Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Koszty serwisowania moga byc po prostu dosc wysokie w proporcji do ceny w jakiej to auto mozna kupic. W przypadku samochodow z silnikiem diesla kazda z napraw, ktora moze okazac sie konieczna po wiekszym przebiegu (na przyklad turbo, dwumas + sprzeglo, skrzynia czy zawieszenie) moze oscylowac w okolicy 3k pln. Podobnie moze byc w przypadku koniecznosci poprawek blacharskich - na przyklad progi, jezeli trzeba bedzie wymieniac, to same elementy beda kosztowac okolo 3k pln.
Jezeli ktos ma swiadomosc tego, ze pomimo zakupu tego auta za 10-kilkanascie tysiecy pln, kazda z powazniejszych napraw bedzie rownowarta z 20-30 procentowa wartoscia auta, to przy takim nastawieniu nowy wlasciciel oswoi sie z mysla jakie koszty w razie wysluzenia sie poszczegolnych elementow pojazdu trzeba bedzie poniesc.
Znaczy myślę, że przed zakupem i tak skorzystałbym z usługi jakiejś firmy, zajmującej się diagnozą aut używanych - wolałbym, żeby specjaliści przejrzeli czy wszystko gra.
PS wypowiedź osoby (moderatora, 7 tys wypowiedzi na forum) z jednego z największych for samochodowych:
"Powtórze ar159 dla mnie jest śmietnikiem który fajnie się prowadzi i ładnie wygląda. Do tego rdzewieje i się psuje. W połączeniu z drogimi częściami robi się totalnie nieopłacalne posiadanie tego auta."
Nawet nie wiem jak to skomentować. Po prostu nie bierz tych słów pod uwagę![]()
Dobrze użytkowany dwumas czy turbo przeżyje nawet i 300 kkm, ale nigdy pewności nie ma, że nie sypnie się przy 230. Trzeba brać to pod uwagę.
U mnie 290k przebiegu, 1.9 jtdm 8v, 6 wspolnych lat, 80k wspolnych kilometrow i z grubszych rzeczy tylko turbina, kompresor klimatyzacji, wahacze przod. Do tego beda musialy wkrotce dojsc domagajace sie atencji progi. Poza tym tylko czysta eksploatacja - oleje, filtry, paski, hamulce, opony.
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Szczegółów nie znam, ale o benzyniakach w Alfie jest wyjątkowo dużo złych opinii, jeśli chodzi o awaryjność. Nie wiem ile z tego jest prawdy, a ile mitów, ale skoro tyle osób narzeka na te silniki, to chyba musi być z nimi coś nie tak?![]()
Serio przestań pisać bzdury wyssane z palca o tej mityczne awaryjności JTS, ponieważ zwyczajnie nie masz o tym zielonego pojęcia.
Tak samo ze spalaniem się rozminąłeś. Wartości dla JTS podałeś dobre, natomiast nie wiem skąd wytrzasnąłeś taką rewelację na temat TBi, które wcale takie ekonomiczne nie jest.
Tutaj to napisałeś. I nie, nie wynika z tego, że chodziło tylko o 3.2.TBi spalają nieco mniej niż JTS
Kolejny raz powtórzę (i to nie tylko moje słowa), żeby nie słuchać opinii mechaników z alergią na pozyskiwanie wiedzy ze źródeł innych niż własne złe doświadczenia. Śmiało mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że jeśli któryś mechanik twierdzi, że silniki JTS z Alfy 159 są kiepskie czy szczególnie awaryjne, to nie ma o nich pojęcia.Każdy mechanik, każdy warsztat, każdy artykuł na temat JTS to własnie twierdzą, co napisałem.
Może ktoś zrobił przed TobąMiałem ten sam silnik i przy 205tys była kumulacja
turbo drugi raz, dwumas, kpl sprzęgło, skrzynia
wahacze były przy 220tyś
, prawo serii
![]()
[MENTION=84966]Teddy Bear[/MENTION]
podaj mi przykład z konkurencji silnika benzynowego, który się nie jebie jak Sasha G.
grupa VAG - TSI/TFSI pierwszej generacji, 1,8 Mercedesa, BMW/PSA i 1,6THP, Fordowskie Ecoboosty
oczywiście wszystkie te silniki są zabijane przez długie cykle wymiany oleju + inne eko-dodatki (start-stop. podpowiadacze zmiany biegów, które sugerują jazdę z obrotami 1200-1500)
jedynie co mi przychodzi trwałego do głowy to wolnossaki Hondy.
z doświadczenia 1,6THP w aucie 1300kg w mieście ciężko zejść poniżej 10 litrów (wg instrukcji niby 7l w mieście...), więc 12-13 dla 185KM w 1600kg alfie nie wydaje się złym wynikiem. w trasie przy ~140km/h pali 7,5-8litrów czyli tyle co 159 2,4JTDM przy ~160km/h.
"Każdy, każdy, każdyKażdy mechanik, każdy warsztat, każdy artykuł na temat JTS to własnie twierdzą, co napisałem.
Po drugie, czytaj ze zrozumieniem. Wyjaśnij to zdanie: "nie wiem skąd wytrzasnąłeś taką rewelację na temat TBi, które wcale takie ekonomiczne nie jest". Wskaż w moim poście, gdzie ja coś takiego napisałem.
Bo nic takiego nie napisałem. Naprawdę, warto czytać ze zrozumieniem, zamiast się ideologicznie nakręcać.
Wszystko jest kwestia tego w jakich warunkach auto jest eksploatowane. Moja przez pierwsze dwa lata swojego życia zrobiła 180k km na autostradach Beneluksu, potem 30k u drugiego właściciela w Warszawie, który o nią bardzo dbał a dalej 80k km ze mną, gdzie bardzo troskliwie sie z nią obchodziłem (na przykład w kwestii dwumasu sataralem sie nie schodzić z obrotami poniżej 2k obrotów i absolutnie unikać okolic 1.5k i niżej, które ponoć dla dwumasu są zabójcze), natomiast w kwestii wymian eksploatacyjnych dokonywałem ich nawet częściej niz potrzeba. Czyli warunki eksploatacji i dbanie o auto to podstawa.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk