• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 147 - pierwszy samochód, pierwsza alfa

Dobrze Ci mechanik powiedział odnośnie Fastów. Poczytaj na forum, popatrz co ludzie u siebie montują. TRW może i są trwałe, ale czy wytrzymają 2x tyle km co fast ? Bo dwa albo 2,5 razy tyle kosztują.

Hehe, ja samochodu nie kupiłem, tylko dostałem:P Ale fakt, wolałbym wrzucić coś porządnego, niż tanie i słabe... Dlatego w przypływie potrzeby i gotówki będę zakładać poliuretany. Poza tym o trwałości fastów słyszałem więcej złego niż dobrego.

Ja uważam, że jak kogoś stać na kupno samochodu to powinno być go stać na jego utrzymanie, czyli części porządne a nie jakieś śmieciowe :)
Ciekawe czy byś tak uważał gdybyś od lipca do początku października wrypał w auto prawie 5k zł a dalej by się coś innego sypało. Co do fastów nie jestem ani zwollenikiem ani przeciwnikiem. Prawda jest taka, że na Polskich dziurach rozsypie się nawet tytanowe zawieszenie.
http://moto.allegro.pl/zestaw-4-wahaczy-laczniki-alfa-147-156-trw-i2663220057.html
http://moto.allegro.pl/komplet-wahacz-alfa-romeo-156-147-fast-trw-i2665711673.html
Czy wytrzymają dwa razy więcej km? Tyle by sugerowała dwa razy wyższa cena?

Hehe, ja samochodu nie kupiłem, tylko dostałem:P Ale fakt, wolałbym wrzucić coś porządnego, niż tanie i słabe... Dlatego w przypływie potrzeby i gotówki będę zakładać poliuretany. Poza tym o trwałości fastów słyszałem więcej złego niż dobrego.

W kwestii zawieszenia przeczytaj ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/156/81787-156_wahacze_trw_gora_dol_czy_dol_fast.html

Ja zdecydowałem się na TRW przez zimną kalkulację - jeśli nawet były dwa razy droższe i wytrzymają dwa razy dłużej to i tak zapłaciłem raz za montaż. Poza tym w przypadku TRW czytając forum nie spotkałem się żeby miały tendencję do piszczenia po małym przebiegu a w przypadku np fasta jest już taka możliwość. A przed wymianą nic mnie bardziej nie wkurzało niż popiskiwanie zawieszenia na każdej nierówności jak w starym wozie.

Co do poliuretanów to sam się do nich przymierzam przy najbliższej wymianie tulei z tyłu.

No właśnie, raz zapłacę za wymianę i będzie spokój.

Co do poliuretanów boję się tylko tego, że one powodują pewne utwardzenie zawieszenie... A ja planowałem jeszcze wrzucić koła 17", to juz trochę hardkor na krakowskie drogi mógłby być (już na 16" czuję większość nierówności)...

Jeździłem po Krakowie - felgi 17" opony 215/45R17, zawieszenie -30mm i się dało. Jak będę stary i na emeryturze to będę myślał o komforcie a na razie to trzeba czerpać przyjemność z jazdy.

Też jeździłem na 17 po Nowohuckiej :D Dużej różnicy w komforcie nie czuć tylko auto trochę zmulone. Co do zawieszenia to twoja kasa twoje auto, twoja decyzja. Pamiętaj tylko, że przy sprzedaży nikt Ci włożonych pieniędzy nie zwróci.

Gdyby wszyscy chcieli myśleć przy zakupie części o tym co będzie jak będą auto sprzedawać to zadbanego auta byś nie znalazł. Ja w swoją 147 włożyłem już znacznie więcej niż mógłbym obecnie za nią dostać nie licząc oczywiście kwoty zakupu. Mimo to w zeszłym tygodniu gdy przyszło mi zapłacić ponad 1500zł za wymianę sprzęgła i jeszcze kilku elementów to nie montowałem najtańszych zamienników tylko oryginały Valeo bo mnie gorsza jakość by nie zadowalała. Wychodzę z założenia, że jak zrobić to raz a dobrze i porządnie. Pewnie komuś może wydać się to dziwne ale to jest właśnie alfaholizm ;)

Drift'r właśnie wczoraj grzebałem sobie przy aucie i myślałem o Tobie :P - co tym facetem kieruje,przecież za kasę włożoną w to auto byś mógł jeździć kilka lat młodszą alfunią :D
Ja nie mówie, że jestem zwolennikiem partactwa tylko inwestowanie w 10/11 letni samochód mija się z celem bo to skarbonka bez dna - dobrze o tym wiesz :D

Ile ja wydaję (z pytaniem po co?) na to auto słyszę często od dziewczyny i rodziny więc jestem świadom, że może to budzić zdziwienie. Ale na wirusa powodującego alfaholizm jeszcze nie znaleziono lekarstwa ;).

Wolę wydać na Alfę, niż na pierdoły :P

Ja wiem, że mi się to nie zwróci przy sprzedaży. I mam to bardzo głęboko tam, gdzie plecy tracą swoją szlechetną nazwę. Samochód ma mi służyć i mnie cieszyć. A że nie mam zamiaru go szybko sprzedawać, to mogę spokojnie zainwestować. O sprzedaży nie myślę. A poza tym, jak już ją sprzedam, to będę wiedział, że auto doinwestowane i na porządnych częściach i nikt nie będzie się czepiać, że szrot sprzedaję.

FerraEnzo czemu zmulone?
Nie chodzi mi tylko o komfort, ale też o zawieszenie, które znacznie mocniej dostanie po dupie...

Ja miałem 1.6 105 KM, przy kapciu 215/45/17 czuć było delikatnie, że auto się gorzej zbiera. Podkreślam delikatnie. Ty masz diesla, więc będzie spoko bo nadrobisz niutkami. Co do komfortu wsadź między bajki to, że jest gorzej. Ja nie odczułem praktycznie żadnej różnicy na rzecz komfortu w stosunku do 15/50/195. Na pewno za to odczujesz różnice na plus w prowadzeniu w zakrętach. To samo tyczy się zawieszenia już Ci tłumacze czemu :) Mając kapeć 195/50 liczba 50 to procent z szerokości, w tym przypadku 195 wychodzi około 97 mm. Jest to wysokość opony. Gdy masz kapeć 215/45, 45% z 215 wychodzi (z kalkulatora) 96,75 mm. Różnica to 0,25 mm. W wysokości pomiędzy 195/50 a 215/45. Mała różnica co nie ? Ilość gumy chroniąca felgę i amortyzująca jest niemal identyczna. Ponad to ja zauważyłem u siebie, że koło 195/15 wpadało w niektóre dziury,a te same dziury 215/17 przejeżdżała bo szersza opona powodowała, że koło objeżdżało nad dziurą :) Troche pogmatwałem, ale no logikę wiesz o co mi chodzi :)

No to trzeba będzie się rozejrzeć na wiosnę za ładną felą 17" :P dzięki FerraEnzo :)

Autko super. Kolor boski. Faktycznie brak radia oryginalnego trochę psuje efekt i piękno wewnątrz. Właśnie zakupiłem nowe radio MP3 do swojej Belli i jeśli byłbyś zainteresowany moim poprzednim radiem oczywiście oryginalnym mogę Ci je odstąpić po tanioszemu, mi nie potrzebne a pewnie będzie tak leżeć i leżeć:) Jak co to pisz na priv. Pozdro.

Caroolioos priv do ciebie :)

Wcześniej najbardziej podobały mi się czerwone. Ale odkąd mam czarną, jakoś czerwone straciły swój urok. Albo inaczej, dojrzałem więcej uroku w czarnym :P

Ostatnia edycja:
Długo nic nie pisałem, ale też za wiele z Bellą się nie działo. Miałem małą przygodę na parkingu jakiś czas temu, drzwi lekko wgniecione, ale nic wielkiego. Natomiast jutro jadę odwieźć Alfę do mechanika celem zmiany sprzęgła oraz naprawy przednich świateł, gdyż jest z nimi jakiś dziwny problem opisany tutaj. Sprzęgło kupione w autosklep24 - coś mi się widzi, że nie był to mój ostatni zakup w tym sklepie :)

W czwartek wymienione zostało sprzęgło, wywalona została również chińska instalacja pseudoksenonowa. Całość (sprzęgło, wymiana, światła) kosztowała ponad 1000zł :( Na szczęście, nie trzeba było wymieniać ani siłownika, ani koła dwumasowego.

Po Świętach razem z Ojcem zabraliśmy się za zawieszenie. Wymieniliśmy wszystkie wahacze, gumy wahaczy i łączniki stabilizatorów. Przód góra TRW, dół Fast, tył Vema. Obecny przebieg to 157 tysięcy km. Zobaczymy, ile wytrzyma... Po zmianie oczywiście ustawienie zbieżności kół. Licząc z barankiem do konserwacji podwozia poszło prawie 1800zł...

Amortyzatory
Powrót