• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Alfa Romeo 145 "Miętusek" - Klakierr

no ładnie idzie, czekam na efekty końcowe, teraz już na pewno bedzie to pożądnie zrobione :)

Dziś jadę do Warszawki, wracam w środę - więc pewnie dalsza część historii będzie dopowiedziana jeszcze w nadchodzącym tygodniu :D (zobaczymy jak wyjdzie)
no ładnie idzie, czekam na efekty końcowe, teraz już na pewno bedzie to pożądnie zrobione :)
Jakbym nie chciał robić porządnie, to bym się za to nie brał :)
Efekty końcowe pewnie szybko nie przyjdą... ale mam nadzieję, że jeszcze w wakacje przejadę się zrobioną Alfą :D

Alfa trochę postała, części skompletowane, ale i mała zmiana planów. Silnik zostaje, będę czyścić podłużnice - lakiernik i kilka innych osób mnie do tego przekonało. Zdejmę co muszę, ale silnik musi zostać. Dzięki temu, będę zaoszczędzę kasę, którą będę mógł przeznaczyć na inne rzeczy (hamulce, poduchy silnika, itd). Teraz czekam do wypłaty, kupuje lakier, środek "zjadający" rdzę, i coś konserwującego. Myślę o "DINITROL 4010" (ma ktoś z tym wynalazkiem jakieś wspomnienia?) bo z bitexu wolałbym jednak rezygnować w komorze silnikowej.

dziś zdjęty kolejny błotnik, tam na szczęście nie ma za dużo rdzy, ale do spawania jest za to. A ku!@#@$na, który przymocował nadkole na wkręty w blachę bym zabił.

Czyli Pan "Mieciu" dużo pomagał przy tym aucie ;/ Szkoda, ale ważne że powoli do przodu :) a ty całą komorę chcesz konserwować tym środkiem ?

Na jutro mam wolny garaż, Czyszcze rdze, konserwuje, schnie.

PS
Buhabhahahaha / diaboliczny rechot ];->
uploadfromtaptalk1372665604051.jpg

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

Jacku jak juz pisalem alfa trafila w dobre rece. Trzymam kciuki za Ciebie.
Tak jak Tobie mowilem grzebali przy niej "mechanicy", u mnie jezdzila bezawaryjnie jako codzienny dupowoz.
Kosmetyka jak wspomnialem sie specjalnie nie liczyla. Miala jezdzic i jezdzila nienagannie.
Wsiadalem i jechalem a na dlubanie nie mialem czasu.
Wszystko co mi bylo o niej wiadomo Tobie przekazalem. Takze nie miej zalu.
Pozdrawiam

Tapatalk

No dobra, ale czujniki klocków wiszą, kat jest w tragicznej kondycji, rury turbo-ic całe w oleju - do tego rozwalone koło pasowe, napinacz wieloklina, pompa wspomagania, alternator, cieknaca wtryskowa. O tym nie wiedziałem.
Do tego bez boxa nie ma mocy. Trochę słabo jak na bezawaryjne auto. No ale coż, jak widac reanimuje. Dziś czly dzień szlifowalem rdze, jutro powinienem skończyć. Wtedy bierze ją sąsiad i spawa (podłoga na razie musi zostać z dziura-to pójdzie następne). Hamulce, przegląd. Mam nadzieje, ze po złożeniu odzyska moc... Bo na pewno odzyska piękne lico ;)

Dobra przyznaje, może i faktycznie zbyt mocno pojechałem na Jacoffa, ale ile razyvodkrywam jakąś "nowinke typowego Mirka" to ccc....oś mnie strzela. Wybacz stary, może faktycznie o tych rzeczach nie wiedziałes.
Jutro od rana robota idzie dalej.

Alfa przez ostatnie dni była starannie czyszczona ze rdzy, dziś została pomalowana w/w Brunox'em - aktualnie schnie. Wygląda to wszystko coraz lepiej i da się bez mechaników? Da się! Nawet bez znajomych mechaników, który... gdzieś się zapodziali.
Plany na najbliższe dni:
1. Wciąż szukam obudowy filtra powietrza...
2. w poniedziałek jadę kupić farbę (dorobienie + nabicie do aerozolu)
3. malowanie
4. składanie
5. wymiana płynów i filtrów
5. przegląd
6. pompa wspomagania
7. (jeśli nie odzyska mocy) wymiana przepływki
8. wywalam środek, spawam podłogę + wymiana kata (strumienica?)
9. montuje odnowiony środek :D

Planów a planów ;D
Ale pracuję tylko do końca lipca, i to w dodatku tylko w weekendy :)

Daruj sobie strumienice, ja posiadacz Ci to mówię :) Lepiej załóż sobie już tłumik przelotowy zamiast kata i tyle. A środek chcesz prać parowo czy coś ? :)

Środek piore, i nowe rzeczy przychodzą ;D

Co jest złego że strumieniem?

Strumienica może Ci zwalić charakterystykę silnika, lub ją poprawić. Loteria, poczytaj na forum opinie :)

A przelot? Też może zmienić przecież. Do tego nie wiem czy na przelocie nie będzie pierdzieć...

Zależy czy chcesz robić przelot całkowity bez tłumików czy zostawiasz z 2 tłumiki ;)

Z wydechem już chyba wiem co zrobię ;)

PS
Bylem na małych zakupach
uploadfromtaptalk1373283739833.jpg
Na jutro ma być reszta części.

Dziś trochę roboty było, jutro bierze ją majster i spawa.
uploadfromtaptalk1373306397566.jpg
Pomalowane również blotniki wewnątrz, już bliżej niż dalej! Jeszcze będzie trzeba to złożyć...

Alfa trochę poskrecana, ale za to fotel wyjety ;) dziurka na podłodze będzie spawana przy okazji!

No i wczorajsze zamowienie dotarło
uploadfromtaptalk1373386705604.jpg
Tylko filtra paliwa nie mieli ;(

Poszukiwania blacharza trwają. Myślę, że kogoś mam, w poniedziałek powonieniem wiedzieć.

Dziś na chwilę wpadł do mnie Jacoff i przywiózł to co mu po Miętusku jeszcze zostało. Wielkie dzięki stary! Lampy bardzo się przydadzą!
IMG_20130728_181744.jpg

PS
Wciąż szukam takich spinek/mocowań błotnika:
IMG_20130715_134212.jpg IMG_20130715_134219.jpg

Amortyzatory
Powrót