• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa Romeo 159 SW by Goora

• Autor wątku Autor wątku Goora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Goora

Nowy
Auto
AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06
MODEL: Alfa Romeo 159 Sportwagon (Distinctive).
SILNIK: 1.9 JTDM (150KM).
KOLOR: Grigio Stromboli.
UKŁAD DOLOTOWY: Poliftowy kolektor.
UKŁAD WYDECHOWY: Dwie końcówki wydechu.
ELEKTRONIKA: Seria, m.in 4x elektryczne szyby + lusterka, fotochromatyczne lusterko, 2-strefowa klimatyzacja, czujnik zmierzchu, czujnik deszczu, czujnik zaparowania szyby, czujnik jakości powietrza (AQS), tempomat, blue&me, czujniki parkowania (tył), 8x airbag w tym dwie na kolana kierowcy i pasażera. I jeszcze kilka bajerów ;)
ZAWIESZENIE: Seria.
UKŁAD HAMULCOWY: Seria.
KOŁA: Seryjne 17-tki od Alfa Romeo + nowe zimówki Nexen 225/50/17.
WNĘTRZE: Czarna, skórzana tapicerka, podgrzewane przednie fotele, skórzana kierownica i gałka zmiany biegów. Elementy na kierownicy i konsoli z aluminium.
NA ZEWNĄTRZ: Przyciemnione boczne kierunki i tylne odblaski. Koniczyny po bokach.
CAR-AUDIO: 8 głośników z seryjnego radia.
OŚWIETLENIE: Xenon, halogeny.
INNE: Wycięty DPF, Zaślepiony EGR, Usunięte lapy wirowe.

PLANY:
- Nowy znaczek na przód (obecny wygląda tragicznie);
- Oryginalne dywaniki AR na lato;
- Przyciemnienie szyb;
- Program;
- Automatyczne otwieranie klapy bagażnika;
- Na lato felgi 19”. Obecne zostaną na zimę;
- Sprężyny -30 (zapewne Eibech Pro Kit);
- Kierownica + gałka zmiany biegów z wersji TI;
- Radio 2DIN z nawigacją i kamerą cofania;
- Rejestrator jazdy;

Miało być SW w 2.4 JTDM. Gdy okazało się, że 2.4 rzadko trzymają serię, są droższe w serwisowaniu, a przede wszystkim wybór znikomy, poszukiwania rozszerzyły się również na 1.9. Przecież zawsze można zrobić czipsa ;) Trafiła się dobra sztuka od forumowicza LukeMazur i tym sposobem szara Bella jest u mnie. Wcześniejsza hisotria Alfy została już przedstawiona przez poprzedniego właściciela w innym wątku. Jest już wycięty DPF, zaślepiony EGR, usunięte klapy wirowe. Historia auta ciekawa i udokumentowana. Wybór był więc oczywisty i tym sposobem zakupiłem auto starsze o 2 lata niż zamierzałem, ale jestem w pełni zadowolony. Jest lepiej niż się nastawiałem... no i jak ona wygląda :)

W pierwsze 2 tygodnie zrobiłem nią ponad 1000km, a ona nadal śmiga. I niech tak pozostanie ;)

Załączniki

• bella1.jpg
    bella1.jpg
    102.2 KB · Wyświetleń: 1,237
  • bella2.jpg
    bella2.jpg
    111.9 KB · Wyświetleń: 977
  • bella3.jpg
    bella3.jpg
    98 KB · Wyświetleń: 1,574
  • bella4.jpg
    bella4.jpg
    90 KB · Wyświetleń: 956
  • bella5.jpg
    bella5.jpg
    84.6 KB · Wyświetleń: 1,095
  • bella6.jpg
    bella6.jpg
    85.8 KB · Wyświetleń: 807
Fajna widziałem na żywo ale detailing musimy jej zrobic do pełni szczęścia:-)

Wysłane za pomocą Poczty Polskiej poleconym priorytetem..

No to może teraz na spocik przyjechać ;d bardzo ładna ale zastanawia mnie jedno.. gdzie żeś sie wgramolił robiąc to zdjęcie z wysokości bo na dachu galerii łódzkiej nie kojarzę miejsca gdzie to tak można zrobić

co wy macie z tym przyciemnianiem szyb to wyglada bardzo zle lepiej zostawic serie , zastanowil bym sie nad pakietem od ti na autods jest chyba dostepny i ladne felgi i tyle , mi osobiscie 159 nie podchodzi ma tylko ladny przod a reszta taka sobie

zastanawia mnie jedno.. gdzie żeś sie wgramolił robiąc to zdjęcie z wysokości
Wisiałem na słupie. Dosłownie :P

co wy macie z tym przyciemnianiem szyb to wyglada bardzo zle lepiej zostawic serie
Wiadomo, wszystko kwestia gustu. Też nigdy nie byłem za przyciemnianiem, ale w kombi akurat mi się podoba. W grę wchodzi delikatne przyciemnienie tylko, więc czarnych szyb na pewno nie będzie ;)

piękna sztuka, miałem okazję obadać na żywo wiele razy, szerokości:)

Gratulacje zakupu ;) Wygląda na bardzo zadbaną. Fajne wyposażenie, bardzo dobre plany - szczególnie zmiana felgi! :) Podoba mi się. Szerokości i bezawaryjności

Ładna sztuka i do tego następna w łodzi. Skąd info że 2.4jtdm nie trzyma serii ? Bo pierwsze słyszę , znajomy ma jako roboczo wóz 2.4jtdm 210km i jak robil program to na hamowni wypluła mu więcej niż te 210 ,dlatego dziwię sie teori że nie trzymają serii

Ładna sztuka i do tego następna w łodzi. Skąd info że 2.4jtdm nie trzyma serii ? Bo pierwsze słyszę , znajomy ma jako roboczo wóz 2.4jtdm 210km i jak robil program to na hamowni wypluła mu więcej niż te 210 ,dlatego dziwię sie teori że nie trzymają serii
Nie trzymają serii jak są "zadbane",moja 200 tez miała tyle ile trzeba.

No z tym nietrzymaniem serii to może tak nie do końca się wyraziłem jak chciałem. Czytałem sporo opinii, że tak się zdarza głównie w wersji 200 KM. Sporo pewnie zależy od tego, jak napisał grzesk, jak są "zadbane", a niestety znalźć w miarę pewny model na rynku wtórnym jest bardzo ciężko. Obejrzałem kilka i.. szkoda gadać.

A co do mojej 9-tki i planów. W pierwszej kolejności chciałem ogarnąć przedni znaczek i dywaniki. Dywaniki znalazłem oryginalne na alledrogo za 210 pln. Kupował ktoś od nich? No i gdzie szukać znaczka poza ASO?

No i dziękuje wszystkim za pozytywne opinie o autku i miłe przyjęcie :)

ori dywaniki ma akuki :) i własnie to od niego tyle kosztują.

Walczyłem z tym, bo jeździ się całkiem komfortowo, ale dzisiaj wychodząc z marketu i podchodząc do auta moja żona powiedziała: "Ale obniżyć to to trzeba" :)
W takim razie pytanko, jakie springi najlepsze? Planowałem zakupić Eibacha, ale może jest coś bardziej polecane na forum w okolicach -30?

W Civicu mam -30, więc wiem w co się pakuję, ale nie orientuje się tak dobrze w temacie springów do Alfy stąd pytanie. Pomożecie :)?

Miałem w Brerze bilstaina b12,czyli -30 i było bardzo dobrze,ogólnie bilstain eibach

wysłane z Xperia Tablet Z

Ja w 156 mam eibach i też polecam. W połączeniu z amorkami bilstein b8 jest naprawdę komfortowo

Amortyzatory
Powrót