• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa Romeo 159 - wysokie koszty serwisowania?

Wywalone juz były, jak i cala ekologia ;)

- - - Updated - - -

I pech chciał ze lewy wahacz będzie musiał być reklamowany :D skrzypi jak dwóch emerytów podczas dzikiego seksu. No i 2 wężyki nadal odrobinkę sączą

Ufff to dobrze, że już ich nie ma :), zawsze to mniejsze koszty na start. Zanim zdejmiesz nowe wahacze dolne, polecam sprawdzić górne, 90% przypadków takiej "starej kanapy" to właśnie one :) przerabiałem trw i lemforder, ale tylko meyle hd nie skrzypią po czasie(o górnych piszę:))

Górne były robione, całkiem niedawno i wyglądają bardzo dobrze. U mnie zjawsko skrzypienia jest nienaturalnie głośne wręcz czasami przechodzi w trzask. Mechanik mój juz wczoraj wydał diagnozę, niestety czasem tak się zdarza.

Po tym co czytam, odnoszę wrażenie, że chyba źle rozumiem pojęcie "na miasto". Nie chodzi mi tylko o jeżdżenie po samym centrum i stanie w korkach. Przez jazdę po mieście rozumiem też jazdę od jednego końca Torunia do drugiego. Poza tym w trasy też od czasu do czasu będę się wybierał na urlop. Oczywiście, znacznie częściej będę jeździł po zakupy, czy do pracy 2-3km od miejsca zamieszkania niż nad morze, ale nie to nie oznacza, że będę szlajał się nim wyłącznie po mieście.
I naprawdę benzyna (2.2 jts) wyjdzie taniej niż 1.9/2.0 jtd, pomimo wyższego spalania i wyżej awaryjności? :o

Ryzykujac ze rozpoczne kolejny watek jalowej dyskusji - ale naprawde myslisz o ponad 180 konnym samochodzie do codziennego jezdzenia 3km? Czy to literowka?

Nie ma szansy zeby ktorykolwiek z silnikow o ktorych rozmawiamy doszedl do temperatury roboczej, to zwykle zarzynanie mechaniki - oczywisty bedzie nagar w JTSie, przeciez ten silnik stworzony jest zeby godzinami jechac na 3tys obrotow a nie 15 min miedzy tysiac a dwa. Diesel - podobnie, poza tym raz do roku na urlop to za malo na wypalenie DPFa, nie mowiac juz o tym ze wyzsza sprawnosc tych silnikow oznacza ze potrzebuja dluzszego czasu na rozgrzanie...
Codzienne jazdy z Torunia nad morze to inna sprawa, kazdy z tych silnikow nadaje sie rewelacyjnie.

(Zrobilem ponad 250k w 156 1.8 Ts, ciagle mozna wsiasc do niej o kazdej porze i pojechac do Paryza czy Rzymu, mam tez 2.2 jts, ze zrobionym lancuchem po 80k. Ale 3km staram sie zwykle robic rowerem albo na piechote)

Podbijam stawkę: do pracy mam 700 metrów i jeżdżę 2,4 230KM lub niewiele słabszą benzynką. Mogę, czy muszę pisać podanie o zgodę do zwolenników Grety?

ps. taki mały offtopic [MENTION=70480]yerbamateo[/MENTION] jak się sprawuje dach w spiderze? nie ma z nim problemów?

Ostatnia edycja:
https://m.olx.pl/oferta/alfa-romeo-...przebieg-bezwypadek-CID5-IDFPtGU.html?reason=

Przebieg 136 tys i niecałe 10 tys zł. O co tu chodzi? Dlaczego tak tanio? Tylny znaczek mocno wyblakły, praktycznie go nie ma. Kręcony licznik?

Już 8900. Widać, że świeci się błąd blokady kluczyka, poza tym wyblakły znaczek z tyłu to raczej nie kwestia przebiegu, a właśnie lat. Moja jest o rok młodsza i znaczek z tyłu też mam wyblakły - zapewne od mycia na myjniach automatycznych. Dodam, że 5 lat temu jeszcze był ok. Co do przebiegu, 147'ka mojej żony ma 13 lat i przebieg 125 tys. km. czyli podobny. Z tego co Twierdzi lepiej jej się jeździ 159, więc teoretycznie jest to sytuacja prawdopodobna :) Nie wypowiadam się jednak co do rzeczywistości podanego przebiegu, bo ogólny stan samochodu może na ten temat dużo powiedzieć.

Pozdrawiam,

https://m.olx.pl/oferta/alfa-romeo-...przebieg-bezwypadek-CID5-IDFPtGU.html?reason=

Przebieg 136 tys i niecałe 10 tys zł. O co tu chodzi? Dlaczego tak tanio? Tylny znaczek mocno wyblakły, praktycznie go nie ma. Kręcony licznik?

Dziwna oferta, niby po opłatach...2lata temu sprzedając swoją spółkę na Słowacji przeniosłem Alfe do PL, bo nie chciałem jej sprzedawać. Dzięki uprzejmości Pana w Us udało się zapłacić minimum akcyzy i wynosiła ona dla mojego egzemplarza około 4tyś zł. Teraz policz sobie koszty sprowadzenia, opłat, zarobku itd...w DE znalazłem jednego 2.2 jtsa z uszkodzonym silnikiem za 1550€, a gdzie reszta...

Kupując 2.0 JTDM, weź pod uwagę, że wymiana sprzęgła i koła dwumasowego to koszt 5 tyś zł przy skrzyni F40. Przy C635 jest chyba 1000 zł taniej.
Jak kupując byłem tego świadomy. Ja mam jakieś 250 tyś. oryginalnego przebiegu i wszystko jeszcze oryginalne. Ale nie ma reguły. Kolega w tym silniku wymieniał przy 220 tyś, a drugi ma 270 tyś i nie wymieniał.

Ostatnia edycja:
Kupując 2.0 JTDM, weź pod uwagę, że wymiana sprzęgła i koła dwumasowego to koszt 5 tyś zł przy skrzyni F40. Przy C635 jest chyba 1000 zł taniej.
Jak kupując byłem tego świadomy. Ja mam jakieś 250 tyś. oryginalnego przebiegu i wszystko jeszcze oryginalne. Ale nie ma reguły. Kolega w tym silniku wymieniał przy 220 tyś, a drugi ma 270 tyś i nie wymieniał.
Kpl sprzęgła kosztuje ok 2500 zł. Jeśli warsztat pobiera 2500 zł za jego wymianę to należy zmienić warsztat.

Ostatnia edycja:
Zwracam honor. Rzeczywiście jak kupować 2.0 to tylko z C635, chociaż i w tym przypadku szczególnie tanio nie jest. Kpl do 2.4 sporo tańszy.
Chyba że dwumasa w 2.0 taka nieśmiertelna jak cena wskazuje.

Górne były robione, całkiem niedawno i wyglądają bardzo dobrze. U mnie zjawsko skrzypienia jest nienaturalnie głośne wręcz czasami przechodzi w trzask. Mechanik mój juz wczoraj wydał diagnozę, niestety czasem tak się zdarza.

a u mnie skrzyp wydobywa się jakby z tyłu.... nie z przodu, w momencie dohamowania na światłach. Czyli dojeżdzam spokojnie i wolniutko do świateł po czym wciskam hamulec, auto staje i w tym momencie słychać gdzieś od spodu oczywiście i jakby z tyłu lekko, krótki ale wyraźny skrzyp.... Niezbyt głośny ale jednak.

https://m.olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-CID5-IDGX499.html?reason=

Co myślicie? Krajowy z niskim przebiegiem, do tego czarny z brązową tapicerką - ideał. Tylko chciałem się jeszcze wstrzymać z kupnem auta do marca, bo do tego czasu mam dość niepewną sytuację z pracą. Ale z drugiej strony... Taki okaz już się pewnie nie trafi.
Bardzo fajnie wyposażony egzemplarz, w przypadku 2.2 to się bardzo rzadko zdarza. Do tego doinwestowany. Moim zdaniem warto obejrzeć. Zapytaj o rozrząd. Jeśli nie był wymieniany to dolicz do ewentualnego pakietu startowego.

a u mnie skrzyp wydobywa się jakby z tyłu.... nie z przodu, w momencie dohamowania na światłach. Czyli dojeżdzam spokojnie i wolniutko do świateł po czym wciskam hamulec, auto staje i w tym momencie słychać gdzieś od spodu oczywiście i jakby z tyłu lekko, krótki ale wyraźny skrzyp.... Niezbyt głośny ale jednak.

A sprawdzałeś sprężyny? Może Ci pękła końcówka ostatniego zwoju i się przesuwa w łożu przy dohamowaniu. Sprężyna też mogła się skrzywić i np. ocierać o teleskop (miałem taki przypadek). Najlepiej byłoby go dźwignąć na podnośniku - wtedy zdecydowanie widać więcej.

A sprawdzałeś sprężyny? Może Ci pękła końcówka ostatniego zwoju i się przesuwa w łożu przy dohamowaniu. Sprężyna też mogła się skrzywić i np. ocierać o teleskop (miałem taki przypadek). Najlepiej byłoby go dźwignąć na podnośniku - wtedy zdecydowanie widać więcej.

Miałeś rację... jest pęknięta sprężyna, nieznacznie ale jednak.

Ile byś za niego dał?

Poprostu polecam, niezależnie od modelu/marki, szukanie auta z końcówek produkcji, adekwatnie do swojego budżetu. Wiele bolączek i chorób wieku dziecięcego rozwiązywane jest przez producentów.

Edit: Nie śledziłem dokładnie jakie ogólnie znane problemy pierwszych serii 159 dotykają wersji 2.2 Jts - tutaj musisz poszukać, ale Alfa nie jest tu wyjątkiem i ta zasada sprawdza się do każdego producenta. Patrząc na inne marki, nie przypominam sobie aby AR musiała komuś wstawiac nowe silniki / oddawać pieniądze za wady fabryczne jak swego czasu VW lub Ford z jego Ecoboostem.

Swoją drogą, gdybym szukał wolnossaka, sam celowałbym w 2.2 Jts właśnie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót