MODEL: Alfa Romeo 159 Sportwagon (Distinctive).
SILNIK: 1.9 JTDM (150KM).
KOLOR: Grigio Stromboli.
UKŁAD DOLOTOWY: Poliftowy kolektor.
UKŁAD WYDECHOWY: Dwie końcówki wydechu.
ELEKTRONIKA: Seria, m.in 4x elektryczne szyby + lusterka, fotochromatyczne lusterko, 2-strefowa klimatyzacja, czujnik zmierzchu, czujnik deszczu, czujnik zaparowania szyby, czujnik jakości powietrza (AQS), tempomat, blue&me, czujniki parkowania (tył), 8x airbag w tym dwie na kolana kierowcy i pasażera. I jeszcze kilka bajerów
ZAWIESZENIE: Seria.
UKŁAD HAMULCOWY: Seria.
KOŁA: Seryjne 17-tki od Alfa Romeo + nowe zimówki Nexen 225/50/17.
WNĘTRZE: Czarna, skórzana tapicerka, podgrzewane przednie fotele, skórzana kierownica i gałka zmiany biegów. Elementy na kierownicy i konsoli z aluminium.
NA ZEWNĄTRZ: Przyciemnione boczne kierunki i tylne odblaski. Koniczyny po bokach.
CAR-AUDIO: 8 głośników z seryjnego radia.
OŚWIETLENIE: Xenon, halogeny.
INNE: Wycięty DPF, Zaślepiony EGR, Usunięte lapy wirowe.
PLANY:
- Nowy znaczek na przód (obecny wygląda tragicznie);
- Oryginalne dywaniki AR na lato;
- Przyciemnienie szyb;
- Program;
- Automatyczne otwieranie klapy bagażnika;
- Na lato felgi 19”. Obecne zostaną na zimę;
- Sprężyny -30 (zapewne Eibech Pro Kit);
- Kierownica + gałka zmiany biegów z wersji TI;
- Radio 2DIN z nawigacją i kamerą cofania;
- Rejestrator jazdy;
Miało być SW w 2.4 JTDM. Gdy okazało się, że 2.4 rzadko trzymają serię, są droższe w serwisowaniu, a przede wszystkim wybór znikomy, poszukiwania rozszerzyły się również na 1.9. Przecież zawsze można zrobić czipsa
Trafiła się dobra sztuka od forumowicza LukeMazur i tym sposobem szara Bella jest u mnie. Wcześniejsza hisotria Alfy została już przedstawiona przez poprzedniego właściciela w innym wątku. Jest już wycięty DPF, zaślepiony EGR, usunięte klapy wirowe. Historia auta ciekawa i udokumentowana. Wybór był więc oczywisty i tym sposobem zakupiłem auto starsze o 2 lata niż zamierzałem, ale jestem w pełni zadowolony. Jest lepiej niż się nastawiałem... no i jak ona wygląda 
W pierwsze 2 tygodnie zrobiłem nią ponad 1000km, a ona nadal śmiga. I niech tak pozostanie
SILNIK: 1.9 JTDM (150KM).
KOLOR: Grigio Stromboli.
UKŁAD DOLOTOWY: Poliftowy kolektor.
UKŁAD WYDECHOWY: Dwie końcówki wydechu.
ELEKTRONIKA: Seria, m.in 4x elektryczne szyby + lusterka, fotochromatyczne lusterko, 2-strefowa klimatyzacja, czujnik zmierzchu, czujnik deszczu, czujnik zaparowania szyby, czujnik jakości powietrza (AQS), tempomat, blue&me, czujniki parkowania (tył), 8x airbag w tym dwie na kolana kierowcy i pasażera. I jeszcze kilka bajerów
ZAWIESZENIE: Seria.
UKŁAD HAMULCOWY: Seria.
KOŁA: Seryjne 17-tki od Alfa Romeo + nowe zimówki Nexen 225/50/17.
WNĘTRZE: Czarna, skórzana tapicerka, podgrzewane przednie fotele, skórzana kierownica i gałka zmiany biegów. Elementy na kierownicy i konsoli z aluminium.
NA ZEWNĄTRZ: Przyciemnione boczne kierunki i tylne odblaski. Koniczyny po bokach.
CAR-AUDIO: 8 głośników z seryjnego radia.
OŚWIETLENIE: Xenon, halogeny.
INNE: Wycięty DPF, Zaślepiony EGR, Usunięte lapy wirowe.
PLANY:
- Nowy znaczek na przód (obecny wygląda tragicznie);
- Oryginalne dywaniki AR na lato;
- Przyciemnienie szyb;
- Program;
- Automatyczne otwieranie klapy bagażnika;
- Na lato felgi 19”. Obecne zostaną na zimę;
- Sprężyny -30 (zapewne Eibech Pro Kit);
- Kierownica + gałka zmiany biegów z wersji TI;
- Radio 2DIN z nawigacją i kamerą cofania;
- Rejestrator jazdy;
Miało być SW w 2.4 JTDM. Gdy okazało się, że 2.4 rzadko trzymają serię, są droższe w serwisowaniu, a przede wszystkim wybór znikomy, poszukiwania rozszerzyły się również na 1.9. Przecież zawsze można zrobić czipsa
W pierwsze 2 tygodnie zrobiłem nią ponad 1000km, a ona nadal śmiga. I niech tak pozostanie