• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dopóki nie zobacze wykresu z jakiejś hamownii obciazeniowej,doputy nie dam wiary w te wyniki.

przecież Tbi w 4C ma 240KM a w Julce Qv ma 235KM więc myślę, że jest to spokojnie do osiągnięcia programem i strojeniem. Przy większych modyfikacjach (wydech, dolot) myślę, że 280 jest do osiągnięcia

Sam wolę ogólnie silniki benzynowe, ale w przypadku 159 niestety polecam diesla. TBi słabo brzmi, w codziennym użytkowaniu pali dość dużo...

No właśnie brzmią (w środku) w zasadzie tak samo :). Diesel drażni tylko na postoju, w drodze jest zadziwiająco akceptowalnie (a ja nie trawię diesli).

może 2,0JTDM brzmi ok, ale 1,9 w mojej opinii nie grzeszy kulturą jak na dzisiejsze bardziej nowoczesne diesle :) za to ma inne zalety jak trwałość, generalnie bezawaryjność. Natomiast spalanie jest moim zdaniem trochę za duże jak na diesla o mocy 150KM

odwalcie sie od TBi. Owszem, jedyna wada to brak brzmienia. Innych brak.
Ile ci kolego ma palić auto co ma 200 KM? Bez żartów proszę.

W przypadku TBI jest tylko jedno pytanie: ile wytrzyma turbina? Na razie nie słychać o epidemii awarii. Policja spaliła jedną turbinę ale te grzmoty zajeżdżą każde auto. Scigali 200 km/h jakiegoś pirata, po czym stanęli natychmiast, bo aspirant chciał kebaba na stacji puscić... No i rozgrzaną do czerwoności turbinę zostawili bez smarowania:))

uuu policyjnych 159 u Tomka Twardowskiego widziałem sporo, ale nie brałbym tego jako wymierny test bezawaryjności silnika ;) TBi to najlepszy na ten moment silnik w aktualnie produkowanych Alfach. Jeździłem Julką QV i jest całkiem fajnie. Dźwięk zawsze można poprawić wydechem delikatnie. Nie będzie to Busso, ale jakoś w 4C TBi brzmi całkiem atrakcyjnie :) Myślę, że silnik ma spory potencjał i jak napisałem 280KM jest spokojnie do osiągnięcia bez większych modyfikacji.

Szkoda, że wrażenia z jazdy jak w tramwaju :). Masz porównanie z Busso, to musisz przyznać, że TBi z użytecznym zakresem obrotów, charakterystyką przebiegu momentu obrotowego i brakiem dźwięku wypada blado.

Ja jeździłem Giulietta QV i 159TBI. Po przesiadce z mojej ukochanej to mnie rozwalił brak tzw. czegoś! To po prostu nie brzmi, nie ma tego pazura. Jest cisza, aż do znudzenia.
Pomijam że ciężko w ogóle busso do tych turbobenzynek przyrównać charakterystyką bo są z goła odmienne. Tam gdzie w TBI zmienia się bieg to w busso zaczyna się harmonia na wysokim "C".

Jak dla mnie 159 TBI jakoś słabo w ogóle wypada, a nie powinno być aż takiej różnicy nawet uwzględniając masę auta.

Dużo korzystniej wypadła QV jej lekkość na prawdę ujmuje. Zawias bardzo przyjemny, ale na litość wersja topowa i nawet wydechem tego nie podrasowali. No masakra.

Niestety przychylam się do opinii, że jak 159 to tylko w JTD.

busso extra ale nie na codzien :-) TBi w Julce mi podeszlo nie spodziewalem ze az tak ladnie sie zbiera. 159 z TBi nie jezdzilem ale slyszalem dobre opinie. Nie ma co porownywac busso do tbi, to juz inna epoka, busso to dinozaur :-) przydaloby sie nowe v6 albo v8 od Alfy...pozyjemy zobaczymy, moze z maseratti pozycza :-)

2.2 JTS brzmiał lepiej od TBi, ale cały czas gorzej od zwykłego TwinSparka :)

Szkoda, że wrażenia z jazdy jak w tramwaju :). Masz porównanie z Busso, to musisz przyznać, że TBi z użytecznym zakresem obrotów, charakterystyką przebiegu momentu obrotowego i brakiem dźwięku wypada blado.

strasznie dziadowski ten silnik, TBI, nie?

Miałem okazję jeździć 159 po programie na 235KM. Na codzień jeżdżę Deltą 2,0T po programie na okolice 220-230 koni. Obydwa silniki dzieli ponad 20 lat rozwoju - mimo tego tbi mnie osobiście rozczarował.
Po pierwsze jest moim zdaniem zbyt słaby do samochodu tej wielkości.
Po drugie silnikowi brakuje "góry". Średni zakres obrotów jest całkiem przyjemny jednak dość szybko czuć zadyszkę. Wrażenie jest jakbyśmy jechali dieslem na benzynę. Moim zdaniem rzędowe R5T robiło by tu o wiele lepszą robotę.
Po trzecie mimo małej turbiny auto cierpi na laga. Niestety, zanim turbo zacznie dmuchać swoje 1,6bar to jednak trwa i to niestety czuć.
W porównaniu do silnika który siedzi w Delcie tbi jest bardzo poprawne, kulturalne...i całkowicie pozbawione charakteru.

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

krs , radosuaf -- brakuje wam już chyba tylko wujka do dyskusji
:lol:

dlatego trzeba kolekcjonować auta z ostatnimi dobrymi silnikami ;) bo zaraz wszyscy będą jeździć "melexami" koniec świata jest bliski !!! :)

Amortyzatory
Powrót