Alfa Romeo 156

Witajcie, przepraszam że się najpierw nie przedstawiłem, zrobię to później po zakupie samochodu. A własnie w tym mam problem.

Jutro z rana mam kupić tą Alfę:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-okazja-zamiana-zadbana-C15224570.html

Powiedzcie mi czy warto ? Na co mam zwrócić uwagę przed zakupem ?

Pozdrawiam

ps.

"---AUTO BARDZO ZADBANE, LAKIER BEZ RYS CZY WGNIECEŃ, TECHNICZNIE 100% OK ! ! !" oczywiście nie jest to prawdą byłem widziałem, zadrapane i pochlapane fabą z jednej strony.

Ostatnia edycja:
Ja bym zagadał z którymś z chłopaków z forum, który ma interfejs i lapka i sprawdził przebieg auta. Coś mi sie nie widzi ta gałka zmiany biegów w stylu Vw. Mieszki chyba też nie-oryginalne. No chyba, że się mylę...

Kolego Keo27! Zapamiętaj jedno - NIE MA OKAZJI! Bywali już tu na forum nieszczęśnicy, którzy kupili takie auta, a potem płacz i lament jaka to Alfa psujna. Obejrzałem to ogłoszenie, takich sprzedawców zwykłem omijać z daleka, tu uśmieszek, jakiś bzdet, zero konkretów.

Najważniejsze to sprawdzić kondycję jednostki napędowej, komputer to podstawa, wariator itp. charakterystyczne elementy TS'ów, sprzęgło, skrzynia biegów, generalnie przeniesienie napędu. Dwa, sprawdzić kondycję zawieszenia, stan amortyzatorów (może ma wydruk z badania technicznego). Trzy, powłoka lakiernicza oraz wnętrze.

Moim zdaniem jak na auto z Niemiec to przebieg trochę za niski - potwierdzić to w pewnym stopniu może badanie komputerem. Teksty w stylu "Wymienione oleje filtry..." jeżeli nie ma solidnych papierów na to - nic nie warte - rozrząd, pewnie wariator, dobry olej, filtry - to wszystko będziesz musiał zrobić samemu i to najlepiej od zaraz. TS to fajny motor, jednak jak poczytałbyś na forum - wszelkie oszczędności na materiałach, niepoprawne użytkowanie jego może przynieść Ci wiele, wiele kłopotów.

Ja kupuję 156-stkę od lutego... znam się co nie co na autach - prawie wszystkie jakimi się interesowałem to wyeksploatowane egzemplarze.

---------- Post dodany o godzinie 21:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:28 ----------

[...]
z kim musiałbym zgadać żeby mi podłączyli do kompa ? Jest ktoś z Rybnika lub okolic ?

Jest coś takiego jak "Fora Regionalne", możesz także skorzystać z opcji "Społeczeństwo -> Lista użytkowników" i wyszukać brać z Twoich okolic.

Polecam swoje posty na temat 156-stki z 1.8 benzyna:
[1] http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/26920-alfa_romeo_156_a.html
[2] http://www.forum.alfaholicy.org/156/33466-motor_1_8_ts_140_km_dobrze_sprawdzic.html

Ostatnia edycja:
Kolego Keo27! Zapamiętaj jedno - NIE MA OKAZJI! Bywali już tu na forum nieszczęśnicy, którzy kupili takie auta, a potem płacz i lament jaka to Alfa psujna. Obejrzałem to ogłoszenie, takich sprzedawców zwykłem omijać z daleka, tu uśmieszek, jakiś bzdet, zero konkretów.

Wiem że nie ma okazji, dlatego tego auta wczoraj nie kupiłem, ale bardzo potrzebował bym ocenić czy to auto warto kupić czy nie. :(

A na alfach się nie znam i nie znam nikogo z mojej okolicy kogo mógłbym się zapytać o radę.

Coś mi sie nie widzi ta gałka zmiany biegów w stylu Vw. Mieszki chyba też nie-oryginalne. No chyba, że się mylę...
mylisz się
gałka jest org.

a z okolicy :
puotek - Rybnik
krzysiek886 - Wodzisław Śl.
patryk_wey - Jastrzębie Zd.

i jeszcze trochę byś znalazł ( popytaj w dziale Śląsk i Małopolska )

Ostatnia edycja:
możliwe że coś poskładane bo i konsola środkowa "carbon" jak ze sport pack'a ale zegary już nie czarne tylko zwykłe białe
może sprzedaje te stare ( zużyte ) fotele a wsadził jakieś lepsze i dla tego tak zachwala tapicerkę bez przetarć
ale to wszystko może
poproś o vin i sprawdzisz chociaż rodzaj tapicerki czy się zgadza z obecnym

Witam
a co sądzicie o tej i tym silniku zwłaszcza: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?lang=pl&id=136188713&pageNumber=1&tabNumber=1

mało informacji napisałem do gościa i czekam na odpowiedź

kwestie licznika kilometrów można odpuścić

ta wszystko fajnie, ale mniejszego przebiegu już nie mogła mieć. Auto 10-cio letnie i przebieg 81 tyś km ?? to ile on robił rocznie ?? Chyba cofane było z co najmniej 100 tyś km lub nawet 200. No i pewnie starszy Pan jeździł do kościoła jako 1 właściciel. No i nie katowany... :D

ta wszystko fajnie, ale mniejszego przebiegu już nie mogła mieć. Auto 10-cio letnie i przebieg 81 tyś km ?? to ile on robił rocznie ?? Chyba cofane było z co najmniej 100 tyś km lub nawet 200. No i pewnie starszy Pan jeździł do kościoła jako 1 właściciel. No i nie katowany...
To zgadzam się zwłaszcza że to komis ale pytanie moje bardzie dotyczy silnika jaki tam siedzi czy są to w miarę żwawe silniki? Bo od 3 miesięcy rozglądam się za czymś i tak JTD no fajne jak to nasz lud mówi ale wtedy gdy się robi z 50 tys km rocznie minimum, powyżej 2.0 to już odpada wtedy ściągniecie z zagranicy i ciągle szukam ale nic konkretnego narazie nie ma wszystko oczywiście nie wymaga wkładu finansowego do emerytury

mmlover-przyjacielu kupić alfę 156 po fl i to z tym silnikiem jest warto,ale napewno nie za taką kwotę.17500,2003 rok dla mnie to troszke nie porozumienie,a potem jak człowiek wystawi zadbane autko w NORMALNEJ cenie to ludzie tylko prychają i mówią "panie zgłupiał pan na allegro taniej mozna kupic" ja mogę tylko odpowieidzeć "ależ prosze uprzejmie,zobaczy pan ile kosztują części do diesla".Także odpuść sobie tą alfę,dozbieraj i kup coś pewniejszego.Na forum jest sporo ludzi którzy sprzedają swoje 156 fl w stanie bardzo zadbanym,oczywiście nie za wyżej wymienioną kwotę.Jeśli miałbym ustalić pułap cenowy 156 fl 1,9 16v to niżej jak 25 tys nie ma co szukać ( piszę o egzemplażu wartym uwagi).

pozdrawiam

ta wszystko fajnie, ale mniejszego przebiegu już nie mogła mieć. Auto 10-cio letnie i przebieg 81 tyś km ?? to ile on robił rocznie ?? Chyba cofane było z co najmniej 100 tyś km lub nawet 200. No i pewnie starszy Pan jeździł do kościoła jako 1 właściciel. No i nie katowany... :D

Sytuacja nie jest jednoznaczna. Znam paru ludzi, którzy takie własnie przebiegi robią autem. Mało jezdzą w ogóle, czasem to drugie, trzecie auto w rodzinie itd. Sam miałem taki rok, ze zrobiłem niecałe 9 tysięcy. Sprawdź dokładnie auto po prostu: zarówno stan wnętrza jak i postaw go na komputer.
Co do tego pana do kościoła: to akurat zły sygnał. Krótkie przebiegi przez pana do kościoła wskazywać mogą na duże zużycie tłoków, pierścieni itd. Silnik bowiem często musiał pracować na zimno, a tacy panowie kościelni nie dbają raczej o kulturę jazdy na zimnym silniku... Słowem, takie auto z oryginalnym przebiegiem 81 tysięcy może być w gorszym stanie niż auto o przebiegu 160 tysięcy z tego samego rocznika.

Znam paru ludzi, którzy takie własnie przebiegi robią autem.
Mój Tato ma Alfe 145 2000 r od nowości i przejechane 71 tys km a więc tu różnie bywa fak faktem że większość to kłamstwa.

Mam pytanie odnoście 1,6 SW jak się te silniki sprawują w kombi nie są za słabe trochę?

Amortyzatory
Powrót