• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Alfa Romeo 155 2.0 TS 8v by |Szczepan|

Gratuluję dobrego wyboru i udanego zakupu.Alfa pikna:o dbaj i ciesz się jazdą:D

Szczepanie, z Twojego wywodu wynika, że ciągle musiałbyś wozić ze sobą 2 kluczyki. Przeczytaj to jeszcze raz.
Kupując samochód dostawało się 3 kluczyki: 2 takie same do wszystkiego i 1 serwisowy. Nie może być tak, że którymś z tych dwóch odpalisz furę a drugim nie.

Czytaj co piszę, wszystkimi odpalasz auto, ale nie wszystkimi otwierasz bagażnik i schowek.

@rafal_155 ale ja nie mówię że tak było, ja tylko kombinuje po co przycisk od otwierania bagaznika jest w schowku :P

Ostatnia edycja:
Szczepan coś czarujesz z tymi kluczami, u mnie w przed i po lifcie wszystkie klucze otwierają wszystko

W środę na przeglądzie udało się zdiagnozować przyczynę stuków - końcówka drążka kierowniczego. Wczoraj wymieniłem obie (przy jednej użyłem dużo przekleństw żeby wyszła...), co ciekawe ta stukająca wyglądała ok, za to druga to w ogóle była do niczego... I generalnie marki Ruville nie polecam bo te końcówki były w listopadzie zakładane :D, chyba ze to normalne w tym aucie ze tak szybko lecą :P.

Niedługo mnie czeka wymiana przygubu wewnętrznego prawego bo guma rozwalona i już stuka przy skręcie. Ogólnie po 3000km super się autko spisuje.

Maciek, przegub wewnętrzny prawy wymieniłem w kwietniu tego roku więc to nie on jest raczej winowajcą, dziwi mnie natomiast pęknięta guma ochronna bo ma ona dopiero pół roku a ja starałem wyposażać Alfe w dobre części ( popatrz w papiery, powinno być co tam siedzi) :(
Generalnie to naprawdę bardzo " szczęśliwy" egzemplarz i mi nie sprawiał wielu kłopotów :D

Kable diagnostyczne wyśle Ci na początku przyszłego tygodnia bo teraz ledwo wiąże koniec z końcem :(
Mam nadzieję że Alfa załapie się do kalendarza :D

w jaki sposób przegub wew. ma stukać przy skręcie???

w jaki sposób przegub wew. ma stukać przy skręcie???
Ponieważ jestem głupi :D. Coś stukało przy skręcie i przyśpieszaniu, zobaczyłem rozwaloną gumę na przegubie, myślę no to to. W każdym razie, byłem zmęczony... :D

@endriu73
Mam przecieki że się załapała ;). Jak to wiążesz koniec z końcem? Myślałem że jak ktoś się pozbywa Alfy Romeo to skutek jest odwrotny :D.

@endriu73
Jak to wiążesz koniec z końcem? Myślałem że jak ktoś się pozbywa Alfy Romeo to skutek jest odwrotny :D.

Maciek,
mam jeszcze jedna ale przy tej jeszcze nic nie musiałem robić :P
Za to Pancerwagon żony po raz kolejny wymaga więcej czasu i pieniędzy niż 155 -tka :(

Gratuluję załapania się do kalendarza, po raz kolejny ;)
attachment.php

Załączniki

• AR155.JPG
    AR155.JPG
    93 KB · Wyświetleń: 176
Graty Szczepan :). Do tego będzie wyjątkowo długo wisiała na ścianie ;).

Zacna :) i ważne ze się cieszysz z zakupu :)

Co do knefla od otwierania bagażnika , hmmm jak dla mnie jest to elegnackie wyjscie :) i hmm wygodne :) A nie wspomnę że ludzie robią wielkie oczy ze w Alfie jest taki bajer:P
A tak pomyślmy , na tylnej klapie cięzko by było zrobc jakis knefel do otwierania , a tak masz wygode bo nie trzeba z kluczem latac jak masz odpalony samochód - nie wiem o co wam Chodzi

3 x miałem tak że przekonałem się do tego auta, ale o tym później.

Ostatnio przejechałem po progu zwalniającym i ostro czymś przeszurałem, na parkingu zajrzałem pod auto, a tam nad samą ziemią wisi to:
V__DAC4(2).jpg

Ta osłona była między tłumikiem środkowym a nadwoziem. Moje pytanie jest takie, czy jest mi to potrzebne? :D

Pierwszy raz sie przekonałem do tej Alfy jak wracając z Lublina trafiłem na kilka zakrętów i poczułem że to auto je lubi. Drugi raz jak wymieniłem zegary na seryjne i wnętrze zaczęło normalnie wyglądać :D. I trzeci raz teraz. Ludzie jaka cisza na nierównościach jak ta blacha odpadła... To mi musiało sie co najmniej kilka miesięcy telepać i dźwięki były takie że w ogóle się spodziewałem, myślałem że amory sie kończą. Ta blacha na samym środku auta była i nie potrafiłem zlokalizować że to z konkretnego miejsca jest. Ostatnio myślałem że przy przednim prawym kole mi sie coś zaczyna sypać. Teraz normalnie moge jeździć jak droga jest nierówna i nie mam wrażenia że mi sie zaraz wszystko rozsypie :D. Wczesniej miałem po prostu założenie że to włoska technika i trudno :D.

Druga sprawa. Szukałem wycieraczek, jak w końcu znalazłem to kupiłem. Jak kupiłem to ide z nimi do auta. I wtedy zacząłem rzucać różne brzydkie słowa na "k". Da się zrobić swap na normalne ramiona wycieraczek? I jak w ogóle te sie demontuje?

Powoli zaczynam szukać opon na wiosne, szkoda że tu nie wejdzie 225/45 :/. Jak budżet pozwoli to pewnie będę miał kolejne auto z semislickiem.

Ostatnia edycja:
Oryginalne wycieraczki Championa śą jednoczęściowe. Na allegro są zamienniki i one są dwuczęściowe z wymiennymi piórami i oczywiście dwukrotnie tańsze

Ramiona wycieraczek kupione i założone :rock:. Radio sobie kupiłem, zasilanie jest ale dźwięku nie ma, widziałem że było jakieś dorabianie wtyczek i możliwe że są źle przewody do wtyczki wpięte (mam nadzieje). Ubywa płynu z chłodnicy :/. A w przyszłym tygodniu planowałem zrobić 1300km.

Popieram kolege wyżej, przerabiam to co jakiś czas w swojej... Sprawdź węże, które idą ze zbiorniczka wyrównawczego. U mnie delikatnie puszcza ten góry, cienki wąż, idący zza silnika. Ewentualnie może korek puszcza?
Co do auta to długo się na nią czaiłem, i cholernie żałuje, że jej nie brałem... Oby służyła, świetnie wygląda ta 155!

Pozdrawiam :)

Chłodnica rozleciała się tam gdzie była naprawiana i konieczna była wymiana na nową. Płyn też nowy. W weekend zaliczyłem trase Nowa Sól > Praga > Kudowa Zdrój > Kraków > Nowa Sól. Zaraz znowu olej będę zmieniać :P.

Zaczyna mi brakować z litra w silniku i trochę lepszego wyciszenia. Chyba po wakacjach zacznę szukać 166 :D.

Amortyzatory
Powrót