|Szczepan|
Nowy
Alfę endriu73 pewnie sporo osób kojarzy, to teraz wiecie kto jest jej nowym właścicielem...
. Sprzedałem swoją Sierrę V6 i siedząc u kumpla w Krakowie zaczęliśmy przeglądać internety w poszukiwaniu czegoś czym będę mógł wrócić do domu. Allegro - nic, olx - nic, no to zacząłem szukać po forach, na trzeciej stronie ogłoszeń patrzę jest jakieś interesujące 155 z ceną w budżecie, endriu odpowiedział że ogłoszenie aktualne no to pojechalim (szczególnie że otaczają mnie alfiści i sam z chęcią jeździłbym czymś ze scudetto) do Lublina, auto było ok no to podpisaliśmy umowę, endriu smutny że po 11 latach się rozstaje z bellą. A ja miałem takie wątpliwości, które mnie trzymały jeszcze długo po zakupie że kumpel się ze mnie jeszcze dwa dni śmiał że nie widział osoby tak załamanej tym że kupiła auto
. Na trasie z Lublina do Krakowa padł pilot od centralnego, padły kierunkowskazy, mrugała kontrolka ręcznego (brakowało płynu) i po wjechaniu do Krakowa wyłączył się ABS... Pomyślałem dobra, w końcu to Alfa, wszystko w normie
. Kierunki nie działały bo masa w tylnej lampie nie stykała (zrobione na następny dzień), a ABS do tej pory po 30-60min jazdy wyłącza się w którymś momencie, jeszcze nie miałem okazji się temu przyjrzeć na spokojnie. Zimny silnik po odpaleniu za pierwszym razem od razu gaśnie i po kazdym odpaleniu przez chwilę falują obroty. Ogólnie silnik pracuje ok, chociaż na pewno brakuje mu trochę koni, ale podejrzewam że da się jeszcze obudzić kilka włoskich rumaków. Buda i dół auta zdrowe, widać że było zadbane. Pierwsza modyfikacja jaką zrobiłem to wymiana zegarów na oryginalne i szczerze mówiąc dopiero po tej zmianie zachciało mi się tym autem jeździć
. Ogólnie jestem zadowolony przede wszystkim z prowadzenia, bo takiego auta szukałem, aczkolwiek przesiadka z 3L silnika na 2L boli i dopiero na drugi dzień nauczyłem się że trzeba biegi redukować przy wyprzedzaniu... Czasem mam jeszcze odruchy z rwd i raz mi porządnie na mokrym tył odjechał
na szczęście zdążyłem sobie przypomnieć że to fwd i nacisnąłem gaz.
Dzień po zakupie pojawiłem się na wyrazowie, gdzie i tak miałem wpaść, ale w roli pasażera w 156 a nie kierowcy własnej alfy...
Olej wymieniłem zalewając Valvoline VR1 10w60, zmiana wyszła na plus.
Do zrobienia:
- ogarnąć czemu abs się wyłącza
- naprawić ogrzewanie tylnej szyby (nic nie grzeje mimo ze kontrolka sie zapala, przekaźnik słychać, ale timer nie wyłącza)
- wymienić przyciski szyb na zielone
- ogarnąć falowanie obrotów
- zrobić coś z nawiewem! w przyszłym roku wybieram się do Grecji, a w tym aucie to będzie piekarnik, da się jakoś poprowadzić nawiew żeby wiało zimnym powietrzem? chyba ze jest tu ktoś kto zakłada klimę w przystępnej cenie?
- odzyskać kilka koni
- wymienić na wiosnę opony bo te się rozlatują, a ja przekonałem się przy poprzednim aucie że semislick na co dzień jest ok
- coś zaczęło wczoraj stukać w przednim prawym kole
- zbiorniczek płynu hamulcowego prawdopodobnie przecieka
- prawdopodobnie wrócą emblematy na tył auta
- marzy mi się ta 3 ramienna kierownica drewniana bez airbaga, ona jest świetna, ta co mam w ogóle mi się nie podoba
Żadnych tuningów cudów spojlerów nie planuję, lubię trzymać auto w seryjnym stanie.
Na koniec okejka dla endriu73 za kontakt i chętne odpowiadanie na wszystkie moje pytania po zakupie
Dzień po zakupie pojawiłem się na wyrazowie, gdzie i tak miałem wpaść, ale w roli pasażera w 156 a nie kierowcy własnej alfy...
Olej wymieniłem zalewając Valvoline VR1 10w60, zmiana wyszła na plus.
Do zrobienia:
- ogarnąć czemu abs się wyłącza
- naprawić ogrzewanie tylnej szyby (nic nie grzeje mimo ze kontrolka sie zapala, przekaźnik słychać, ale timer nie wyłącza)
- wymienić przyciski szyb na zielone
- ogarnąć falowanie obrotów
- zrobić coś z nawiewem! w przyszłym roku wybieram się do Grecji, a w tym aucie to będzie piekarnik, da się jakoś poprowadzić nawiew żeby wiało zimnym powietrzem? chyba ze jest tu ktoś kto zakłada klimę w przystępnej cenie?
- odzyskać kilka koni
- wymienić na wiosnę opony bo te się rozlatują, a ja przekonałem się przy poprzednim aucie że semislick na co dzień jest ok
- coś zaczęło wczoraj stukać w przednim prawym kole
- zbiorniczek płynu hamulcowego prawdopodobnie przecieka
- prawdopodobnie wrócą emblematy na tył auta
- marzy mi się ta 3 ramienna kierownica drewniana bez airbaga, ona jest świetna, ta co mam w ogóle mi się nie podoba
Żadnych tuningów cudów spojlerów nie planuję, lubię trzymać auto w seryjnym stanie.
Na koniec okejka dla endriu73 za kontakt i chętne odpowiadanie na wszystkie moje pytania po zakupie
Załączniki
-
^3CAA54936665B6C224D66C40095673E5833110AEA4E251A2DD^pimgpsh_fullsize_distr.jpg56.8 KB · Wyświetleń: 224 -
^BE2D45BFB7845A0FBF1EE492E131C48676C487952749365AB4^pimgpsh_fullsize_distr.jpg123.1 KB · Wyświetleń: 237 -
DSC_4685-Edit (1).jpg55.7 KB · Wyświetleń: 211 -
DSC_4731-Edit.jpg100.5 KB · Wyświetleń: 236 -
DSC_4734.jpg126.1 KB · Wyświetleń: 229
Ostatnia edycja: