem czy po odkreceniu tej lapy mocowanie które zostanie bęzie pasować do mojego uchwytu w 164. To co prawda jest do przerobienia.
Szukam przeplywomierza do tego silnika przypomna AR67105

Do odważnych napewno, jeśli nie uda mi się zaszczepić tego silnika będę 6 tyś w plecy bez samochodu i z debetem na koncie.......

Mam prośbę do posiadaczy Alf 155 z silnikiem 2.0 TS 8V z łańcuchem na rozrządzie i numerem silnika AR67105 by podały numer swojego przepływomierza. Ja znalazłem dwa i nie wiem który to by był.

numer Bosch
0281002309
0281002308

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Nikt nie ma 2.0 TS 8V z łańcuchem z numerami AR67105 ????

Czyżbym znowu wdepnął w wielkie kaka :shock: :shock: :shock:

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Przepraszam za jakość zdjęć ale nie mam cyfrowego aparatu a po zakupie Alfu długo nie będę miał, musicie się zadowolić tym co jest :P

Jest niedomknięta maska z przyczyn chyba jasnych :shock: :shock:

Odpowiedź jest prosta. Silnik nadawał się na szmelc, wariator do wymiany a w tej wersji koszt około od 1600 do 2000 zł i to jest sprawdzone, metaliczne odgłosy z samego silnika, wycieki z pod głowicy, można by tak jeszcze długo. Kupiłem drugi silnik i właśnie szykuje się do wkładania.

Tak przy okazji ma ktoś może tę gumową osłonkę, którą widać w komorze, taka jak podwójna na układzie maglownicy ???

Piotruś powiedz silnik masz od 155 tak? zostaje na elektryce od 164 tak? i masz przeplywkę od 164?

Sama elektryka zostaje ze 164 o ile uda mi się ją zaszczepić do wiązki od nowego silnika. Przepływomierz oczywiście, mam od 164.

Tak przy okazji, jakby ktoś miał schemat instalacji elektrycznej od 155 byłbym wdzięczny za udostępnienie, chodzi mi o to, iż w 164 połączenie instalacji elektrycznej z instalację samego silnika realizowane jest poprzez taką okrągłą złączkę na podszybiu, natomiast w wiązce od nowego silnika takowej nie ma. Potrzebuję schematu by to jakoś ze sobą połączyć.

Więc przepływką się nie przejmuj, ona jest dla komputera a nie dla silnika. Myślę że spokojnie podłączysz ten silniczek bo z tego co kojażę to chyba różnice nie były duże albo żadne. Dopasuj silnik do wiązki a nie odwrotnie bo inaczej zaczniesz się gubić.

Próbuj to wszystko podłączyć pod starą wiązkę.

Nie zrozumiałeś mnie chyba, instalacja elektryczna została od 164, natomiast wiązka od silnika razem z kompem została wymieniona od silnika, który będę wkładał. Dlatego też potrzebuję schematu od 155 zresztą od 164 też.

No moment ja wsio kumam.
Może inaczej -teraz pytanie kupiłeś auto jeżdżące?
Jeżeli tak to posiada ono całą instalkę sterującą silnikiem (kompa ,kable na wtryski itp.)
Silniki od 155 i 164 konstrukcujnie się nie różnią Wiec przekładając sam silnik elektryke zostawiasz od starego.

Niestety różnica jest zasadnicza, silnik ze 164 był bardzo starym typem z aparatami zapłonowymi po bokach silnika itp. W nowym przewody wychodzą z jednej strony silnika, różni się kolosalnie w osprzęcie z tego względu, że nowy jest z 94 roku a stary to lata 80. W innym wątku jest zdjęcie takiego silnika jaki był w 164. Sam komputer się różni jeden od drugiego.

Amortyzatory
Powrót